Yargıtay 'Askeri Casusluk' Davasında Beraat Kararlarını Onadı

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanığın 'askeri gizli bilgi ve belge bulundurmak' suçundan yargılandığı İzmir'deki 'askeri casusluk' davasında verilen beraat kararlarını onadı Avukat Kaçmaz: 'Tutuklu kalan subay ve astsubaylar bu kararla terfilerini alacaklar. Sırf bu karar sebebiyle Aralık şurasında generalliğe veya bir üst rütbeye terfi edenler, birtakım makamlara getirilenler kesinlikle olacaktır'

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanığın 'askeri gizli bilgi ve belge bulundurmak' suçundan yargılandığı İzmir'deki 'askeri casusluk' davasında verilen beraat kararlarını onadı.

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinin, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık hakkında 'askeri gizli bilgi ve belge bulundurma' suçlamasıyla açılan davada tüm sanıkların beraatına karar vermişti.

Beraat kararının temyiz edilmesi üzerine, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kararının onanması yönünde görüş bildirmişti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, bugün İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinin beraat kararını onadı.

Kararı değerlendiren sanık avukatlarından Aykanat Kaçmaz, yerel mahkeme hükmünün tüm sanıklar yönünden onandığını söyledi.

Balyoz Davası'nda olduğu gibi bazı sanıklar açısından savcının temyiz etmesi, dosyanın aleyhe bozulması talebi gibi durumların söz konusu olmadığını belirten Kaçmaz, 'Bu aşamadan sonra bu kararın sanıklar aleyhine döndürülmesi ihtimali yoktur, kesin hüküm haline gelmiştir. Sanıkları ilgilendiren yönü şu, tutuklu kalan subay ve astsubaylar bu kararla terfilerini alacaklar. Sırf bu karar sebebiyle Aralık şurasında generalliğe veya bir üst rütbeye terfi edenler, birtakım makamlara getirilenler kesinlikle olacaktır. Bu karar, bunun da önünü açmış oldu, birtakım terfilere olanak sağladı.' değerlendirmesinde bulundu.

İzmir Casusluk Davası'nı manipüle eden kamu görevlileri hakkında kumpas davası açıldığını da hatırlatan Kaçmaz, 'Bu davada yargılananlar açısından da aleyhe bir durumdur bu karar. Bu kararla, artık onların kumpas yaptığı tescillenmiştir.' dedi.

- Davanın geçmişi

İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gönderilen ihbar maili üzerine başlatılan soruşturmada, 49'u muvazzaf asker 93 şüphelinin tutuklanmasına karar verilmişti.

TMK 10. maddesiyle görevli Savcı Zafer Kılınç, 'askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma' suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede, sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istedi. İddianamede adı geçen 831 mağdurdan, aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensubunun da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından fişlendiği iddia edildi.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde 16 Nisan 2013'te görülmeye başlanan dava, yaşanan süreçte özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ardından İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesine geçti. Mahkeme, 3 yıl süren yargılamanın ardından 26 Şubat 2016'da tüm sanıkların beraatına karar verdi.

- Kumpas kuranlara dava

İzmir'deki 'askeri casusluk' davasının 'kumpas' olduğunun ortaya çıkması üzerine, kumpası kuranlar hakkında, 'Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) TSK içindeki mensuplarını öne çıkarmak için terfi sıralamasındaki rakiplerine yönelik sahte delillerle kumpas kurduğu, bu kapsamda 'askeri gizli bilgi ve belge bulundurma' davasının soruşturma sürecinde kasıtlı usulsüzlükler yapılmasını sağladıkları, davanın sanıklarını kamuoyunda itibarsızlaştırarak bürokrasiden ve TSK'dan tasfiyesini amaçladıkları' iddiasıyla dava açıldı.

Beraat kararını temyiz edenler, İzmir askeri casusluk davasına yönelik kumpas soruşturmasında, 'FETÖ/PDY üyelerinin sahte delil ürettiği' iddialarına ilişkin davanın sanıkları arasında yer alıyor. Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen, bu davanın da bir numaralı sanığı olarak yargılanıyor.
Kaynak: AA