Paterson Köşkü İçin Tahsis Kararı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bornova'daki tarihi köşkü restore etmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesine tahsis etti

Bornova'daki tarihi Paterson Köşkü, kültür amaçlı kullanılmak üzere restore edilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre Paterson Köşkü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmek üzere belediyeye tahsis edildi.

Protokol çerçevesinde 6 ay içinde ihale edilerek 30 ay içinde restorasyonu tamamlanacak tarihi köşk, kültür amaçlı kullanılmak üzere yeniden Bakanlığa devredilecek.

Projeyle, köşkün özgün mimarisine uygun olmayan şekilde zaman içerisinde yapılan tadilatlar da eski haline döndürülecek.

- Paterson Köşkü tarihi

İnşası 1859 yılında başlayan köşk, 133 dönüm arazi üzerine kurulu ve 38 odaya sahip. Köşkün ilk sahibinin de İskoçyalı mısır taciri John Paterson Leith olduğu biliniyor. Köşkte 1963 yılından beri aile fertleri yaşamasa da evin büyük piyanoları 1972 yılına kadar malikanede kalmıştı. Evin son sakinleri de İzmir'de yaşayan NATO çalışanları olmuştu.

Büyükşehir Belediyesi tarafından rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanan köşkle ilgili tahsis kararı, 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iptal edilmişti. Belediye, protokolün iptali nedeniyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine dava açmış, İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin 30 Ocak 2014 tarihli kararıyla, protokolün iptaline yönelik işlemin iptaline karar vermişti.

Maliye Bakanlığı aleyhine açılan dava ise İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından reddedilmişti.
Kaynak: AA