Şanlıurfa 'Yenilenebilir Enerji Üssü Olma' Yolunda

Türkiye'de güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da, uluslararası ölçekte hizmet vermesi planlanan GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliği (GAP YENEV) Merkezi birkaç ay içerisinde hizmete açılacak Merkez Yöneticisi Prof. Dr. Yeşilata: 'GAP bölgesi güneş enerjisi potansiyeli bakımından çok yüksek bir bölge ama diğer yenilenebilir enerji teknolojilerinin hepsini de bünyesinde barındırıyor' 'Başlangıçta binalarda enerji verimliliği ve sanayide enerji verimliliği konusunda çok ciddi bir altyapı ve hareket oluşturacağız daha sonra diğer teknolojileri bunun yanına monte edeceğiz' HRÜ Rektörü Prof. Dr. Taşaltın: 'Çiftçi mahsulü iyi olduğu dönemde güneş enerjisiyle ilgili enerji ihtiyacı için yatırım yapsın, devlette zaten bu yatırımın büyük bir kısmını ödüyor'

RAUF MALTAŞ - Güneşlenme gün sayısının en yüksek olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da, uluslararası ölçekte hizmet verecek GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliği (GAP YENEV) Merkezi birkaç ay içerisinde hizmete girecek.

GAP YENEV Merkezi Yöneticisi ve Harran Üniversitesi (HRÜ) Mühendislik Fakültesi Termodinamik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerin son yıllarda yenilenebilir enerji alanında önemli çalışmalar yaptığını söyledi.

Temiz enerji sektörünü oluşturan güneş, rüzgar, jeotermal, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkelerin ekonomileri için ciddi bir lokomotif haline gelmeye başladığını ifade eden Yeşilata, başta ABD ve Çin olmak üzere dünyanın birçok noktasında bu alandaki önemli merkezlerde teknik incelemelerde bulunduklarını belirtti.

Türkiye'nin uluslararası çapta faydalanabileceği GAP YENEV Merkezini, 5 yıl süren bir çalışmanın ardından hizmete açacak olmanın sevincini yaşadıklarını anlatan Yeşilata, şunları kaydetti:

'GAP bölgesinden ülkemize çok değerli bir altyapı koşarak geliyor. Bu merkezin faaliyet alanı yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği teknolojileridir. GAP bölgesi güneş enerjisi potansiyeli bakımından çok yüksek bir bölge ama diğer yenilenebilir enerji teknolojilerinin hepsini de bünyesinde barındırıyor. Bu şartlarda baktığımızda bölgemiz ve ülkemiz adına çok ihtiyaç olan bir noktada altyapısı çok güçlü olan bir üniversitede böyle bir merkezin işletmeye hazır hale gelmesi bizi heyecanlandırıyor. Merkezin çalışma modeli ve altyapısı uzun çalışmalar sonucunda oluşturuldu. Dolayısıyla binayı bitirmiş vaziyetteyiz detay çalışmaları devam ediyor. Merkezimizin cihazlarıyla 2017 yılından itibaren bölgeye ve ülkemize çok değerli hizmetler vereceğini düşünüyoruz.'

- 'Enerji verimliliği öncelik olacak'

Merkezin uluslararası mükemmeliyet konseptine göre tasarlandığını vurgulayan Yeşilata, merkezin, yapılacak önemli çalışmalarla kısa sürede adını bölge ülkelerinde duyuracağına inandığını dile getirdi.

Merkezin, uluslararası teknoloji transferi yapabilecek kapasitede olduğunu vurgulayan Yeşilata, şöyle konuştu:

'Merkezde uluslararası çalışma modellerinden yararlanırken ilerleyen dönemlerde komşu ülkelere de teknoloji transferi potansiyelini düşünerek tasarladık. Merkezin çalışma alanı çok kapsamlı olmasına rağmen ilk planda güneş enerjisi üzerinden gidilecek. Bunu destekleyici yenilenebilir enerji potansiyeli olarak yine bölgede yüksek olan biyokütle teknolojilerine ağırlık vereceğiz başlangıçta. Enerji verimliliği anlamında ciddi çalışmalarımız var. Başlangıçta binalarda enerji verimliliği ve sanayide enerji verimliliği konusunda çok ciddi bir altyapı ve hareket oluşturacağız, daha sonra diğer teknolojileri bunun yanına monte edeceğiz. Birçok merkezden farklı felsefelerimiz de söz konusu. Özellikle biz burada yerel ve yerinde üretilebilecek teknolojiler konusunda sanayiciye ciddi destek vereceğiz.'

- 'Türkiye'de tek'

Türkiye'de YENEV konseptinde olan tek merkez olduklarına işaret eden Yeşilata, 'GAP YENEV'in konseptini bünyesinde barındıran Türkiye'de herhangi bir başka merkez yok. Birbirini destekleyici ve iç içe 2 teknoloji birlikte olacak. Kalkınma Bakanlığı destekleri kapsamında bu tesis tematik bir merkez konumunda. Dolayısıyla bu tematik alanda şu anda burası Türkiye'de tek bir merkez olarak bulunuyor. Önemli olan bu konseptin içini doldurmak ülkeye bu manada ciddi destekler verebilmek. Bunun detay teknolojileri olarak yenilenebilir enerji adı altında merkezi var, enerji ve çevre verimliliği anlamında merkez var. Fakat bir biri ile yakın bu kadar iki geniş teknolojileri bünyesinde barındıran tek merkez GAP YENEV'dir.' şeklinde konuştu.

- 'Birkaç ay içinde açılıyor'

HRÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın da bölgenin yıllık 3 bin saati bulan bir güneşlenme süresi olduğuna dikkati çekti.

Uluslararası çapta merkezi birkaç ay içerisinde hizmete kazandıracaklarını aktaran Taşaltın, merkezde yenilenebilir enerji ve güneş enerjisiyle ilgili yatırım yapmak isteyen girişimcilere destek vereceklerini bildirdi.

Bölgede enerji kesintisi nedeniyle sorun yaşayan çiftçilerin de güneş enerjisi yatırımına teşvik edileceğine değinen Taşaltın, 'Çiftçi mahsulü iyi olduğu dönemde güneş enerjisiyle ilgili enerji ihtiyacı için yatırım yapsın, devlette zaten bu yatırımın büyük bir kısmını ödüyor. Elektrik borçları ödendi ödenmedi veya farklı sorunlar olmaz. Buyurun 2 yıllık mahsulle yatırım yapın 10 yılda paranızı tekrar kazanın.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA