Terör Mağduru Öğrencilerin Eğitimine Özel Okullar Talip

DİYARBAKIR - Diyarbakır, Şırnak ve Mardin'e bağlı 5 ilçede PKK'lı teröristlerin saldırıları nedeniyle eğitimleri kesintiye uğrayan 8'inci sınıf öğrencilerine, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği üyesi özel okullar telafi eğitimi hizmeti sunmaya talip.

Kazdığı hendekler, kurduğu barikatlar, tuzakladığı patlayıcılarla çocukları eğitim hakkından mahrum bırakan terör örgütü PKK mensuplarının bölgede yaşamı hiçe sayan saldırıları sürüyor.

Terör saldırıları nedeniyle okullarından uzak kalan çocukları en çok, "geleceklerini etkileyecek sınavlarda diğer bölgelerde yaşayan akranlarına göre yeterince eğitim alamamak ve bu nedenle başarılı olamamak" duygusu endişelendiriyor.

Bu kapsamda, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına hazırlanan terör mağduru 8'inci sınıf öğrencilerinin eğitimi için Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nden destek olma önerisi geldi.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör saldırıları nedeniyle mağdur olan öğrencilere telafi eğitim programı uygulamak istediklerini söyledi.

TEOG sınavının 8'inci sınıfta okuyan öğrenciler için önemine işaret eden Gülan, bu nedenle eğitim desteği için bu öğrencileri seçtiklerini belirtti.

Cem Gülan, terör mağduru öğrencilerin eğitimine destek olmak için Milli Eğitim Bakanlığının emrinde olduklarına işaret ederek, "Devlet son derece güçlü ve bu çocukları hiçbir zaman eksik bırakmaz, ancak biz de devletin okullarıyız ve bu öğrencilerin okul ve yemek masrafları için 1 lira istemeden eğitimleri için her türlü göreve hazırız" dedi.

- "Bu öğrencileri burslu sayacağız"

"Devletimiz kesinlikle bu işin üstesinden gelir, biz de devletin okulları olarak üzerimize düşen bir görev olursa devletin emrindeyiz. Bu öğrencileri burslu sayacağız" diyen Gülan, ellerinden geldiğince öğrencileri sınava hazırlamaya çalışacaklarını aktardı.

Başkan Gülan, eğitim öğretimi aksayan, yaşadıkları olaylar nedeniyle sıkıntı yaşayan, üzülen çocukları öz evlatları gibi gördüklerine dikkati çekerek, "Bu çocuklar ailelerinden bir müddet uzak kalabilirse, devletimiz yurt ve servis ihtiyacını karşılarsa, eğitimi aksayan çocukların çoğuna İstanbul'da eğitim verebiliriz. Yurtlarımız olsaydı bu ihtiyacı da giderebilirdik" diye konuştu.

Bu konuda herkesin sorumluluk almak isteyeceğini, bu kapsamda Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana ve İçel'deki okulların kapılarını bu öğrencilere açmak istediğini dile getiren Cem Gülan, öğrenciler için özel bir telafi program uygulanması gerekeceğini de anlattı.

- "Özel sınıflar hazırlanacak"

İlk etapta çocukların seviyelerini belirlemek için onlarda strese neden olmayacak bir sınav yapmaları gerekeceğini vurgulayan Gülan, şunları kaydetti:

"Sınav sonucuna göre eksikleri belirleyeceğiz. Onlar için özel sınıflar hazırlanacak. Bu öğrenciler için okullarımızda haftada 6 gün eğitim verilebilir. Mesela hafta içi günde 8 saat, cumartesi günleri ise 5 saat eğitim yapabiliriz. Sömestr tatilinde dahi ders yaparak, sınava kadar tüm programları yetiştirmeye çalışacağız. Zorlu bir süreç ama çocukları yoğun eğitim programıyla ancak yormadan başarabiliriz."

Cem Gülan, bölgede yaşayan çocukların sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirterek, yoğun eğitim programının yanı sıra öğrencilerin mutlu olması için haftanın bir günü farklı aktiviteler uygulamayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

Basın mensuplarının 22 Aralık 2015'de sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da bazı özel okullardan bu öğrencilerin eğitimine destek verebilecekleri yönünde açıklama yapıldığını anımsatarak, "Milli Eğitim Bakanlığı böyle bir destek alacak mı" diye sorulması üzerine, "Şu ana kadar bize ulaşmış böyle bir destek talebi yok. Ulaşırsa nasıl bir planlama içinde, ne tür imkanlarla bunu yapmayı düşünüyorlarsa memnuniyetle o kurumlarla iş birliği yaparız ama Milli Eğitim Bakanlığının kendi imkanları bunları telafi etmeye yeter" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kaynak: AA