Öğrencilere Zerafet Dersi

TED Şanlıurfa Kolejinin okul öncesi ve ilköğretim birinci kademe öğrencileri, zerafet dersi ile sosyal hayata adapte oluyor.

Öğrencilere Zerafet Dersi
Türk Eğitim Derneğinin (TED) 88 yıllık tecrübesini Şanlıurfa’ya taşımasıyla bu yıl eğitim-öğretime açılan TED Şanlırufa Koleji Müdürü Arif Kemal Şamat, öğrencilerine küçük yaşlardan itibaren olumlu tutum ve davranışları kazandırmayı amaçladıklarını, bu amaca hizmet eden “Zerafet" dersinin son derece geniş bir içeriğinin olduğunu belirtti.

Hayatin içinden konular

Şamat, “Zerafet dersimiz, büyüklere saygı, küçüklere sevgi ve şefkat, selamlaşma, yemek adabı, hitap şekilleri, toplu yerlerdeki davranışlar, ortama uygun giyinme, şakalaşma, eleştirinin dozu, misafir karşılama, telefonla konuşma, bayramlaşma, teşekkür etme, özür dileme, soru sorma şekli, hayır diyebilme, verilen sözü tutma gibi hayatın içinden konuları içeriyor” dedi.

Şamat, öğrencilerinin milli ve evrensel kültür değerlerini tanımalarını, benimsemelerini ve geliştirmelerini, bu değerlere saygı duymalarını sağlamak istediklerini vurgulayarak, “Çocuklarımız aslında okul öncesinde ve birinci sınıftan itibaren hayat bilgisi dersinde bu kuralları öğreniyorlar ancak, ayrı bir ders olarak gündeme almamızın sebebi daha pekiştirici olmak. Çeşitli drama ve tiyatro oyunlarıyla bu bilgiler genç hafızalara işlenecek. Çocuklarımız sinemada, tiyatroda nasıl davranılır,bir yemek yerken o yemek esnasında nasıl bir alışkanlıkları olmalı? Bir hasta ziyaretinde nasıl davranılmalı? Bütün bunları uygulamalı olarak öğrenecekler. Bir örnekle izah etmem gerekirse, biz çocuklara diş fırçalamayı öğretiyorsak ve çocuk bu öğrendiğini uygulamıyorsa eğitmiş olmuyoruz. Biz eğitim-öğretime bütünsel olarak yaklaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

TED’li farkını hissettirmeli

Şamat, TED’li öğrencilerin hem okul içinde hem okul dışındaki sosyal yaşantılarında farklarını hissettirmeleri gerektiğini ifade ederek, “Sosyal davranış kurallarını öğrettiğimiz çocuklarımız, bunları yaşantılarında uygulayarak hem kendileri, hem de çevreleri mutlu olacaktır. Çünkü, bu kurallar hayatı güzelleştiren kurallardır” dedi.

Derslerin uygulamalı olarak skeçlerle pekiştirileceğini ifade eden Şamat, “Çocuklar bu kuralları oyun içinde, uygulayarak öğrenecekler. Böylece edindikleri bilgilerin kalıcılığı ve hafızalara işlenmesi sağlanacaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA