Ege'de 314 Bin Ünite Kan Bağışı Yapıldı

Yaşar Üniversitesi öğrencileri, Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi ile işbirliği yaparak Selçuk Yaşar Kampüsünde kan bağış kampanyası düzenledi. Akademisyenler, öğrenciler ve çalışanlar, iki gün boyunca Kızılay’a kan bağışladı. Kan bağışının önemine dikkat çeken Kızılay yetkilileri, 2016 yılında bugüne kadar Ege’de 314 bin 43 ünite kan bağışlandığını, bölgenin yıllık 400 bin ünite kana ihtiyacı olduğunu belirtti.

Ege'de 314 Bin Ünite Kan Bağışı Yapıldı
Yaşar Üniversitesi, iki yıl önce Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi ile imzalanan “Gönüllü Kan Bağışı Organizasyonu Protokolü” kapsamında, belirli aralıklarla kan bağışı kampanyaları düzenliyor. Sosyal Sorumluluk dersi kapsamında, Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi ile işbirliği yapan Yaşarlı öğrenciler, iki gün boyunca Selçuk Yaşar Kampüsü’nde 100 ünitenin üzerinde kan bağışı yaptı. Kızılay Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Selen Özbora, merkez olarak bölgedeki üniversitelerle protokollerinin olduğunu belirterek, “Kadınlarda kan bağışı oranı düşük, ancak üniversitelerde bu oran çok daha fazla oluyor. Yaşar Üniversitesinde bağışlanan kanın yarısı kadınların yaptıkları bağışlar” dedi.

Ege Türkiye’ye örnek oluyor

Ege Bölge Kan Merkezi, İzmir’in yanı sıra sorumluluk sahasındaki toplam 6 ilde 7 kan bağışı merkezi ile faaliyetlerini sürdürüyor. İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak ve Muğla’daki yedi Kan Bağışı Merkezi ile çalışmalarını sürdüren merkez, topladığı bağış sayısıyla tüm Türkiye’ye örnek oluyor. 2005 yılında Ege’de yıllık 60 bin ünite kan bağışı toplanırken 2015 yılında 340 bin 363 ünite kan bağışı gerçekleşti. Bu yıl, 23 Kasım tarihine kadar da 314 bin 43 ünite kan bağışlandı. Bölge olarak yıllık 400 bin ünite kana ihtiyaç olduğunu belirten yetkililer, 2005’ten bugüne kadar, öğrenciden köylüye, askerden din görevlisine kadar 1 milyonu aşkın kişiye kan bağışıyla ilgili eğitimler verildiğini kaydetti.

Ancak tüm bunlara karşın bağış sayısının hala yeterli sayıya ulaşamadı. Kızılay, Türkiye’nin ihtiyacı olan 2 milyon 350 bin ünite kanın, gönüllü, bilinçli ve düzenli kan bağışçılarından elde edilmesini amaçlıyor. 2015’te bağış sayısı 1 milyon 937 bin 932 olarak gerçekleşti. Her yıl bağış sayısı artıyor, ancak tüm ihtiyacı karşılamıyor. Ege Bölge Kan Merkezi, verilere göre kurulduğu 2005 yılından bu yana, her yıl kan bağışı oranlarıyla diğer bölgeleri geride bırakarak Türkiye lideri konumunda. Ege’de de nüfusa oranla en fazla kan bağışını Uşak yaparken en düşük oran ise İzmir’de.

Eğitimli insanlar ve kadınlarda oran düşük

“İğne korkusu, kan verirken bayılabilirim, kansız kalırım, hastalık bulaşır, parayla satıyorlar” gibi ön yargıları hala yıkamadıklarını kaydeden yetkililer, özellikle eğitimli insanların ve kadınların kan bağış oranlarının yetersiz olduğunu belirtti.

En fazla bağışı serbest meslek sahibi esnaflar, öğrenciler, işçiler ve askerlerden aldıklarını belirten yetkililer, “Büyükşehir insanı, kadınlar ve eğitimli nüfus, yeteri kadar kan vermiyor. Bu kesimden kan verenler ise düzenli bağışçı durumunda. Gelişmiş dünya ülkelerinde kan verenlerin yüzde 25’i kadınken bizde yüzde 13. Ege’de ise kadınlar daha duyarlı, oran yüzde 14. Bu rakam Bulgaristan’da yüzde 22. Kadınların inanmadığı ve liderlik etmediği projeyi başarmak imkansız” diyerek çağrıda bulundu.

İzmir’den yapılan bağış sayısı 11 bine yaklaştı

Kızılay tarafından TÜRKÖK projesi kapsamında Eylül 2014-Eylül 2016 döneminde tüm ülkede 160 bin kök hücre bağışı toplandığını belirten yetkililer, bunun 22 bininin Ege’den yapıldığını belirtti.

Bu dönemde yalnızca İzmir’den yapılan bağış sayısı 11 bine yaklaştı. Ülkemizde şu anda bin 200’den fazla hastanın acil olarak kemik iliği nakli beklediğini hatırlatan yetkililer, “Projesi kapsamında yapılan bağışlarla bugüne kadar 140 kök hücre nakli yapıldı, bu nakillerin 25 tanesi bölgemizde gerçekleşti” dedi.

Kaynak: İHA