Trump'ın Seçilmesinin Ardından Arap Liderleri 'İş Birliğinin Güçlendirilmesi' Mesajları Verdi

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın seçilmesinin ardından Arap liderleri 'iş birliğinin güçlendirilmesi' mesajları verdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Trump döneminde iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesini ümit ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sisi'nin ABD'nin yeni başkanı Trump'ı tebrik ettiği ve başarı dileklerinde bulunduğu ifade edildi. Trump döneminde iki ülke arasında her düzeyde iş birliğinin güçlendirilmesini umduğunu dile getiren Sisi, şunları kaydetti:

'Trump'ın başkanlık döneminin, Mısır-ABD ilişkilerine canlılık getirmesini bekliyoruz. Bu dönemde iki ülke halklarının da çıkarına olan iş birliği ve koordinasyonların artırılmasını ve Ortadoğu'da barış, istikrar ve kalkınma sağlanmasını arzuluyoruz.'

Suudi Arabistan haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Kral Selman bin Abdulaziz, Trump'ı başkanlık yarışında göstermiş olduğu başarıdan dolayı kutladı.

Kral Selman'ın tebrik mesajında şu ifadelere yer verildi:

'Suudi Arabistan halkı ve hükümeti adına ABD başkanlık seçiminde gösterdiğiniz başarıdan dolayı tebriklerimi iletiyorum. Bu zor görevi başarı ile yürüterek Ortadoğuya ve dünyada istikrar ve güveni sağlamanızı umuyorum.'

İki ülkenin köklü ve tarihi bağlarına işaret edilen mesajda, iki ülkenin yararına olan bu ilişkilerin tüm alanlarda artarak devam etmesinin iki ülke yararına olduğu vurgulandı.

Öte yandan Birinci Veliaht Prens, İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif ve İkinci Veliaht Prens, Savunma Bakanı Muhammed bin Selman tarafından gönderilen mesajlarda da Trump'ın tebrik edildiği, seçim sonuçlarının ABD halkına ilerleme ve refah getirmesi temennisinde bulunulduğu kaydedildi.

- Kuveyt ve Katar'da yeni dönemde 'ilişkilerin geliştirilmesi' temennisi

Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah da ABD'nin 45. Başkanı seçilen Trump'ı kutladı.

Kuveyt resmi ajansı KUNA'da yer alan habere göre Emir Sabah, Trump'a gönderdiği mesajında başarı dileklerinde bulundu, Trump döneminde Kuveyt-ABD ilişkilerinde daha fazla kalkınma ve gelişme temenni ettiğini belirtti.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, seçimleri kazanması dolayısıyla Trump'a tebrik telgrafı gönderdi. Trump'a başarı dileklerinde bulunan Al Sani, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini ümit ettiğini kaydetti.

-BAE'den 'stratejik ilişkiler' vurgusu

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Halife bin Zayid Al Nahyan da Trump'ı telgraf göndererek, kutladı.

BAE ile ABD arasında stratejik ilişkiler olduğunu kaydeden Al Nahyan, ülkesinin çeşitli alanlarda bu ilişkilerin güçlendirilmesini istediğini belirtti.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi de Trump'a tebrik telgrafı gönderdi.

ABD halkını ve Trump'ı kutladıklarını kaydeden Hadi, Trump'ın başta yaklaşık iki yıldır çatışmalara sahne olan Yemen olmak üzere Ortadoğu'da barışa hizmet etmek için çalışmasını umduğunu ifade etti.

Kaynak: AA