Dünya Helal Zirvesi Başladı

Dünya Helal Konseyi (WHC) Başkanı Najjar: 'Yediklerimizin sağlıklı ve helal olduğuna dikkat etmeliyiz. Bu Müslümanlar olarak bizim görevimizdir. Biz Müslümanlar olarak helalin koruyucusuyuz'

Dünya Helal Zirvesi, yurt içi ve yurt dışından alanında otorite kabul edilen birçok uzmanın katılımıyla İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) iş birliğinde gerçekleştirilen Dünya Helal Zirvesi'nde konuşan Dünya Helal Konseyi (WHC) Başkanı Şeyh Thafier Najjar, gıdanın yaşamın temel unsurlarından biri olduğunu belirterek, Allah’ın emrettiği şekilde helal gıdalarla beslenmek gerektiğini vurguladı.

Müslümanların azınlık olduğu ülkelerde helal gıda konusunda ciddi çalışmalar yaptığını bildiren Najjar, 'Müslüman dünyası, gayrimüslimlerin Müslümanların dini kurallara uymasını engellememesini sağlamalı. Allah’ı dinleyelim ve onun mesajlarını yerine getirelim. Biz kurallara uyarsak güçlü olacağız. Bizim görevimiz insanlara hizmet. Yediklerimizin sağlıklı ve helal olduğuna dikkat etmeliyiz. Bu Müslümanlar olarak bizim görevimizdir. Biz Müslümanlar olarak helalin koruyucusuyuz. Bu Allah tarafından bize indirilen bir emir.' diye konuştu.

Najjar, temel insan haklarından bütün insanların yararlanması gerektiğini belirterek, 'Müslümanlar olarak parçalanıyor, bölünüyoruz. Helal gıda konusunda ortak kararlar alıp helal üretim yapmayanlara yaptırım uygulayamıyoruz. Bazıları için helal sektörü karlı bir alana dönüştü. Kar etmek bazıları için maalesef helalden önce geliyor.' ifadelerini kullandı.

- 'Helal gıda konusunda ortak bir fıkıh oluşturmaya çalışıyoruz'

Uluslararası İslami Fıkıh Akademisi (IIFA) Fetva Direktörü Dr. Abdulkahir Qamar da İslam dünyasında ortak bir içtihad çerçevesinde dini kurallara uygun bir şekilde çalışmalar yaptıklarını belirterek, 'Müslümanların tüm dünyada karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz. IIFA kültür, bilim ve ekonomi hakkında kararlar veren bağımsız bir kurumdur. Farklı mezhep uzmanları sorunlara çözüm bulmaktadırlar. Helal gıda konusunda IIFA olarak ortak bir fıkıh oluşturmaya çalışıyoruz. Merkezimizin fetvaları 32 yıllık bir çalışmanın sonucunda bütün İslam ümmeti tarafından onaylanan kararlardır. 2003 yılındaki IIFA’nın aldığı kararların bütün İslam ülkelerinde geçerli olduğu kabul edildi.' şeklinde konuştu.

Pakistan Pencap Helal Kalkınma Ajansı (PHDA) Başkanı Justice Halil-ur-Rahman Han ise Müslümanların helal gıdaya olan talebin giderek arttığını vurgulayarak, helal gıda ticareti yapan ülkelerin sektöre daha çok yatırım yapması gerektiğini kaydetti.

Zirveye, Ekonomi, Dışişleri, Kültür ve Turizm Bakanlıkları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile sivil toplum kuruluşları da destek veriyor.

Üç gün sürecek zirvede, 'Helal Gıda Endüstrisi', 'İslami Finans', 'Helal Turizm', 'İslami Yaşam', 'Helal Kozmetik ve Ecza' konularının ele alınacağı 5 konferans yapılacak. Zirvede konferanslarla birlikte, helal konusunun tüm boyutlarıyla değerlendirileceği 18 oturum düzenlenecek.

Dünya Helal Zirvesi ile eş zamanlı olarak Helal Expo Fuarı da düzenlenen mehter marşı töreniyle açıldı.

Kaynak: AA