Üniversite Hastanesinde Verimlilik Ve Kalite Arttı

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde son 3 yılda önemli değişimler yaşandı.

Üniversite Hastanesinde Verimlilik Ve Kalite Arttı
Başhekim Prof. Dr. Onur Özlü, 3 yıllık görev döneminde yapılan icraatların bir kısmı konusunda kısaca bilgi verdi.

Hastanede verimliliğin ve kalitenin artırılması konusunda önemli çalışmalar yapıldığını anlatan Özlü, şu bilgileri aktardı:

“Günümüz ihtiyaçlarına cevap vermeyen mevcut otomasyon sistemi, kapasitesi yüksek, stok takip ve analizlerinin de yapılabilmesine olanak veren yeni jenerasyon bir sistemle hiç veri kaybı olmadan değiştirildi. Böylece hasta randevuları hasta ve yakınlarının kolaylıkla ulaşabilecekleri bir düzene kavuştu. İlaç ve malzeme yönetiminde stok izlemi ve analizleri yapılarak, girdi-çıktı kontrolleri sağlanarak lüzumsuz sarfiyatın önüne geçildi ve malzeme kaçağı önlendi” dedi.

Kaliteli hizmet

Özlü, sağlık hizmetinin enerji kesintisi sebebiyle aksaması önlendiğini belirterek “Göreve geldiğimizde tıbbi sarf malzemeleri ve ilaçlar servislerdeki kullanılmayan alanlarda oluşturulmuş düzenli olmayan depolarda, hastane havalandırma alanlarında ve personelin istirahat kanepeleri altındaydı. Hasta servislerindeki bazı özel hasta odaları ve hasta banyoları kapalıydı, buralara ilaç ve sarf malzemeleri konulmuştu. Ciddi bir çalışmayla depo alanları oluşturduk. Hastanedeki bütün tıbbi sarf malzemeleri ve demirbaş malzemeler sayılarak kayıt altına alındı. Böylece malzemelerdeki kayıp ve kaçağı önledik. Hasta odalarını ve banyolarını kullanıma açtık. Hastane Eczanesinin tanımlı bir yeri yoktu. Standartlara uygun eczane yaparak hizmete soktuk. Malzeme ve ilaç yönetiminde yüksek verimlilik elde ettik. Hastanede arşiv olarak kullanılan ve aynı zamanda hastanenin klima santrallerinin bulunduğu alan, hastanenin havalandırma girişinin de ana merkezi olması nedeni ile hasta ve hastane güvenliği açısından sakıncalı idi. Arşiv bu alandan taşınarak hastanenin havalandırması sağlıklı duruma gelirken, arşiv evrakları da güvenle saklanır duruma geldi. Hastanenin sık sık arızalanarak hastane hizmetlerini engelleyecek, hastanedeki hasta kayıt verilerinin kaybolmasına yol açabilecek mevcut kesintisiz güç kaynağını hizmette aksama olmadan değiştirerek yeniledik. Böylece sağlık hizmetinin enerji kesintisi sebebiyle aksaması önlendi.”

Hizmet aksamadı

Başhekim Onur Özlü, şöyle devam etti: “15 Temmuz’dan sonraki süreçte görevden almalar gerçekleşti. Dermatoloji, pataloji, radyoloji ve endokrinoloji gibi branşlardaki hekim açığını kapatmak için Devlet Hastanesi’nden ihtiyaç duyulan branşlar için görevlendirmeler yapıldı ve hizmette hiçbir aksaklık yaşanmadı. Poliklinik sayılarımızda düşüş olmadı. Acil serviste yapılan tadilatlar ile hasta kabul kapasitesi 3 kat arttırılırken fiziki mekan özellikleri de standartlara uygun hale getirildi.

Kimyasal - Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisini kurduk. Hastane Çamaşırhane kapasitesini %100 oranda artırdık. Hastane binamız yapıldıktan sonra Deprem Yönetmelikleri birkaç defa değişti. Bugüne kadar hiçbir kontrol yapılmadığından, hastane binasının bu değişikliklere uygunluğunu test etmek ve varsa eksiklikleri gidermek için gerekli çalışmaları yaptık, tahkik ve deprem güçlendirme ihalesine çıktık. Hastanemizdeki Kalite Birimi atıllıktan kurtarılarak aktif hale getirildi.



Verimlilik arttı

Yapılan verimlilik ve kalite çalışmaları sonucunda Sağlık Bakanlığı denetiminden çok yüksek puan alınarak geçildiğini vurgulayan Başhekim Özlü, “Hastanemiz yüksek verimlilik ve yüksek kalitede sağlık hizmeti sunmaktadır. Bunun neticesinde hastanemize çevre illerden de tedavi için hasta gelmektedir. Ameliyat sayımız artış gösterdi. Bu yılın ilk 10 aylık bölümünde geçen yılki sayılarımıza ulaştık. Bütün bunların sonucunda Hastanenin Döner sermaye gelirlerini arttırdık” dedi.

Başhekim Onur Özlü, 3 yıllık görev süresi içinde liyakati esas alan bir anlayışla hizmet yaptıklarını, yaptığı hizmet nedeniyle vicdanının son derece rahat olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA