Sanat Tarihi Bölümü Öğretmen Atamaları

Müzeciler, Arkeologlar, Sanat Tarihçileri, Restoratörler ve Görsel Sanatçılar Derneği Başkanı İnan: '2009'dan bu yana yüzbinlerce öğretmen atanırken sanat tarihçileri sadece 23 rakamıyla sınırlı kalmıştır. Kültür varlıklarımızın korunması ve toplumsal bilincin oluşturulmasında sanat tarihi eğitiminin zorunlu olması gerekir'

Müzeciler, Arkeologlar, Sanat Tarihçileri, Restoratörler ve Görsel Sanatçılar Derneği Başkanı Hızır İnan, 2009'dan bu yana yüzbinlerce öğretmen atanırken, sanat tarihçisi atamasının 23 ile sınırlı kaldığını belirterek, sanat tarihi eğitiminin zorunlu olmasını talep etti.

İnan, yaptığı yazılı açıklamada, kültür varlıkları açısından çok zengin bir birikime sahip Türkiye'de, çok sayıda kültürel değerin her geçen gün kaçak kazılarla tahrip edildiğini, birçok eserin yurt dışına kaçırıldığı ve uzman olmayan ellerde tarihi eserlerin yok olduğunu savundu.

Türkiye'nin taşınır ve taşınmaz kültür varlıkları bakımından dünyada çok önemli olduğunu ifade eden İnan, ancak kültür varlıklarının ortaya çıkarılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında aktif görev alacak olan arkeolog ve sanat tarihçilerinin istihdamı konusunda ciddi sorunlar yaşandığını kaydetti.

İnan, açıklamada şunlara yer verdi:

'Ülkemizde 100'e yakın arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerine yaklaşık 5 bin öğrenci alınmakta, yılda yaklaşık 4 bin mezun vermektedir. Oysa kendi mesleğinde iş bulanların sayısı yılda 10-20 kişi arasında değişmektedir. Müzelerde yeterince istihdam edilmeyen ve öğretmenlik hakkı neredeyse elinden tamamen alınmış sanat tarihçiler için bu durumu ciddi bir sorundur.

2009'dan bu yana yüzbinlerce öğretmen atanırken sanat tarihçileri sadece 23 rakamıyla sınırlı kalmıştır. Kültür varlıklarımızın korunması ve toplumsal bilincin oluşturulmasında sanat tarihi eğitiminin zorunlu olması gerekir. Ne yazık ki, ortaöğretim kurumlarında okutulan sanat tarihi dersi zorunlu olmaktan çıkartılmış, seçmeli ders haline getirilmiştir. Eski eserler bakımından dünyanın belki de en zengin ülkesi olan ülkemizde, toplam 950 bin öğretmen içerisinde yalnızca 150 adet sanat tarihi öğretmeni mevcuttur. 2009'dan bu yana yüzbinlerce öğretmen atanırken sanat tarihçiler sadece 23 rakamıyla sınırlı kalmıştır. Kültür varlıklarımızın korunması ve toplumsal bilincin oluşturulmasında sanat tarihi eğitiminin zorunlu olması gerekir.'
Kaynak: AA