Verimi Yükseltmek İçin Tarlayı Atla Çapalıyor

Tarsus ilçesinde yaşayan ve tarlasındaki verimi, kaliteyi artırmak isteyen bir çiftçi, geleneksel yönteme dönerek tarlasını atla çapalattı.

Mahmut Ağa Mahallesi'nde 80 dönümlük tarlada marul ekimi yapan üretici Kaplan Canan Kendir, geçmişte kullandıkları ve iyi verim aldıkları yöntem olan atla çapalama yapmaya karar verdi.

Tarlasındaki marulların sıklığından dolayı da atla çapalamayı tercih eden Kendir, kiraladığı 8 atla tarlasını çapalattı.

Kendir, yaptığı açıklamada, atla çapa yaparak verimi yükseltmeye çalıştıklarını söyledi.

On yıldır marul ektiğini anlatan Kendir, şöyle konuştu:

'Aslında atla çapa bizim ata geleneğimizdir. Tarlaya traktör girmesi hem ürüne zarar veriyor. Biz de geçmişte büyüklerimizin de kullandıkları atla çapa yöntemini tarlamızda uyguluyoruz. Hem verimi artırma hem de ot çekme ve kazma yapma masrafını aşağıya çekme adına da bunu kullanıyoruz. Marul tarlasında çapalama işini traktörle yapmış olsak maliyet düşük olur ama marulun üzerine bastığı için ürünlere zarar veriyor. Biz de ata geleneğimiz olan atlarla çapa yapmayı tercih ediyoruz. Dekara 10 liradan at kiralıyoruz. Şu anda 8 adet at kiraladık. Umarım emeğimiz boşa gitmez ve mahsulümüz para eder.'

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer de atla çapa yapan üreticiyi tarlada ziyaret edip kolaylık diledi.

Burada bir konuşma yapan Ergezer, Çukurova'nın önemli marul üretimi yapılan bölgeleri arasında yer aldığını anımsattı. Çiftçilerin eylül ayından itibaren marul ekip aralık ayında hasat ettiklerini aktaran Ergezer, 'Şubat ayında da aynı tarlada mısır üretimi yapılıyor. Marul üretimi oldukça emek isteyen bir ürün. Sık ekim nedeniyle tarlalara traktör girmesi zarara yol açtığı için, bir noktada nostaljiyi de yaşayarak çiftçilerimiz atları kullanarak çapa yaptırıyor. Bu geçmişte çok sık kullanılan bir uygulamaydı.' dedi.

Kaynak: AA