Minikler 'Arkeolojik Kazıyı' Uygulamalı Öğrendi

Gaziantep'te öğrenciler, 'Kazalım, Bulalım, Kültürel Mirasımızı Öğrenelim' projesi kapsamında yapay alanda kazı çalışması yaptı Proje Koordinatörü Köroğlu: 'Burada tarihi eser üzerine yazı yazılmayacağını öğretsek bile bizim için avantaj'.

Gaziantep'te minik öğrenciler, 'Kazalım, Bulalım, Kültürel Mirasımızı Öğrenelim' projesi kapsamında yapay alanda kazı çalışması gerçekleştirdi.

'Avrupa Miras Günleri' etkinleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde 'Kazalım, Bulalım, Kültürel Mirasımızı Öğrenelim' projesi hayata geçirildi.

Eski Gaziantep Adliyesi bahçesinde oluşturulan yapay kazı alanına getirilen minik öğrencilere, kazının nasıl yapıldığı arkeologlar tarafından uygulamalı anlatıldı. Öğrenciler kısa bir eğitimin ardından, kum dolu havuzlara öğretmenler tarafından konulan yapay eserleri bulmaya çalıştı.

Eğitim sonrasında öğrencilere katılım belgesi ve hikaye kitabı verildi.

Proje Koordinatörü Selahattin Köroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentin tarihi ve kültürel açıdan çok zengin olduğunu vurguladı.

Kültürel zenginliği gelecek nesile sağlıklı şekilde aktarmayı amaçladıklarını belirten Köroğlu, projeden 500 öğrencinin yararlanacağını bildirdi.

Verdikleri kısa eğitimin ardından çocuklardan, kum havuzuna önceden koydukları eserleri bulmalarını istediklerini dile getiren Köroğlu, daha sonra atölye çalışmasında öğrencilerin, kil çamurundan, buldukları eserlerin benzerini yaptığını anlattı.

Öğrencileri 48 kişilik gruplar halinde alana getirdiklerini ifade eden Köroğlu, 'Proje kapsamında 500 öğrenciye bu eğitimi vermeyi hedefliyoruz. Ülkemiz ve kentimiz kültürel açıdan çok zengin ama buna rağmen çok duyarsız insanlar var. Bazen görüyoruz, tarihi eserlerin üzerine yazı yazıyorlar. Burada en azından tarihi bir eser üzerine yazı yazılmayacağını öğretsek bile bizim için avantaj.' dedi.

Öğretmen Çağlar Çaça da öğrencilerin eğitim sırasında çok eğlendiğini belirtti.

'Ağaç yaşken eğilir' atasözünü hatırlatan Çaça, 'Öğrencilerimiz buraya gelmek için çok sabırsızlandı. Özellikle eğitim ve uygulama sırasında gözlerinde o kültürel mirasın ışığını gördüm. Bu konuda çok zenginiz ama öğrenme konusunda eksikliklerimiz var. İnşallah yeni nesil bu açığı kapatacak.' diye konuştu.
Kaynak: AA