Salondaki Sporu İstanbul Sokaklarına Taşıdılar

Dünyada giderek yaygınlaşan 'street workout/sokak antrenmanı' ile ilgilenmeye başlayan sporcu gençler, metrobüs duraklarından Sultanahmet'e, İstinye'den Kız Kulesi manzaralı Salacak sahiline kadar kentin önemli mekanlarını antrenman yapmak için kullanıyor Bu şekilde hiçbir ekipmana ihtiyaç duymadan, her yerde ve her zaman, istedikleri şekilde antrenman yapabilen sporcular, bunu 'özgürlük' olarak nitelendiriyor Sokak sporcusu Yılmaz: 'Bu sporu dışarıda yapmak çok keyifli, insanların bizi motive etmesi, destek olması, ilgi göstermesi ve gelip bu sporu nasıl yaptığımızı sormaları gerçekten hoş bir şey' Çavuşoğlu: 'Street workoutta spor salonuna bağlı kalmak gibi bir durum söz konusu değil. Tamamen kendi vücut ağırlığımızı kullanarak, özellikle dışarıdaki birçok materyalle bunun için oluşturulmuş bar parkurları üzerinde hareketlerimizi yapabiliyoruz'

KENAN YEŞİLYURT - Dünyada giderek yaygınlaşan 'street workout/sokak antrenmanı' ile ilgilenmeye başlayan genç sporcular, metrobüs duraklarından Sultanahmet'e, İstinye'den Kız Kulesi manzaralı Salacak sahiline kadar kentin önemli lokasyonlarında antrenman yapıyor.

Küçük yaşlarından itibaren yüzme, basketbol, fitnees gibi sporlarla uğraşan gençler, antrenmanlarını 'street workout' ile sokaklara taşıdı. İstanbul'un her yerinde hiçbir ekipmana ihtiyaç duymadan antrenman yapan gençler, halkın da dikkatini çekiyor.

Salacak sahilinde bir elektrik direğini, Sultanahmet Meydanı'nda bir bankı veya bir parktaki spor aletlerini kullanarak hareketlerini yapan sporcu gençler, bunu özgürlük olarak nitelendiriyor.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan sokak sporcusu 23 yaşındaki Gizem Ece Yılmaz, küçüklüğünden beri yüzme, basketbol, fitness gibi sporlarla uğraştığı belirterek, 2011'de vücut ağırlığı antrenmanları yapmaya başladığını ve güçlendiğini anlattı.

Yılmaz, daha sonra street workout videolarını gördüğünü ve çok ilgisini çektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

'Sosyal medyadan, önceden tanıdığım bir arkadaşımı takip ettim ve o benim sokakta antrenman yapmam için vesile oldu. Birlikte ortak yeteneklerimizin olduğunu fark edip, yeteneklerimizi birleştirebileceğimiz bir alana yönelmeye çalıştık. İçinde güç, denge, akrobasi olan hareketleri birleştirdik. Bu sporu dışarıda yapmak çok keyifli, insanların bizi motive etmesi, destek olması, ilgi göstermesi ve gelip bu sporu nasıl yaptığımızı sormaları gerçekten hoş bir şey.'

Sokağa alışmasının kendisi için iyi olduğunu, çünkü hiçbir ekipmana ihtiyaç duymadan her yerde ve her zaman istediği şekilde antrenman yapabildiğini aktaran Yılmaz, bunun da aslında 'özgürlük' anlamına geldiğini dile getirdi.

- Spor için İstanbul sokaklarını kullanıyor

Yılmaz ile birlikte antrenman yapan sokak sporcusu İsmail Berk Çavuşoğlu, yaklaşık 10 yaşından beri sporla uğraştığını, özellikle fitness ve sokak antrenmanı alanında kendini iyi hissettiğini belirterek, 'Street workoutta spor salonuna bağlı kalmak gibi bir durum söz konusu değil. Tamamen kendi vücut ağırlığımızı kullanarak, özellikle dışarıdaki birçok materyalle bunun için oluşturulmuş bar parkurları üzerinde hareketlerimizi yapabiliyoruz.' dedi.

Sosyal alanları spor yapması için gayet uygun bulan Çavuşoğlu, özgür ruhlu bir insan olduğu için açık alanda spor yapmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

İstanbul'un tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla çok geniş ve farklı kültürlere hitap ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, İstanbul'da spor için kullanacakları birçok alan bulunduğunu kaydetti.

- 'İkizlerin dünya çapında başarılı olacaklarına inanıyorum'

Çavuşoğlu, birlikte çalıştıkları grupta ikizler Enes ve Emre Yarımbaş'ın da bulunduğunu belirterek, 'Hareketleri, başarıları, sempatik oluşları benim hoşuma gitti. Bildiğim kadarıyla dünyada ilk defa ikiz olarak bu sportif faaliyeti yapıyorlar. İkizlerin dünya çapında büyük başarıya sahip olacaklarını düşünüyorum.' dedi.

- Otobüs, metrobüs duraklarında spor yapıyor

Herkesin ulaşım için kullandığı otobüs ve metrobüs duraklarından spor yapmak için faydalanan 22 yaşındaki Fatih Albayrak, ortaokuldan sonra açık öğretim lisesine başladığını ve bu süreçte street workout ile tanıştığını anımsatarak, son 4 yıldır bu sporu yaptığını, 2 yıl boyunca vücut direncini artırmak için kuvvet antrenmanları üzerine çalıştığını anlattı.

Bu sporu yapabilecekleri belli alanlar olmaması nedeniyle dışarıda uygun bulduğu yerlerde spor yaptığını ifade eden Albayrak, 'Herhangi bir yerde, otobüs durağı olsun, metrobüs durağı olsun bu hareketleri yapmaya başlıyorum. Eğlenceli oluyor. Bu sayede kuvvet de kazanmış oluyorum.' diye konuştu.
Kaynak: AA