GÜNCELLEME - Pilotlara FETÖ Operasyonu

Konya'da yürütülen FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında Konya merkezli 8 ilde 54'ü üsteğmen 55 pilot hakkında gözaltı kararı verildi Kendisine tam itaat edenlerin pilot olmasına izin veren örgütün, 'şok mangası' ve 'fırsat eğitimi' adı altında bir uygulamayla yapılanmadan olmayanlara baskı yaptığı öne sürüldüDETAYLAR EKLENDİ.

Konya'da yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, Konya merkezli 8 ilde 54'ü üsteğmen 55 pilot hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca örgüt faaliyetlerine iştirak edenlere yönelik başlatılan soruşturma kapsamında FETÖ/PDY yapılanmasıyla bağlantısı olduğu değerlendirilen kişilere ilişkin çalışmalar devam ediyor.

Başsavcılık, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yapılanan FETÖ/PDY mensubu kişilere yönelik 'Anayasayı ihlal', 'Yasama organını engellemeye teşebbüs', 'Hükümet'e karşı isyan', 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından soruşturma başlattı.

Alınan ifade ve toplanan delillerin ardından yapılanma içerisinde aktif rol oynadığı değerlendirilen kişiler belirlendi.

Konya merkezli 8 ilde örgütle bağlantılı olduğu ileri sürülen 55 pilot hakkında gözaltı kararı verildi. Bunlardan 54'ünün üsteğmen, birinin ise yarbay olduğu öğrenildi.

Konya'dan 5, Ankara'dan 18, İzmir'den 16, İstanbul'dan 5, Kayseri'den 3, Eskişehir'den 3, Balıkesir'den 4, Adana'dan 1 kişinin gözaltına alınacağı, şüphelilerden 7'sinin daha önce ordudan ihraç edildiği belirtildi.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan şüpheliler, Konya'ya getirilecek.

- Şok mangası

Soruşturmayla ilgili ifadelerdeki detaylar ise dikkati çekiyor. Hava harp okulunda, hiçbir resmiyette olmamasına rağmen 'şok mangası' ve 'fırsat eğitimi' adı altında bir uygulama olduğu öğrenildi. Bu uygulama ile örgüt üyesi son sınıf veya mezun öğrencilerin, yeni gelen ve örgüt yapılanmasından olmayan öğrencilere normal eğitimler haricinde ekstra eğitim yaptırarak, baskı uyguladığı öne sürüldü.

Bu eğitimlerde yeni gelen öğrencilere istirahat saatinde, 'şınav pozisyonunda bekletme, ayaklarını havaya dikip bekletme, yat kalk, çök kalk, sürün, kendi etrafında dön' gibi uygulamalar yaptırıldığı belirtildi. Ağır eğitim şartlarından dolayı okulu bırakan öğrenciler de olduğu ifade edildi.

Örgütün, kendilerine tam itaat etmeyenlerin pilot uçuş eğitimine katılmasını engelleyerek, F-16 pilotu olmasının önüne geçtiği iddia edildi. Örgütün, kendisine tam itaat edenlerin pilot olmasının da yolunu açtığı, bu kapsamda tüm kolaylıkların sağlandığının belirlendiği kaydedildi.

Örgütün bu baskılarına ilişkin, operasyonun önceki aşamasında gözaltına alınan bir şüpheli pilotun verdiği ifadesinde, 'Kalbimde sorun olduğu gerekçesiyle rapor hazırlandı. Özel bir hastanede yapılan tetkiklerimde kalbimde bir sorun olmadığını öğrendim. Özel hastaneden aldığım raporu okula götürdüm. İtiraz muayenelerine gittim. Burada bana özel hastanenin pilotaj muayenesinden anlamadığını, verdikleri raporun herhangi bir geçerliliğinin olmadığını söylediler. Bu sebeple pilotaj eğitimi, yani uçuş eğitimine katılmaya hak kazanamadım.' dediği öğrenildi.

Göreve başlayan örgüt mensubu pilotların bekar olanların maaşlarından yüzde 20, evlilerin maaşlarından yüzde 10 himmet kesintileri yapıldığı da belirtildi.
Kaynak: AA