Hartum'da Uluslararası İslami Vakıf Sempozyumu Düzenlendi

Farklı ülkelerden çok sayıda akademisyenin katıldığı sempozyumda, İslamiyet ve vakıf kültürü ilişkisi ele alındı Eski Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bingöl: 'Müslümanların vakfa verdikleri önemin arkasında yatan sebep Kur'anı Kerim'de ve hadislerde yer alan öğütlerdir'

Hartum Üniversitesi'nde düzenlenen Uluslararası İslami Vakıf Sempozyumu'nda vakıfların İslam toplumları üzerindeki etkileri konuşuldu.

Sudan'ın başkenti Hartum'daki sempozyuma, dünyanın değişik ülkelerinden çok sayıda akademisyen katıldı.

Burada konuşan Uluslararası Üniversiteler Konseyi (UIC) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, vakıf kültürünü dünyaya yayan bir milletin mensubu olarak etkinlikte yer almaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Osmanlı ve Selçuklu devletlerinin vakıf kültürünün yaygınlaşmasına büyük katkıları bulunduğunu vurgulayan Azizoğlu, vakıf kültürünün İslamiyet'in insana verdiği değerin göstergesi olduğunu dile getirdi.

- 'Osmanlı'da 26 binden fazla vakıf vardı'

Eski Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl de 'Osmanlı döneminde 26 binden fazla vakıf vardı. Müslümanların vakfa verdikleri önemin arkasında yatan sebep Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde yer alan öğütlerdir.' dedi.

Türkiye'de bugün de vakıfların eğitim alanında büyük bir etkiye sahip olduğuna işaret eden Bingöl, 80'in üzerindeki vakıf üniversitesinden dünya çapında başarı haberlerinin geldiğini söyledi.

- 'Batı'daki vakıflar taklit'

Sudan Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Sümeyye Ebu Kasheva, ülkesindeki birçok üniversitenin vakıflar sayesinde kurulduğunu dile getirdi. Kesheva, devletin yaptığı çalışmaların bu kültürün büyümesine katkıda bulunduğunu ayrıca bugün Batı'daki vakıfların da Müslümanlar taklit edilerek kurulduğunu anlattı.

Hartum Üniversitesi Rektörü Ahmed Muhammed Süleyman da vakıf kültürünün, zamana uygun şekilde yenilenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Mısırlı Profesör İbrahim Beyyumi ise vakıf kurmanın Hz. Muhammed'in bir sünneti olduğuna vurgu yaparak, 'Her şey değişir, vakıf ve vakıf mefhumu hiçbir zaman değişmez. Vakıf kavramının kesinlikle değiştirilmemesi gerekiyor. Eğer değiştirilirse bu bizlere çok ciddi zararlar verir.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA