Soba Kullananlar Dikkat

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Hakkı Bilici, kalitesiz kömür kullanımının zehirlenme ve ölüm riskini arttırdığına dikkat çekerek, soba kullanan vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Soba Kullananlar Dikkat
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Hakkı Bilici, soba kullanan vatandaşlara uyarılarda bulundu. Soba kullanılan evlerde yangın ve zehirlenme riskinin arttığını belirten Bilici, en riskli sobanın kömür sobası olduğunu ifade etti.

Kullanılan kömürün kalitesiz olmasının zehirlenme ve ölüm vakalarını daha da arttırdığına dikkat çeken Bilici, odun ve kömür gibi yüksek oranda is bırakan katı yakıtlı sobaların borularının ayda bir, bacaların ise 2 ayda bir temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Bilici, “Bu yakıtlar dışında kullanılan boruların ise 2 ayda bir, bacaların ise 3 ayda bir temizliğinin yapılması gerekiyor. Bacalarda mutlaka şapka bulunması gerekiyor. Özellikle rüzgarlı havalarda geri tepme olayının olmaması, içeriye zehirli gazların sızmaması için bacaların başına mutlaka şapka bırakılması gerekiyor” dedi.



“Yakıt tasarrufu için yalıtım”

Bacalarda özellikle yalıtımın iyi yapılması gerektiğini dile getiren Bilici, yalıtımı iyi yapılmamış olan bacada hemen soğuma olayının meydana geldiğini ve bunun da fazla yakıt tüketimine neden olduğunu kaydetti.

Bilici, “Sobanın evin içinde uygun yere yerleştirilmesi gerekiyor. Olabildiğince dirsek ve eklem yerlerinde duman sızdırmazlığının olmamasına dikkat etmemiz gerekiyor. Yine fırtınalı ve lodoslu havalarda sobayı yakmamalıyız. Özellikle soba yanık ise hemen sobamızı söndürmeliyiz. Yatarken sobalarımızı kesinlikle yakmamalı ve sobalarımız yanıyorsa söndürmemeliyiz. Sobanın yakınlarına olası bir yangın için kolay yanabilen malzemeleri bırakmamamız gerekiyor” diye konuştu.



“Odaların sürekli havalandırılması gerekiyor”

Sobanın olduğu odalarda sürekli havalandırma yapılması gerektiğine de vurgu yapan Bilici, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İçerdeki oksijen oranının azalmasına karşı odanın sürekli havalandırılması gerekiyor. Yine sobayı duvardan, tavandan ve diğer eşyalardan uzaklıkta kurmalıyız. Soba borularının üzerine çamaşır asmak doğru bir davranış değildir. Sönmek üzere olan bir sobanın içine yanıcı ve parlayıcı bir sıvı dökmemeli ve kullandığımız sobaların TSE’ye uygun olmasına dikkat etmeliyiz. Bir diğer önemli konuda, özellikle evin içerisinde mangal kullanmamamız lazım. Kullanılan mangal odanın içerisindeki oksijen oranını azalttığından zehirlenme ve akabinde ölümlü bir olayın gerçekleşmesine neden olmaktadır. Katalitik soba kullanılan odalarda havalandırma menfezlerinin olması gerekiyor. Odadaki oksijen oranını ve havalandırmayı sürekli en üst düzeyde tutmalıyız. Elektrik sobaları ve kaloriferler havayı yaktığından dolayı evin içerisinde özellikle sinüzit hastalarında ciddi bir rahatsızlık meydana gelmektedir. Ortamı sürekli havalandırarak bu tür olumsuzlukların önüne geçebiliriz. Özellikle bu kış ayı içerisinde sobalardan, zehirlenmelerden kaynaklı bir yangın olayının oluşmaması için vatandaşlarımızın bu uyarılarımızı dikkate alması gerektiği ve doğru bildiğimiz ama aslında yanlış olan bu tür davranışlardan uzak durmamız gerektiğini, bu tür uyarılara kulak vermeleri konusunda çağrı yapıyoruz. İhbar telefon hattımız 110’dur vatandaşlarımız günün 24 saati bizlere ulaşıp ihbarda bulunabilirler.”
Kaynak: İHA