'Avrupa Ve Orta Asya 2016'Yı Ilımlı Bir Büyümeyle Tamamlayacak'

Dünya Bankası ECA Ekonomik Güncelleme Raporu: '2015'te yüzde 1,4 büyüyen Avrupa ve Orta Asya bölgesinin bu yıl hafif bir artışla yüzde 1,6 gibi ılımlı bir oranda büyümesi bekleniyor' 'Düşük petrol ve diğer emtia fiyatları, AB'de yatırım oranlarındaki düşüş ve devam etmekte olan yapısal zorluklar, bölgedeki büyümeyi güçleştirmenin yanında popülizm ve kutuplaşmada artışa yol açmaktadır'.

Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya (ECA) Ekonomik Güncelleme Raporu'nda, bu yıl ECA bölgesindeki ülkeler için ılımlı bir GSYH artışı yaşanacağı belirtildi.

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, ECA Ekonomik Güncelleme Raporu'nda, 2015'te yüzde 1,4 büyüyen bölgenin bu yıl hafif bir artışla yüzde 1,6 gibi ılımlı bir oranda büyümesi ancak hem gelirlerdeki hem de tüketimdeki azalmaların bu ılımlı büyümenin etkilerini ortadan kaldırmasının beklendiği kaydedildi. Raporda, bu eğilimin 2017 ve 2018 yıllarında da devam etmesi ve büyüme oranlarının sırasıyla yüzde 1,5 ve yüzde 1,8 olarak gerçekleşmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

Raporda, Doğu Avrupa ve Orta Asya'da büyümenin pozitif olarak devam edeceği, GSYH artışının bu yıl yüzde 0,7, 2017'de yüzde 2,3, 2018'de ise yüzde 2,6 olarak gerçekleşeceği, Avrupa Birliği (AB) ve Batı Balkanlar'da büyümenin bu yıl yüzde 1,8, 2017'de yüzde 1,4, 2018'de yüzde 1,7 olacağı beklentisine yer verildi.

Raporda, düşük petrol ve diğer emtia fiyatları, AB'de yatırım oranlarındaki düşüş ve devam etmekte olan yapısal zorlukların bölgedeki büyümeyi güçleştirmenin yanında popülizm ve kutuplaşmada artışa yol açtığı kaydedildi.

Dünya Bankası ECA Bölgesi Baş Ekonomisti Hans Timmer, konuyla ilgili değerlendirmesinde, Brexit oylaması ve sığınmacı krizinin Avrupa'nın iş birliğini test ederken, bölgenin doğu yarısının halen düşük petrol fiyatlarına uyum sağlamaya çalıştığını kaydetti. Timmer, 'Bölge genelinde yeni büyüme kaynaklarının ortaya çıkarılması konusundaki başarısızlık popülizm, kutuplaşma ve kurumlara karşı güvensizliğin artmasına katkıda bulunuyor.' ifadesini kullandı.

Dünya Bankası ECA Bölgesi'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Cyril Muller ise yaşanılan bu ılımlı büyümenin doğru yönde bir adım olduğunu ancak bunun bölgede ekonominin geleceğiyle ilgili kaygıları gidermek için yeterli olmadığını vurguladı.

Muller, 'Hükümetler artık yardımcı olmak için harekete geçebilir. Örneğin, insanların iyi işler bulmalarına ve bu işleri ellerinde tutmalarına yardımcı olmak için daha fazla yaşam boyu öğrenmeyi teşvik edebilirler. Ayrıca, daha esnek istihdam seçenekleri sağlamak için çocuk ve yaşlı bakım hizmetleri sunabilirler. Bu eylemler fırsat eşitliği sağlayarak topyekun büyümeyi destekleyebilir.' ifadelerini kullandı.

- 'Hükümetler yeni perspektifler sunmalı'

ECA Ekonomik Güncelleme Raporu'nda, değişen ekonomik manzara ve özellikle de iş güvencesi eksikliğiyle ilgili endişelerin ECA ülkelerinde siyasi kutuplaşmayı körüklediği belirtilerek, belirli süreli ve yarı zamanlı işlerdeki hızlı artış ve yeni dijital teknolojilerin etkisiyle beceri taleplerinde görülen değişikliklerin bölgedeki insanlar arasında endişeleri artırdığı ve desteği siyasi yelpazenin merkezinden uzaklaştırdığı belirtildi.

Güçlü politika müdahalelerinin olmadığı bir ortamda, bölge ekonomilerini engellemeye devam eden yapısal zorlukların uzun vadede büyümeyi ve yoksullukla mücadeleyi tehdit ettiği vurgulanan raporda, bu zorlukları göğüsleyebilmek için hükümetlerin ve toplumların yeni ekonomik çağda, geçmişte çok farklı koşullar altında işe yarayan çözümlere başvurmaksızın yeni perspektifler sunmaları gerektiği belirtildi.

Raporda, diğer politika seçenekleri arasında imalatçılar için daha rekabetçi bir ortamın sunduğu yeni ihracat fırsatları arayışındaki firmalara destek sağlanması, yeni işletme kurmak ve yeni piyasalara girmek için gereken maliyet ve zamanın azaltılması ve iş gücünün yeni faaliyetlere geçişinin önündeki sınırların azaltılması yer aldı.

Bu eylemlerin aynı zamanda sosyal uyumun zarar görmesini ve aşınmasını önlemek için temel iş gücü ve sosyal koruma önlemlerinin sunulmasını ve devam ettirilmesini sağlayacağı belirtilen raporda, ayrıca insanların eşitsizlikteki değişiklik algılarının göstergeleri de dahil olmak üzere eşitsizlikle ilgili araştırma ve verilerin geliştirilmesi çağrısında bulunuldu.

Raporda, beceri talepleri ile yaşam memnuniyeti arasındaki bağlantılara ilişkin yeni kanıtların da önemli ekonomik dönüşümlere uyum sağlamak, sosyal ve siyasi huzursuzlukları azaltmak için gerekli olan politika değişikliklerinde rehberlik sağlayabileceği kaydedildi.

Kaynak: AA