Kayseri Şeker Toprakların Korunmasında Solucan Gübresinin Önemine Dikkat Çekti

Kayseri Şeker Fabrikası toprakların korunmasında solucan gübresinin önemine dikkat çekti.

Kayseri Şeker Toprakların Korunmasında Solucan Gübresinin Önemine Dikkat Çekti
Kayseri Şeker Fabrikası tarafından deneme amaçlı olarak kurulan ve 5 üniteden oluşan solucan gübre üretim istasyonunda incelemelerde bulunan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurlu Başkanı Turhan Özer ve Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Proje sorumlusu Şerife Kaya’dan bilgi aldı.

Solucan gübre üretimi ile ilgili olarak; sebze, meyve, büyükbaş hayvan gübresi ve yiyecek artıklarını Kırmızı Kaliforniya Solucanı Eisenia Foetida solucanların yiyerek sindirim sisteminden geçirmeleri sonrasında dışkı olarak çıkarttıkları solucan gübresi toprak düzenleyici olup insan sağlığına hizmet ettiği ve solucan gübresinin üretimini eli kürek tutabilecek herkesin eğitimini aldıktan sonra yapabileceği söylendi.

40 metrekarelik kapalı bir alanda, 50 bin civarında Kırmızı Kaliforniya Solucanı ile başlanılan üretiminde 4 ay sonunda 2.5 ton solucan gübresi üretilebiliyor.

Solucan Gübre çalışmaları hakkında yapılan bilgilendirme sonunda konuşan Başkan Akay; tarım alanlarının korunmasına büyük katkı sağlayacak olan solucan gübresi üretiminin maliyetsiz olması nedeniyle her kişi ve kurum tarafından rahatlıkla yapılabileceğini söyledi.



Ayrıca Kayseri Şeker’in bünyesinde oluşan atıkların projeye dahil edilmesi için “Artık Organik Atıklar Solucan Gübresi Olacak’ kampanyası başlatıldı.
Kaynak: İHA