Kardelenler Üretilip Avrupa'ya Satılacak

Antalya'nın Akseki ilçesinde tarım arazilerinde üretilecek kardelen soğanları, Avrupa ülkelerine ihraç edilecek Ziraat mühendisi İşcan: 'Doğadaki kardelen çeşitleri yaşam alanlarından toplanmayacak, üretim parsellerinden sökülen soğanların ihracatı gerçekleştirilecek. Yapılan çalışmanın amacı bölgeye ekonomik anlamda katkı sağlamak ve kardelen neslinin doğadaki varlığını korumak'

ABDULLAH ÇATLI - 'Torosların gelinliği' olarak adlandırılan, Antalya'nın Akseki ilçesi yaylalarında kendiliğinden yetişen ve Avrupa'da ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan kardelen soğanlarının, tarım arazilerinde çoğaltılarak Avrupa ülkelerine ihraç edilmesi hedefleniyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi İlknur İşcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulamaya konulan ihracatı yapılan soğanlı bitkiler için damızlık parseller oluşturmaya başladıklarını söyledi.

İlçede bu uygulamayı Çimi Mahallesi'nde bir üreticiye ait 4 dönümlük alanda başlattıklarını belirten İşcan, onar bin adet siklamen ile karaçiğdem ve 20 bin adet kardelen üretim parselleri oluşturduklarını kaydetti.

Damızlık parsellerden elde edilen ürünlerle üretim parselleri oluşturulacağını anlatan İşcan, 'Üretilen soğanların ihracatı yapılacak. Bu şekilde doğadaki kardelen çeşitleri yaşam alanlarından toplanmayacak, üretim parsellerinden sökülen soğanların ihracatı gerçekleştirilecek. Yapılan çalışmanın amacı bölgeye ekonomik anlamda katkı sağlamak ve kardelen neslinin doğadaki varlığını korumak.' dedi.

Kardelen soğanı ticareti yapan Mehmet Oğuz da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından kendilerine ait arazide kardelen soğanı üretimi ve üretilen kardelenin ihracatını yapmak için izin aldıklarını ifade etti.

Kardelen soğanı toplayarak ihracatçı firmalara sattığını söyleyen Oğuz, 'Kendime ait 4 dönümlük araziye 40 bin kardelen soğanı ektim. Kardelen soğanlarını ilk kez kendi arazime ekerek üretimine başlayacağım. Sezonu gelince Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü mühendislerinin gözetiminde sökümünü gerçekleştireceğiz.' diye konuştu.

- '2 yıldır koruma altındaydı'

Çimi Mahallesi Muhtarı Ramazan Önal, ihracatı yapılan kardelen çiçeğinin Çimi yaylasında yetişen önemli bir soğanlı bitki olduğunu belirtti.

Önal, 'İnsanlarımız bu soğandan geçimini sağlıyor. Yalnız insanlarımız soğanları bilinçli sökmüyor. Küçük, büyük ayrımı yapmadan bilinçsizce söküyorlar. Hatta ikişer yıl sökümüne müsaade edilmemesi gerekir. Bu nedenle 2 yıldan beri kardelen koruma altındaydı ve ilgili bakanlık görevlileri sökülmesine izin vermiyordu. Böylece kardelenler çoğaldı. Bilinçli olarak sökülürse kardelenin nesli bitmez. Kardelen soğanı Avrupa'da kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılıyor. İnsanlar için de ciddi bir gelir kaynağı.' dedi.

Kaynak: AA