Maaş Krizi Erbil-Süleymaniye İlişkilerini Sarsıyor

IKBY'nin Süleymaniye kentindeki binlerce devlet memuru, maaşları düzenli ödenmediği gerekçesiyle yaklaşık 50 gündür işbaşı yapmıyor Çoğunluğunu öğretmenlerin oluşturduğu memurlar, protesto amacıyla düzenledikleri gösteride maaş krizinden Erbil hükümetini sorumlu tuttu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Süleymani kentinde çoğu öğretmen binlerce devlet memuru, maaşlarının kesintili ve geç ödenmesini protesto etmek amacıyla gösteri düzenledi.

Süleymaniye kentindeki 50 bin öğretmen ve bazı devlet memurları, düzenli maaş alamadıkları gerekçesiyle yaklaşık 50 gündür işbaşı yapmıyor.

İki aydır maaş alamadıklarını söyleyen memurlar, kent merkezinde düzenledikleri gösteride maaş krizinden Erbil hükümetini sorumlu tuttu. 'Maaşlarımız nerede?', 'Hükümet Öğretmenine Sahip Çık' ve 'Maaşımızı İstiyoruz' yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, toplu halde valiliğe doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Bazı göstericiler hükümete tepkilerini 'kırmızı kart' göstererek ortaya koydu.

Öğretmen ve diğer memurlar, Süleymaniye kent merkezinin yanı sıra Halepçe kenti, Kelar, Ranya ve Seyidsadık ilçelerinde de eş zamanlı gösteriler düzenledi.

- Hükümet maaşları ödeyemiyor

IKBY ile Irak merkezi hükümeti arasında petrol ihracatı nedeniyle yaşanan krizden dolayı Bağdat, 2014 yılı başından bu yana Erbil'e bütçe ve memur maaşlarını göndermiyor. Erbil, Bağdat'tan bağımsız şekilde kendi bölgesinden çıkan petrolü Türkiye üzerinden boru hatlarıyla Ceyhan'a sevk ederek dünya pazarına satıyor, ancak petrol fiyatlarında meydana gelen ciddi düşüş bölgedeki memur maaşlarını dengelemiyor.

IKBY'deki yaklaşık bir milyon 400 bin memurun maaşının ödenmesi için her ay yaklaşık 800 milyon dolara ihtiyaç olduğu, ancak petrol satışlarından elde edilen gelirin yaklaşık 400 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Bu yüzden Erbil hükümeti, memur maaşlarının zamanında ödenmesi için geçen yıl 'kesintili ödeme' yapmaya başladı, ancak söz konusu kesintili maaşların ödenmesinde de sorun yaşanıyor.

Erbil, maaşların 'kesintili ve gecikmeli' ödenmesine neden olarak petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşü ve terör örgütü DEAŞ ile mücadelenin yüksek maliyetini gösteriyor. Bunun yanında Irak'ın çeşitli bölgelerindeki terör olaylarından dolayı evlerini terk eden sığınmacıların bölgeye akın etmesinin dolayı hükümet masraflarının arttığı ifade ediliyor.

- Süleymaniye'nin Erbil'den ayrılma talebi

IKBY'de muhalefetin başını çeken Süleymaniye merkezli Goran (Değişim) Hareketi kotasından Irak Meclis Başkanı Aram Şeyh Muhammed, geçen hafta kentte düzenlenen gösteride yaptığı konuşmada 'Eğer halkımız bize destek verirse doğrudan Bağdat'la irtibata geçip halkın geciken maaşlarını alabiliriz.' demişti.

Muhammed'in açıklamaları Süleymaniye'nin geciken maaşlardan ve ekonomik krizden dolayı Erbil'den ayrılmak istediğine yönelik ciddi tartışmaları gündeme getirmişti.

Goranlı Muhammed'in açıklaması üzerine IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ise, 'Bağdat'la doğrudan muhatap olma isteği bütün Süleymaniye halkının talebi değil, bu sadece siyasi bir gücün içindeki küçük bir grubun görüşü” demişti.

- 'İç ve dış kaynaklı sorunlar'

IKBY Başkanı Mesut Barzani ise Süleymaniye'deki öğretmen ve memurların taleplerine hak verdiğini belirterek 'iç ve dış kaynaklı' sorunlara dikkati çekmişti.

Barzani, dış kaynaklı sorunları, 'DEAŞ savaşı, petrol fiyatlarındaki düşüş, IKBY bütçesinin kesilmesi ve yüz binlerce sığınmacıya ev sahipliği yapılmasından dolayı meydana gelen olağanüstü durum' olarak sıralarken, 'İç sorunların kaynağı ise siyasi partiler arasındaki çekişmelerdir.' ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AA