'KHK'lar Türkiye'sinde Savunma Hakkı' Paneli

TBB'nin düzenlediği panelin sonuç bildirgesinde, 15 Temmuz darbe girişiminin Anayasayı, hukuk devletini ve TBMM'yi askıya almayı ve bir iç savaş çıkarmayı hedeflediği, TBB ve baroların darbeye ve darbecilere karşı olma iradesini net bir kararlılıkla ortaya koyduğu belirtildi.

'KHK'lar Türkiye'sinde Savunma Hakkı' panelinin sonuç bildirgesinde, 15 Temmuz darbe girişiminin Anayasayı, hukuk devletini ve TBMM'yi askıya almayı ve bir iç savaş çıkarmayı hedeflediği, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve baroların darbeye ve darbecilere karşı olma iradesini net bir kararlılıkla ortaya koyduğu kaydedildi.

Türkiye Barolar Birliğince düzenlenen panelin sonuç bildirgesi açıklandı.

675 ve 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ilgili eleştirilerde bulunulan bildirgede, şu ifadelere yer verildi:

'Anayasayı, hukuk devletini ve TBMM'yi askıya almayı ve bir iç savaş çıkarmayı hedeflediği aşikar olan 15 Temmuz darbe girişimi karşısında; her zaman hukukun üstünlüğünü savunan Türkiye Barolar Birliği ve barolar, darbeye ve darbecilere karşı olma iradesini net bir kararlılıkla ortaya koymuşlardır.

Olağanüstü dönemlerde KHK'larla bazı haklar geçici olarak sınırlandırılabilir. Ancak bu sınırlandırmaların geçici olduğu unutulmamalı ve hakkın özüne dokunulmamalıdır. KHK'larla savunma hakkına getirilen sınırlamaların çarpan etkisiyle bütün bir adalet ve hukuk sistemini çökertebileceği unutulmamalıdır.

Türkiye'nin, uluslararası hukukun emredici kurallarından doğan yükümlülükleri ile Anayasamızın 90. maddesi çerçevesinde temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası antlaşmalardan doğan yükümlülüklerinin, OHAL ile ilgili olmayan hususlarının da yerine getirilmeye devam edilmesi hassasiyetle gözetilmelidir.'

Bildirgede ayrıca avukatın şüpheliyle görüşmesi zorlaştırılarak, sınırlandırılarak, denetlenerek suçlunun suçsuzdan, haklının haksızdan ayırt edilemeyeceği belirtilerek, savunma hakkının sınırlandırılmaması gerektiği kaydedildi.
Kaynak: AA