TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay Açıklaması

'Kıdem tazminatı bizim son kalemiz. Kıdem tazminatıyla ilgili alt sınır 30 gün, olmazsa olmazımız, kızımızın çeyiz parası, oğlumuzun düğün parası. Şunun altını bir kez daha çiziyorum, rahat olun bununla ilgili yapamazlar, yaptırmayız' 'Millet, 15 Temmuz gecesi dünyada görülmemiş bir örneğiyle demokrasisine, bayrağına, ülkesine sahip çıktı'

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatının 'son kaleleri' olduğunu vurgulayarak, bununla ilgili değişikliğe izin vermeyeceklerini söyledi.

Atalay, TÜRK-İŞ'in 2016 yılı eğitim faaliyetleri çerçevesinde İzmir'de bir otelde düzenlenen 'İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri'ne katıldı.

Seminerde konuşma yapan Atalay, 94 yıl önce İzmir'de gerçekleştirilen 1. İktisat Kongresi'nde konuşulan konuların halen gündemde olduğunu belirtti.

Kıdem tazminatı konusuna değinen Atalay, bu konunun her yıl iki kez kamuoyunun gündemine geldiğini, her dönem aynı şeyi konuşmaktan yorulduklarını söyledi.

Atalay, şunları kaydetti:

'Kıdem tazminatını biz 30 gün üzerinden alıyoruz. 35 gün üzerinden alan da var, ama sözleşmelerinde alt sınır 30 gün, 8,33 yani 2 bin TL maaş alan arkadaşımızın hesabına 164 lira kıdem tazminatıyla ilgili para yatırılıyor. Şöyle baktığımız zaman 30 yıl çalışan arkadaşımızın alacağı para 150 bin TL. 2 bin lira alan arkadaşımız da ayda ortalama 200 lira para biriktiremeyeceğine göre kıdem tazminatı çok önemli.

Kıdem tazminatı bizim son kalemiz. Kıdem tazminatıyla ilgili alt sınır 30 gün, olmazsa olmazımız, kızımızın çeyiz parası, oğlumuzun düğün parası. Şunun altını bir kez daha çiziyorum, rahat olun bununla ilgili yapamazlar, yaptırmayız. Bu lafımı unutmayın. Kıdem tazminatıyla ilgili olumsuz bir şey olmaz, buna müsaade etmeyiz. Kıdem tazminatı bizim nefes almamız gibi, hayat gibi önemli bir koz.'

- 'Bu millete can borcu var'

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine değinen Atalay, yaşananların 'darbe girişimi değil, işgal girişimi' olduğunu vurguladı. Atalay, 'Akla, hafızaya gelmeyen işler oldu ülkemizde. Özellikle bu ülkeyi yönetenlerin, Meclis'in, Cumhurbaşkanı'nın, kitle örgütlerinin tamamının başkanlarının bu millete bir can borcu var. Çünkü millet 15 Temmuz gecesi dünyada görülmemiş bir örneğiyle demokrasisine, bayrağına, ülkesine sahip çıktı.' dedi.

15 Temmuz'dan önce her platformda taşeron işçilerin kadroya alınmasının konuşulduğunu anımsatan Atalay, bu sürecin yine işçilere zarar verdiğini söyledi.

Soma'daki maden faciasında 301 kişinin yaşamını yitirdiğini, bununla ilgili mahkeme sürecinin devam ettiğini anımsatan Atalay, 'Madenlerle ilgili gelişmeler oldu mu, oldu. Yeterli mi, değil. Ama o arkadaşlarımız iş cinayetine kurban gitmeseydi madenlerle ilgili olumlu gelişmeleri çıkaramazdık, açık açık ifade ediyorum. Allah mekanlarını cennet yapsın, Allah ailelerine kolaylık versin. Aşağı yukarı 500'e yakın çocuk yetim kaldı.' şeklinde konuştu.

Her bayram önce Soma'ya sonra kendi yakınlarının mezarlarına gittiğini ifade eden Atalay, Soma'nın unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: AA