Karanlık Dünyalarından Dökülen Renkler Büyülüyor

Muğla'nın Fethiye ilçesinde doğuştan görme engelli iki öğrenci, gönüllü öğretmenleri eşliğinde resim yaparak karanlık dünyalarına renk katıyor Gönüllü resim öğretmeni Duman: 'Amacım çocuklarımızın 'Görmediğim halde resim yapmayı başarabiliyorum' demesi. Bunu düşünerek hayatlarına özgüvenle başlamalarını istiyorum'

ALİ RIZA AKKIR - Muğla'nın Fethiye ilçesinde, doğuştan görme engelli iki öğrenci, gönüllü öğretmenlerinin verdiği eğitim sayesinde yaptığı resimler ile büyük takdir topluyor.

İlçedeki Yunus Nadi İlkokulu görme engelliler özel eğitim sınıfında okuyan 9 yaşındaki Semih Karcı ile 7 yaşındaki Ecrin Kalkanlı'ya, emekli resim öğretmeni Hatice Duman gönüllü ders veriyor.

Haftanın iki günü okula gelen Duman ile kabartılmış resimlere dokunarak çizimler ortaya koyan öğrenciler, birbirinden güzel eserler ortaya çıkarıyor. Boya kutularındaki renklerin yerini ezberleyen ve kendi başlarına istedikleri rengi seçebilen öğrencilerin yaptığı resimler, yıl sonunda Fethiye'de sergilenecek.

Duman, oğlunun okuduğu okulda görme engelliler için açılmış bir sınıf olduğunu öğrendiğini ve çocuklara resim yaptırabileceğini düşündüğünü söyledi.

Resim öğretmeni Duman, 20 yıllık öğretmenlik hayatında hiç engelli öğrencisi olmadığını belirterek, 'Bu çocuklar görmüyor ama diğer sınıflardaki arkadaşlarından farkları yok. 'Neden resim yapmasınlar?' diye düşündüm. Bu fikirlerimi okul yönetimine anlatarak çocuklara gönüllü olarak resim dersi vermek istediğimi bildirdim. Yönetim de kabul etti.' dedi.

Duman, çocukların, resim yapmaya başladıklarında çok heyecanlandıklarını anlattı.

- 'Çocuklar müthiş derecede zor bir işi başarıyor'

Görme engellilerin okumayı kabartma alfabeyle öğrendiklerini, resim yaparken de bu yöntemi kullandıklarını bildiren Duman, 'İlk olarak ağaç yapmak istedik. Onlarla bahçeye çıktık. Topraktan başlayarak ağacı gövdesini, dallarını dokunarak keşfettik. Daha sonra kabartılmış resimlere dokunmaları ve onu boş kağıda aktarmalarını istedim. Bu çok zor bir iş ve çocuklar müthiş derecede zor bir işi başarıyor. Amacım çocuklarımızın 'Görmediğim halde resim yapmayı başarabiliyorum' demesi. Bunu düşünerek hayatlarına özgüvenle başlamalarını istiyorum.' diye konuştu.

Öğrencilerinin, engelliler arasında düzenlenen bir yarışmada resimleriyle ödüle layık görülmesinin kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden Duman, çocukların ayakları yere sağlam basan yetişkin birer birey olmaları için çalıştığını vurguladı. Duman, yüzlerini hiç göremeyen öğrencilerin, ilk kez kendi portreleri üzerinde renklendirme çalışması yapmalarının onları çok heyecanlandırdığını söyledi.

- 'Engelli çocuklar mutlaka eğitim alsın'

Görme engelliler öğretmeni Fatmagül Şahintepe, öğrencilerin yaptığı sanatsal çalışmaların ileride kendilerine büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.

Engelli öğrencilerin resim ve müzikle uğraşmasının, insanlarla iletişiminde de olumlu etkileri olduğuna değinen Şahintepe, şunları kaydetti:

'Engelli anne ve babalardan ricam çocuklarını evde tutmasınlar, sokağa çıkarsınlar. Ülkemizde bu anlamda geçmişe göre büyük gelişmeler katedildi. Engelli çocuklar mutlaka eğitim alsın. Engellilerde en önemli husus eğitimin erken başlaması. 'Toplum bizi dışlar mı?' ya da 'Başımıza ne gelecek' gibi korkularla yaşamasınlar. Biz ne kadar çok dışarıda olursak toplumdaki bireyler de bizi o kadar fazla kabullenecekler.'

- 'Kağıda kendimi çizdim'

Semih Karcı ise 3 yıldır okula geldiğini kaydederek, 'Resim yapmayı, çiçek ve güneş çizmeyi seviyorum. Resim yaparken kendimi daha iyi hissediyorum. Geçen hafta ilk kez portre çalıştık ve ben onu daha çok sevdim çünkü kağıda kendimi çizdim.' ifadelerini kullandı.

Dokunarak resim yaptığını ve çalışırken çok mutlu olduğunu anlatan Ecrin Kalkanlı da, çiçek çizmeyi çok sevdiğini söyledi. Kalkanlı, kullandığı renklerin yerini daha önce ezberlediklerini ve sayarak istediği rengi boya kutusundan bulup kullandıklarını aktardı.
Kaynak: AA