Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin Açıklaması

'Türkiye'de seçilmiş siyasi iradeye, demokrasimize, hukuk devletimize yönelik tarihte eşi görülmemiş bir saldırıyla karşı karşıya kaldığımız bir günde, AB başta olmak üzere Batılı dostlarımızı yanımızda görmek isterdik. Bu, bizim için AB'nin bu değerlere yeterince sahip çıkmadığı adına bir anekdot olarak tarihe zikredildi. Umarım bundan sonraki süreçte AB bu emanete daha iyi sahip çıkar'

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, 'Türkiye'de seçilmiş siyasi iradeye, demokrasimize, hukuk devletimize yönelik tarihte eşi görülmemiş bir saldırıyla karşı karşıya kaldığımız bir günde, AB başta olmak üzere Batılı dostlarımızı yanımızda görmek isterdik. Bu, bizim için AB'nin bu değerlere yeterince sahip çıkmadığı adına bir anekdot olarak tarihe zikredildi. Umarım bundan sonraki süreçte AB bu emanete daha iyi sahip çıkar.' dedi.

Tekin, MEB'in 'Öğrenciler AB'yi Öğreniyor' projesi kapsamında bir otelde düzenlenen, 'Türkiye ve AB Ortak Değerleri: Eğitim Sistemine Yansımaları-2' başlıklı iki gün sürecek uluslararası konferansın açılışına katıldı.

'Öğrenciler AB'yi Öğreniyor' projesinin AB sürecine katkı sağlamayı hedeflediğini dile getiren Tekin, demokrasi, insan hakları, hukuk devleti gibi kavramların insanlığın ortak birikimi olduğunu, AB'nin de bu kavramları korumak için çalıştığını ifade etti.

Kendilerinin de, insanlığın ortak birikimi olan bu değerleri çocuklara öğretmek hedefiyle yola çıktıklarını vurgulayan Tekin, 'Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili statü bu anlamda bizi çok da ilgilendirmiyor, bu yolculuk bizim temel hedefimiz değil, bizim için önemli olan bu birikimin öğrencilerimize aktarılması.' diye konuştu.

Tekin, gelinen noktada Türkiye-AB ilişkileri ile demokrasi, hukuk devleti gibi değerlerin AB tarafından korunup kollanması konusunda bazı problemlerle karşılaşıldığını söyledi.

Hazreti Ömer'in 'Biz Müslüman olmadan önce helvadan putlar yapardık ve savaş esnasında putlara tapardık, acıkınca, yemek bulamayınca da bu putları yerdik.' sözlerini aktaran Tekin, şunları kaydetti:

'Biz bu evrensel değerlerin bir emanet olduğuna ve bozulmadan yaşanması gerektiğine inanıyoruz. Bunları eğer bir put haline getirip işimize gelmediği zaman bu putları yiyeceksek eğer, bu insanlığa, evrensel birikime ve tarihsel sorumluluğa bir ihanettir. Dolayısıyla hep beraber bütün insanlık bu değerlere sahip çıkmak durumundayız. Demokrasi, hukuk devleti başta olmak üzere bu birikimi hep beraber korumak durumundayız.'

Değerlere sahip çıkma mücadelesini yürütürken AB'yi Türkiye'nin yanında görmek istediklerine değinen Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Türkiye'de seçilmiş siyasi iradeye, demokrasimize, hukuk devletimize yönelik tarihte eşi görülmemiş bir saldırıyla karşı karşıya kaldığımız bir günde, AB başta olmak üzere Batılı dostlarımızı yanımızda görmek isterdik. Bu, bizim için AB'nin bu değerlere yeterince sahip çıkmadığı adına bir anekdot olarak tarihe zikredildi. Umarım bundan sonraki süreçte AB bu emanete daha iyi sahip çıkar. Aksi durumda çocuklarımıza öğrettiğimiz, 'AB değerleri' diye tanımladığımız şeyi çocuklarımıza yeterince öğretememiş oluruz, bu proje de başarısız olur. Bir taraftan demokrasiyi, hukuk devletini AB'nin bir değeri gibi sunup, öbür taraftan demokrasimize saldırı olduğunda AB'nin sahip çıkmaması çocuklarımız açısından da bir problemdir.'

Konferansa MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Funda Kocabıyık'ın yanı sıra Avrupa ve Türkiye'den çok sayıda AB eğitim uzmanı katıldı.

Kaynak: AA