Makam Odasını Müzeye Çevirdi

Kırklareli Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Şeker, bir kısmını çevresinden topladığı, bir bölümünü de satın aldığı tarım aletleri ve tarihi eser niteliğindeki eşyaları makamında sergiliyor Şeker: 'Oda olarak küçük çaplı bir müze oluşturmak için çalışmalara başladık. Şu ana kadar yaklaşık 200 parça antika eseri toplayabildik'

UFUK ERTOP - Kırklareli Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Ali Fuat Şeker, tarım aletleri ve tarihi eser niteliğindeki eşyaları makamında sergiliyor.

Şeker, makamında kalay yapımında kullanılan 100 yıllık körük, değirmen taşı, bakır ve tahta mutfak eşyaları, çömlekler, ağaçtan yapılma boyunduruk, harman düveni, orak, saban, el dokuması halı ile kilimler, Osmanlı döneminde kullanılan tartı ile ölçü aletleri, eski madeni ve kağıt paralar, kıyafetler, matara, yayık, gaz lambasının da aralarında bulunduğu 200 parça eser bulunuyor.

Sergilediği eserlerin bir bölümünü çevresinden toplayan ve bir kısmını da satın alan Şeker, özellikle eski dönemlerde kullanılan tarım aletlerini ön plana çıkartıyor.

Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihe ve antik eşyalara duyduğu merak nedeniyle antika eserleri makam odasında oluşturduğu özel bir alanda sergilediğini söyledi.

Eski tarım aletleri ve antika eserleri toplayarak gelecek nesillere de ulaştırılması için uğraştığını belirten Şeker, üç kuşak öncesine dayanan eserleri makamında sergilemekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Makamını ziyaret eden kişilerin kendisini takdir ettiğini aktaran Şeker, şu değerlendirmede bulundu:

'Beni makamımda ziyaret eden vatandaşlarımıza oluşturduğumuz bu alan çok ilginç geliyor. Antika eşyaları topladığımız için takdirlerde alıyoruz. Vatandaşların böyle düşünmeleri bizim için çok önemli. 3 kuşak öncesine dayanan bu eşyaları sergilemek mutluluk vericidir. Bu eserleri toplamaya 2 yıl önce başladık. Yönetim, denetim ve disiplin kurulu arkadaşlarımızla birlikte karar verdik. Oda olarak küçük çaplı bir müze oluşturmak için çalışmalara başladık. Şu ana kadar yaklaşık 200 parça antika eseri toplayabildik. Ancak bu sayıyı artırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerle ilgili de antika eşyaları makamımda sergiliyorum. Aralarında satın aldıklarımız da oldu, vatandaşlarımızın hibe ettikleri de. Buradaki eşyaların birçoğu 100 yıl öncesine dayanıyor. Kırklareli’nin bir ucundan diğer bir ucuna kadar her bir yöreden antika eser mevcut.'

Eserlerin zamanla kaybolup gitmesine gönlünün razı olmadığını anlatan Şeker, eserleri daha da artırmayı hedeflediğini belirtti.

Şeker, eserlerini görmek isteyen herkese makam kapılarının açık olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA