ORSAM'ın İran Ziyareti

ORSAM Başkanı Doç. Dr. Kardaş: 'Türkiyeİran ilişkileri, dış politikadaki en köklü ilişkilerdir dersek yanlış olmaz. Tarihi, kültürel ve toplumsal olarak çok derin bu ilişki, ikili düzeyde bölgedeki birçok badireyi atlatmayı bildi' ORSAM danışmanı Prof. Dr. Bayram Sinkaya: 'İlişkilerin kötüleşmesinin kimseye yararı yok'

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş, 'Türkiye-İran ilişkileri, dış politikadaki en köklü ilişkilerdir dersek yanlış olmaz. Tarihi, kültürel ve toplumsal olarak çok derin bu ilişki, ikili düzeyde bölgedeki bir çok badireyi atlatmayı bildi' dedi.

Başkent Tahran'da İran Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Ortadoğu Araştırmaları Merkezinde, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), Tahran merkezli Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IMESS) ve Uluslararası Siyaset Bilimi Derneği (IPSA) tarafından 'Bölgesel Gelişmeler Karşısında Türkiye ve İran Perspektifleri' konulu konferans sonrası AA muhabirine konuşan Kardaş, iki ülke arasındaki ilişkilerin bölgedeki yaşanan krize rağmen devam etmesi gerektiğini söyledi.

Kardaş, 'Bu toplantı İran'da çeşitli düşünce kuruluşlarıyla yaptığımız çalışmaların bir devamı. Bunların amacı özellikle bölgeyi ilgilendiren konularda, Türkiye- İran ikili ilişkilerini ve bölgesel gelişmeleri her iki taraftan uzman ve akademisyenlerin katılımıyla karşılıklı bir şekilde ele alabilmektir' ifadelerini kullandı.

Bazen algıların iki ülkede de belirleyici olabildiğini belirten Kardaş şunları söyledi:

'Bazen medyada konuların ele alınması konunun gerçeklerinden kopuk olabiliyor. Bu anlamda birinci elden Türk ve İranlı uzmanların katılımıyla bu konuları ele almak her durumda faydalı bir çabadır. Biz bunun faydasını daha önce çok gördük. Suriye konusunda burada yaptığımız faaliyetlerle karşılıklı olarak değişik bir bakış açısı elde ettik. Aynı şekilde IPSA'dan uzmanlarla Ankara'da da çalıştaylar düzenledik. Bu süreç İran-Türkiye ilişkileri açısından geliştirilmesi ve sürdürülmesi gereken bir süreçtir. Çünkü bölgede yaşanan gerilimler zaman zaman siyasi ortama da yansıyabiliyor. Ama buna rağmen düşünce kuruluşları ve akademisyenlerin diyaloğu koparmaması gerekiyor. Türkiye-İran ilişkileri dış politikadaki en köklü ilişkilerdir dersek yanlış olmaz. Tarihi, kültürel ve toplumsal olarak çok derin, son zamanlarda özellikle ekonomik olarak da derinleşen bir ilişki. Bu ilişki ikili düzeyde bölgedeki birçok badireyi atlatmayı bildi. Bugün Suriye krizindeki farklılıklara rağmen yine bunu sürdürecektir. Bölgede zaman zaman artan bir gerilim var. İran bu gerilimin bir parçası oluyor. Türkiye bu konudaki yapıcı angajman tavrını sürdürdü. Bundan sonra da yapıcı angajman artarak devam edecek diye düşünüyorum.'

ORSAM danışmanı ve Yıldız Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Sinkaya, Türkiye ve İran'ın stratejik alanlarda birlikte hareket etmesi ve görüş alışverişinde bulunmalarının bölgedeki sorunların çözümüne yardımcı olacağını söyledi.

Sinkaya, 'Biz ORSAM olarak ikili ilişkilerin gelişmesinden yanayız. İlişkilerin kötüleşmesinin kimseye yararı yok. Gelişirse her iki taraf da kazanacaktır. Kaldı ki biz tarihsel ve kültürel olarak birlikte yaşamışız. Ortak bir medeniyet inşa etmişiz' dedi.

Düşünce kuruluşları arasındaki ilişkilerin önemine değinen Bayram, 'Stratejik alanlarda Türkiye ve İran'ın birlikte hareket etmesi, görüş alışverişinde bulunmaları, diplomatik kanalların açık olması, bölgesel sorunların hallolmasına da yardımcı olacaktır diye düşünüyorum. Bu yüzden biz bir süredir iki ülke düşünce kuruluşları arasında ilişki kurmaya veya sivil toplum kuruluşları arasında işbirlikleri kurmaya çalışıyoruz. Bu ziyaretlerle İran'a Türkiye'nin ne düşündüğünü anlatabiliyoruz' ifadelerini kullandı.

Tahran merkezli Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Enstitüsünde (IMESS) araştırmacı olarak görev yapan Abdulresuli Divsalar, 'Bu çalışmalar İran ve Türkiye'nin bölge siyasetlerini anlamaya yardımcı oluyor. Ümit ediyorum bu gibi toplantılar devam eder' dedi.
Kaynak: AA