Gazi Üniversitesi Kıbrıslı Kahramanlarını Andı

Milli Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla Gazi Üniversitesinde “Gazi’nin Kıbrıslı Kahramanları” isimli belgeselin gösterimi yapıldı.

Belgesel gösterimine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut, KKTC Ankara Büyükelçiliği Eğitim ve Kültür Ataşeleri Mustafa Üzümcü ve Canev Engelkıran, Kıbrıs gazileri, çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.

Gazi Üniversitesi Resim-İş Anabilim Dalının hazırladığı, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Barış Konor ve Resim-İş Eğitimi Araştırma Görevlisi Murat Aslan’ın yönettiği Gazi’nin kahramanlarına adanmış belgeselde 1964 yılında Kıbrıs savunmasında şehit düşen Turgut Sıtkı, Mehmet Mustafa, Kemal Özalper; 1974 Barış Harekâtı sırasında şehit olan Hüseyin Salih Bora ve Kıbrıs Harekâtı sırasında tabip binbaşı olarak görev yapan, eşi ve üç çocuğu Rumlar tarafından acımasızca öldürülen Nihat İlhan anıldı.

Belgesel gösteriminin açılış konuşmasını Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru yaptı. Kuru, konuşmasında Gazi Üniversitesi’nin kurulduğu tarihten bu yana, 90 yılda, vatan toprağına hizmet adına mezunlarından 34 şehit verdiğini aktarırken, “Şehitlerimizin dördü, Kıbrıs’ta Türk varlığı için vatan toprağı oldular” dedi.

Belgeselin çok mütevazı imkânlarla yapıldığını söyleyen Kuru, “Bu mütevazı imkânlara karşı bin kat sevgi ve saygıyla bu belgesel hazırlandı” diye konuştu.

Gösterim öncesinde konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, “Biz 1974 Barış Harekâtı sırasında Kıbrıs mücadelesiyle beraber Beşparmak Dağları’nı öğrendik, gözümüz kapalı olarak Kıbrıs haritası çizmeyi öğrendik. Dolayısıyla bu milli duygularla yetiştik” dedi.

Kahramanlık hikâyeleri ile büyüdüklerini belirten Rektör Uslan, “O zaman kulaktan kulağa anlattığımız kahramanlık hikâyelerimiz, öykülerimiz vardı. Biz bu öykülerle büyüdük. Kıbrıs bizim her şeyimizdi. O yılları şu anda burada yeniden yaşıyorum. Bugün Gazili olmanın tüm ayrıcalığını tüm hücrelerime kadar bir kez daha yaşıyorum” şeklinde konuştu.

KKTC Büyükelçisi Fazıl Can Korkut ise, tarihin makro düzeyde bilinmesine karşın tarihin bilinmeyen ya da az bilinen kahramanlarının bu tür çalışmalarla gün yüzüne çıkarılmasının önemli olduğunu söyledi.

Büyükelçi Korkut, Milli Mücadele ve Şehitler Haftası’nda bu etkinliği düzenleyen ve ev sahipliği yapan Gazi Üniversitesi’ne Prof. Dr. İbrahim Uslan nezdinde teşekkür etti.
Kaynak: İHA