İMÜ'de 'Mülteciler' paneli düzenlendi

İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel, dünyada 60 milyon kayıtlı mülteci olduğunu belirterek, "Kayıtlı olmayanları da buna eklersek bu sayı çok daha artıyor. Dünyadaki mültecilerin yüzde 90'ı İslam ülkelerinde bulunuyor" dedi.

İMÜ'de 'Mülteciler' paneli düzenlendi
İstanbul Medipol Üniversitesi (İMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi Kulubü tarafından Kavacık Yerleşkesi'nde "Mülteciler" konulu panel düzenlendi.

Panelde "Göçmenlikten Mülteciliğe Küresel Göç Hareketleri" başlıklı sunum yapan Doç. Dr. Adıgüzel, göçmenle mültecinin farklı kavramlar olduğunu söyledi.

Batıda göçmenlerin değil, mültecilerin sorun olarak kabul edildiğini vurgulayan Adıgüzel, bunun, mültecilerin tamamına yakınının Müslüman olmasından kaynaklandığını savundu.

Doç. Dr. Adıgüzel, en çok mültecinin Suriye, Afganistan, Somali, Sudan gibi Müslüman ülkelerden çıktığını aktararak, "Bu mültecileri de en çok Türkiye, Pakistan, Lübnan gibi Müslüman ülkeler ağırlıyor. Dünyada 60 milyon kayıtlı mülteci var. Kayıtlı olmayanları da buna eklersek bu sayı çok daha artıyor. Dünyadaki mültecilerin yüzde 90'ı İslam ülkelerinde bulunuyor" diye konuştu.

Afrika'da nüfus artarken Avrupa'da azaldığını dile getiren Adıgüzel, "Avrupa, göçe muhtaç. Avrupa'nın bu nüfusa ihtiyacı var ancak gelenlerden rahatsız oluyor çünkü gelenler mülteci. Kendileri, gelenleri seçemedikleri için rahatsız oluyor" ifadesini kullandı.

- "Akdeniz'de ölümlü kazalar 30 kat arttı"

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkan Yardımcısı Muaz Yanılmaz da mülteci sorununun, Suriye sorunundan sonra değil, Portekiz'in, Orta Afrika'da sömürge kültürünü uyguladığı ilk gün başladığını ve bugüne kadar yeni sömürgeci anlayışlarla devam ettirildiğini anlattı.

Akdeniz'de ölümlü kazaların son dönemde 30 kat arttığını belirten Yanılmaz, şunları söyledi:

"Avrupa şu anda botları mülteciler varken batırıyor. Libya sahillerinde, başta İtalya ve Fransa olmak üzere savaş gemilerinin Libya sahillerini taciz etmesi üzerine, sahillerde balık tutmak isteyen Libyalı balıkçılar kendi balıklarını bile tutamıyor. İtalya ve Fransa'nın öncülüğünde Japonya'dan bile balıkçılar, bu iki ülkenin savaş gemileri kontrolünde bu balıkları topluyor."

Türk Kızılayı Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Can da kurum olarak her zaman insan odaklı çalıştıklarını ifade etti.

Din, dil, ırk ve mezhep gözetmeksizin, yardıma muhtaç olanların her zaman yanında olduklarını aktaran Can, "Mülteci konusu, dünyada çok önemli hale geldi. Üzülerek söylemeliyim ki 'yerli mültecilik' konusuna adım adım yaklaşmaktayız. Doğudaki kardeşlerimizin son ıstıraplarında yanlarında oluyoruz. Şu an oradayız. Çalışmalarımız devam ediyor. Çeşitli yardım kampanyalarımız var" şeklinde konuştu.

Panelde, gazeteci Yusuf Kaplan da konuşma yaptı.

Kaynak: AA