AK Parti Grup Başkanvekili Muş Açıklaması

'(AB Türkiye İlerleme Raporu) 'Gülen Hareketi' ifadesini kullanarak darbeci terör örgütünü masumlaştırmaya çalışmak AB'nin savunduğu değerlerle bağdaşmamaktadır''Bizim AB’ye çağrımız; TürkiyeAB ilişkilerinin daha da güçlenmesi için daha olumlu ve özenli bir dilin kullanılmasıdır. AB, Türkiye'ye karşı çifte standart içeren yaklaşımları terk etmelidir'

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, AB'nin Türkiye İlerleme Raporu'nda Fetullahçı Terör Örgütü'nden (FETÖ) bir terör örgütü olarak değil de 'Gülen Hareketi'' olarak bahsedilmesini kabul etmediklerini belirterek, 'Gülen Hareketi ifadesini kullanarak darbeci terör örgütünü masumlaştırmaya çalışmak AB'nin savunduğu değerlerle bağdaşmamaktadır.' ifadesini kullandı.

Muş, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan 2016 Türkiye İlerleme Raporu'nun bazı kısımları Türkiye'ye karşı önyargılı ve objektiflikten uzak hususlar içerdiğini bildirdi.

Raporda FETÖ'den 'Gülen Hareketi' olarak bahsedilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Muş, 'FETÖ sivil vatandaşlarımızı ve güvenlik güçlerimizi şehit eden hain bir terör örgütüdür. 'Gülen Hareketi' ifadesini kullanarak darbeci terör örgütünü masumlaştırmaya çalışmak AB'nin savunduğu değerlerle bağdaşmamaktadır.' değerlendirmesinde bulundu.

Muş, Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadelede orantısız güç kullandığına dair imayı da kabul etmediklerini belirterek, şöyle devam etti:

'Türkiye, terör örgütü PKK’ya ağır darbe vururken vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak için bir takım tedbirler almaktadır. Bazı mahallelerde alınan kısa süreli sokağa çıkma yasakları vatandaşlarımızın can güvenliği içindir. Türkiye terörle mücadele konusunda birçok Avrupa ülkesine göre daha tecrübeli bir ülkedir. Alınan tüm tedbirler güvenlik-özgürlük dengesini gözeterek uygulanmaktadır.

Kaldı ki Türkiye’nin terörle mücadele kapsamında uyguladığı tedbirlerin büyük bir çoğunluğu terör saldırısı sonrası birçok Avrupa kentinde uygulanan tedbirlerle aynıdır.'

Türkiye'nin yargı bağımsızlığı alanında da geriye gittiğine dair rapordaki ifadeleri kabul etmediklerine işaret eden Muş, 'İddia edilenin aksine Türkiye’de yargı bağımsızlığında geriye gidiş değil; bilakis yargıdaki FETÖ'cüleri temizlemek suretiyle ileriye gidiş söz konusudur. Zira yargıya sızmış olan hain çete mensupları temizlendikçe Türkiye'de yargı bağımsızlığı güçlenmiştir.' ifadesini kullandı.

AB Türkiye İlerleme Raporundaki ifadelerin Türkiye’ye karşı AB tarafından sergilenen önyargılı yaklaşımın bir tezahürü niteliğinde olduğunu belirten Muş, Avrupa Parlamentosu raportörünün de yaptığı provokatif açıklamaların Türkiye-AB ilişkilerine zarar verdiğini vurguladı.

Muş, şunları kaydetti:

'Bu raportör Türkiye-AB ilişkilerini yıpratmak için adeta elinden gelen her şeyi yapmaktadır. Bizim AB’ye çağrımız; Türkiye-AB ilişkilerinin daha da güçlenmesi için daha olumlu ve özenli bir dilin kullanılmasıdır. AB, Türkiye'ye karşı çifte standart içeren yaklaşımları terk etmelidir.'
Kaynak: AA