Aydın'ın Güneşi Değerlenmeye Başladı

Dünyanın en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip Aydın’da jeotermal ve rüzgar’dan sonra güneş enerjisinden de elektrik üretim dönemi başladı. Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde yüzlerce dönüm alan özel teşebbüs tarafından güneş enerji santraline dönüşmeye başladı.

Aydın'ın Güneşi Değerlenmeye Başladı
Türkiye’nin en fazla güneş gören illerinin başında yer alan ve yılın 305 günü Aydın’da sıcak yüzünü gösteren güneş Aydın’ı yatırım merkezine dönüştürecek. Barajlar, jeotermal santraller ve rüzgar güllerinden sonra güneş enerji santralleri ile ülkenin enerjide dışa bağımlılığından kurtulmasının hedeflendiği bunda da Aydın’ın öncü olmasının beklendiği belirtildi.

Aydın’ın Karpuzlu yolu üzerinde değişik firmalar tarafından güneye bakan meyilli arazilerde hummalı bir çalışma ile yüzlerce dönüm alana Güneş Enerji Santrali (GES) kurulmaya başlandı. Sadece 5 ortaklı bir firma tarafından 100 dönüm alana yerleştirilen 21 bin 120 güneş enerjisi paneli ile günlük 5,5 megavat elektrik üretilmesinin hedeflendiği Aydın’da kurulan GES santrallerinde de yılın ortalama 305 günü üretim yapıldığı geri kalan 60 günde yağış ve havanın bulutlu olması nedeniyle üretim yapılamadığı belirtildi.

Çine Karpuzlu yolu üzerinde Karpuzlu girişinde Güneye bakan bir dağın eteğine Bekiroğlu Harita, Kayhan Güney, Mustafa Üretmen, Erkan Özkaya ve İhsan Sandıkçıoğlu ortaklığında kurulan Güneş Enerji Santrali (GES) ile günlük 5.5 megavat elektrik üretiminin hedeflendiği belirtildi. Bunun gibi kurulmakta olan ve kurulacak olan çok sayıda Güneş Enerji Santrali ile bölgenin elektrik enerjisi üretiminde önemli bir merkez olmasının beklendiği ifade edildi.

Santralin deneme çalışmalarının da başarılı geçtiğini ve önümüzdeki günlerde geçici kabulün yapılacağını belirten Firma Yetkilisi Murat Çalış, "Santralimizin kurulumu tamamlandı. Önümüzdeki hafta geçici kabulü gelecek. Şartları uygun olursa geçici kabulü yapılıp santral devreye girecek. Santral devreye girince kesin kabulü yapılarak elektrik üretmeye devam edecek. Bu bölgedeki güneş enerji santralinde sadece yılın 60 günü üretim olmuyor. Ortalama olarak Aydın yılın 305 günü güneş gören ve güneşin nimetlerinden yararlanan bir il, bizler de burada yılın 305 günü elektrik üretmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

“AYDIN ENERJİ MERKEZİ GİBİ”

Özellikle yenilenebilir enerji kaynakları bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almasına karşın Türkiye’de bu potansiyelin yüzde 1’inden daha azının kullanıldığı belirtilirken Alternatif Enerji Kaynakları ile ilgili bir çalışma yapan Adnan Menderes Üniversitesi tarafından hazırlanan raporda; “ Aydın İlinde kurulabilecek rüzgar enerji santrali güç kapasitesi 2523 MW’ tır. Bu değer Aydın’ da kurulu bulunan rüzgâr santrali gücünün 84 katıdır. Türkiye’ye gelen güneş ışınımının yüz binde ikisinden yararlanılmakta ve EİE tarafından teknik kapasitesi 405 milyar kWh, ekonomik potansiyeli 380 milyar kWh olarak tahmin edilen güneşe dayalı elektrik üretim kapasitesi de bütünüyle değerlendirilmeyi beklemektedir. EİE tarafından hazırlanan Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası (GEPA) verilerine göre bölge illerindeki yıllık ortalama güneş enerjisi global radyasyon değeri; m2 başına Aydın için 1.561 kWh olarak ölçülmüştür. Aydın ilinde bu değer Türkiye ortalamasının çok çok üzerindedir. Aydın İlinin yıllık ortalama güneşlenme süresi 8,27 saat/gün dür. Aydın ili güneş enerjisi potansiyeli açısından da oldukça elverişli durumdadır” denildi.
Kaynak: İHA