Türkiye'nin İlk 'Dede-Torun Yaşam Merkezi'

Esenler Belediyesi tarafından açılan Türkiye'nin ilk DedeTorun Yaşam Merkezi, dedeler ve torunları bir araya getirerek, kuşaklar arası bağı güçlendirip, çocukların dedeleriyle vakit geçirmesine imkan sağlıyor İlçede yaşayan yaşlılara yeni bir hayat alanı da sunan merkezin, 277 dede, 123 nine ve 267 torun olmak üzere toplam 617 üyesi bulunuyor Esenler Belediye Başkanı Göksu: 'Dede Torun Yaşam Merkezi'nde hedeflediğimiz şey, dedeyle ve nineyle torunun nitelikli zaman geçirmesidir. Dedelerimiz ve ninelerimizin de gündüzden akşama kadar mekan arayışının farkına vararak, onların bu mekan arayışının karşılık bulmasında da merkezimiz önemli hale geldi'

LALE BİLDİRİCİ - Esenler Belediyesi'nin açtığı Türkiye'nin ilk Dede-Torun Yaşam Merkezi, dedeler ve torunları bir araya getirerek, kuşaklar arası bağı güçlendirip, çocukların dedeleriyle vakit geçirmesine imkan sağlıyor. İlçede yaşayan yaşlılara yeni bir yaşama alanı da sunan merkezin, 277 dede, 123 nine ve 267 torun olmak üzere toplam 617 üyesi bulunuyor.

Esenler Belediyesi tarafından Havaalanı Mahallesi'nde toplam bin 23 metrekare alana inşa edilen, uzman psikologların ve öğretmenlerin de hizmet verdiği merkez, tam donanımlı yapısıyla göz dolduruyor. Dedelerin, torunlarına kültür, gelenek ve göreneklerini aktaracağı merkezden dedelerin yanı sıra nineler de yararlanabiliyor. Burada dedeler, torunlarına Anadolu kültürünü, gelenek ve göreneklerini aktararak birlikte eğlenceli dakikalar geçirebiliyor. 2 kattan oluşan merkezde, oyun odası, satranç odası, akıl oyunları odası, masal odası, yemek atölyesi, hobi ve sanat atölyesi, el işi atölyesi, kafeterya, teras kafeterya, berber, revir, hobi bahçesi, çocuk parkı ve Şark odası bulunuyor.

Masal odasında dedeler ve nineler torunlarına hikayeler, masallar anlatarak kültürel aktarım sağlıyor. Yemek atölyesinde minikler kurabiye ve pasta kursuna katılıyor. Daha sonra yaptıkları kurabiye ve pastaları dedeleri ve nineleriyle afiyetle yiyorlar. Satranç odasında dedeler ve ninelerin rakibi konumunda olan torunlar burada kıyasıya mücadele içine giriyor.

Merkezde, çocukların sosyal aktivitelerini eğlenceli bir şekilde gerçekleştirebilmesi için satranç salonundan müzik odasına ve el işi atölyesine kadar tüm birimler yer alıyor. Bu katta bulunan berber salonunda ise dede torun birlikte tıraş olabiliyor, aynı kattaki kafede gönüllerince vakit geçirebiliyor. Merkezin 277 dede, 123 nine ve 267 torun olmak üzere toplam 617 üyesi bulunuyor.

- 'Dedemle hiç görüşemedim'

Konuya ilişkin AA muhabirine konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Dede Torun Yaşam Merkezi'nin, dede ve torunu buluşturmakla beraber çok önemli bir sosyal mekan olduğunu vurguladı. Torunların dede ve nineyle buluşması ve aynı zamanda nitelikli zaman geçirmesi için merkezin sosyal mekan olarak tasarlandığını ifade eden Göksu, şöyle konuştu:

'Dede Torun Yaşam Merkezi'nde hedeflediğimiz şey, dedeyle ve nineyle torunun nitelikli zaman geçirmesidir. Dedelerimiz ve ninelerimizin de gündüzden akşama kadar mekan arayışının farkına vararak, onların bu mekan arayışının karşılık bulmasında da merkezimiz önemli hale geldi. Buradan arzu ettiğimiz şey, bu merkezin aynı zamanda toplumsal rehabilitasyon merkezi olarak görev yapması ve yaşlılarımızın, dedelerimiz ve ninelerimizin bu mekanda buluşarak, torunlarına geçmiş tecrübelerini aktarabileceği imkan sunmasıdır. Aslında nesiller arası geçişkenliğe, nesiller arası iletişim bağının kopmamasına katkı sağlamak anlamında çok önemli bir sosyal fonksiyon icra ediyor. Sosyal fonksiyon icra eden bu merkezimiz, şehrin dönüşümüne de katkı sağlamış oluyor.'

'Bu mekan olmasa yaşlılarımız belki evde televizyon karşısında oturacaktı. Çocuklar sokakta oynamış olacaktı' diyen Göksu, merkez sayesinde dedelerin torunuyla oyunlar oynayabildiğini, hobi bahçesinde meyve yetiştirebildiğini söyledi.

