Kırklareli Sağlık Müdürü Selvi Açıklaması

'Balık tüketimi kalp, damar, şeker ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli rol oynuyor.'

Kırklareli Sağlık Müdürü Fatih Selvi, balık tüketiminin kalp, damar, şeker ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli rol oynadığını bildirdi.

Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların en eski besin kaynaklarının başında gelen balık ve diğer deniz ürünlerinin, sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Protein bakımından balığın çok zengin olduğunu ifade eden Selvi, balık tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Balık tüketiminin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Selvi, şöyle konuştu:

'Balık tüketimi kalp, damar, şeker ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli rol oynuyor. Bu olumlu etkilerin sağlanabilmesi için haftada en az 2 kez 300 gram balık tüketilmesi önerilmektedir. Ancak ülkemizde balık tüketimi önerilen miktarların oldukça altındadır. Türkiye'de kişi başına balık tüketimi yılda 8 kilogram iken dünyada ortalama 16 kilogram, Avrupa Birliğinde 22 kilogramdır. Bu nedenle tüketiminin artırılması teşvik edilmelidir. Özellikle beyin gelişiminin çok hızlı olduğu anne karnından başlayan ilk 0-3 yaş dönemi için balığın ayrı bir önemi var. Biyolojik değeri yüksek protein ve esansiyel amino asit kaynağı olan balık, içerdiği omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri ile beyin gelişimine olumlu katkı sağlar. Bu nedenle özellikle gebelikten itibaren anne adaylarının ve yedinci aydan itibaren tamamlayıcı beslenmeye başlayan bebeklerin tükettiği balığın beyin gelişimini olumlu yönde etkileyeceği belirtilmektedir.'

Özellikle kış aylarında balık tüketilmesi gerektiğini ifade eden Selvi, tüketilen balığın içerdiği yağ asitleri nedeniyle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olduğunu dile getirdi.

Kışın güneşten fazla yararlanılamadığı için kemik ve diş sağlığında önemli olan D vitaminin karşılanmasında yine balık tüketimi önem kazandığını belirten Selvi, 'Halk arasında balık ile süt ürünleri ile bir arada tüketiminin zehirlenmeye neden olacağına dair yanlış bir kanı bulunmaktadır. Oysa ki balık ve yoğurdun her ikisinin de taze olması durumunda bir arada tüketilmesi her hangi bir sağlık problemine neden olmamaktadır.' dedi.
Kaynak: AA