Göksu, böylece çocukların da hem hayata hazırlandığını hem de hayatın tecrübesinden de istifade ettiğini dile getirdi. Dedelerin, ninelerin ve torunların ihtiyaç duyabildiği her alanın merkezde mevcut olduğunu belirten Göksu, merkezin diğer belediyelere de örnek olacağını aktardı. Göksu, vatandaşların burada her imkandan ücretsiz yararlanabildiğini, merkezin hem sosyal mekan, hem dinlenme mekanı, hem de eğitim, eğlence ve kültür mekanı olduğunu söyledi.

Göksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Dedelerimizin yaşama sevinci var ama merkezimizin ailelerine huzur kattığını düşünüyorum. Dedelerimiz sabah kalktıktan sonra, 'Nereye gideceğim' diye sorunlar yaşıyorlardı. Şimdi ise 'Nereye gideceğim?' sorusunun cevabı burada. Dedelerimiz, Dede ve Torun Merkezi'ne geliyor. Aynı zamanda torununa bakmak gibi bir fonksiyon üstlenmiş oluyor. Bir taraftan da ailenin bir sorumluluğunu almış oluyor. Dede ve nineye yeni bir sorumluluk gelerek, ailenin de bir yükünü alma anlamında kendisine çok önemli bir manevi haz temin ettiğini düşünüyoruz. Bunun da aile huzuruna katkı sağladığını düşünüyorum. Ben ise maalesef dedemi hiç görmedim. Onun için iletişimim olmadı. Ben büyüdüğümde dedelerimizin hepsi vefat etmişti. Belki de onun eksikliğini bu merkezle telafi etmiş oluyoruz. 'Ama dünyada neyi çok özlüyorsunuz?' derseniz, 'Keşke dedem olsaydı. Onun elinden tutsaydım. Onunla beraber böyle bir mekana gelseydim' derdim.'

- Dedeler torunlarıyla vakit geçirmekten mutlu

Dede Torun Merkezi'nin müdavimlerinden 5 çocuğu ve 6 torunu olan dede Osman Arslan (73), merkezde çok mutlu olduğunu ifade ederek, duygularını şöyle anlattı:

'Merkezde torunumla beraber geliyorum. Kreş gibi çocuklarımız oynarken, ben burada diğer dedelerle görüşüyorum. Torunumla burada da hoş vakit geçiriyorum. Torunlarım bana çok bağlılar. Torunlar bizim umudumuz. Merkezden hazır bulunmuş nimet gibi yararlanıyoruz. Bu merkezde vaktimiz nasıl geçiyor bilmiyoruz. 2-3 saat yarım saat gibi geliyor. Torunlarıma kendi yaşadığım köylerdeki yaşantımızı ve bugüne gelişimizi aktarıyorum. Onlar da dinliyor. Yaşayan dedelere Allah ömür versin. Herkes torununu buraya getirsin. Dedeye karşı torunun saygısının herkeste olmasını diliyorum.'

Merkeze gelen 3 çocuğu ve 7 torunu olan Dede Osman Ateş (66), merkezi çok beğendiğini söyledi. Ateş, 'Böyle ortamların yürümesini tavsiye ediyorum. Kahveye gitsek gençler istemiyor. Eve gelsek hanım veya gelin istemiyor. Burada herkesin yüzü gülüyor. Yaşlılar için harika bir ortam. Torunum burada yanımdan ayrılmıyor.' diye konuştu.

Dede Kenan Yağcı (60) da 5 çocuğu ve 10 torunu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

'Torunlarımla iletişimim çok iyi. Haftada 2 gün bu merkeze geliyoruz. Torunlarımla oynuyorum. Kalan zamanda diğer dedelerle konuşup sohbet ediyoruz. Bu merkezi açanlardan Allah razı olsun. Biz artık dışarıda fazla oturmuyoruz. Eğlence yerleri var. Bu merkez olmadan önce parklarda evin önünde oturuyorduk. Şimdi böyle bir sıkıntım yok. Bu merkezde rahatımız iyi. Çocuklarımızla satranç oynuyoruz. Bizim görmediğimiz imkanları torunlarımız görüyor. Torunlarımıza saygı ve sevgiyi de öğretiyoruz. Mahallenin her köşesinde de dede torun merkezlerinin olmasını isteriz. En azından sokakta kötü alışkanlıklardan uzak kalıyoruz.'

Yunus Emre Ortaokulu'na devam eden torun Emin Hikmet Yağcı (11), 'Burada dedemle olmaktan memnunum. Dedemi daha iyi tanıyorum. Burada dedemle eğlenebiliyoruz. Bugün dedemle satranç odasında oynadık. Ayrıca birçok aktivite yapabiliyoruz. Haftanın 2 günü merkeze dedemle geliyoruz. Çok mutluyum.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA