Myanmar'ın Arakan Eyaletinde Kurulacak Sanayi Bölgesi

Avrupa Rohingya Kurulu sanayi bölgesine karşı çıkıyor

Avrupa Rohingya Kurulu'nun, Myanmar'da Rohingyaların yaşadığı Arakan eyaletinde kurulacak sanayi bölgesine, yöre halkının yaşamlarına ve mülklerine kalıcı zarar verebileceği gerekçesiyle karşı çıktığı bildirildi.

Merkezi Hollanda'da bulunan Avrupa Rohingya Kurulu'nun Genel Sekreteri Muhammed İbrahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Myanmarlı milletvekillerinin, tazminat ve iş olanaklarının yanı sıra Rohingya azınlığın hakları meselesini ele aldıktan sonra sanayi bölgesine ilişkin plan üzerine düşünmeleri gerektiğini söyledi.

İbrahim, Rohingyaların mevcut yönetim tarafından resmi olarak tanınmadıklarından sanayi bölgesinden yararlanamayacaklarını vurgulayarak, yeni hükümetin de Rohingyaları vatandaş olarak tanıyacağına dair herhangi bir işaret bulunmadığını kaydetti.

Sanayi bölgesinin, eyalette ırk ve din odaklı gerginliği yatıştırmayacağını, projeden fayda sağlama noktasında azınlıklar arasında şiddete neden olacağını belirten İbrahim, doğal kaynakların gerçek sahipleri olan Rohingyalar ve Arakanlıların sanayi bölgesinden yararlanması gerektiğine işaret etti.

Arakan Sosyal Derneği Başkanı Hla Thein de yöre halkının taleplerine hitap etmeden sanayi bölgesi projesinin hayata geçirilmesinin "büyük hata" olacağını, projeden sadece büyük firmaların değil halkın da yararlanması gerektiğini vurgulayarak, hükümete, bölge halkının iş sahibi olabilmesi için mesleki eğitim sağlaması çağrısında bulundu.

Avrupa Rohingya Kurulu, Myanmar hükümetini, az gelişmiş ve yoksul Arakan eyaletinde Rohingyalar ile Budistler arasındaki etnik ve dini nefreti kasten körüklemekle suçlamıştı.

Myanmar'da geçen hafta, sanayi bölgesinin ilk aşamasında kullanılacak arazinin sınırlarını belirleyen tasarı parlamentoda yapılan oylamada 551 milletvekilinden 424'ünün desteğiyle kabul edilmişti.

Tasarıya ret oyları, etnik Rohingya partilerinden ve 8 Kasım'daki genel seçimde parlamentoda çoğunluğu elde eden Ulusal Demokrasi Birliği Partisi'ne mensup bazı milletvekillerinden gelmişti.

Milletvekilleri, bir sanayi parkı, konut projesi ve iki limandan oluşacak Kyaukphyu sanayi bölgesi için ortak girişimlerde Myanmarlı şirketlerin yüzde 15 hisseyle sınırlandırılmaması gerektiğine işaret etmişti.

Tasarı, projeye yönelik yatırımların yaklaşık yüzde 85'inin Çinli firmalardan gelmesini öngörüyor.

Başta Kyaukphyu olmak üzere, Arakan bölgesindeki üç ilçeye yayılması planlanan sanayi bölgesi projesi ilk kez 2013'ün eylül ayında duyurulmuş ve ihalesi 2014'ün kasım ayında tamamlanmıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

Ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında şiddet olaylarında, Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda, çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri yakılmış, 140 bin Arakan Müslümanı evlerini terk ederek kötü koşullardaki kamplarda yaşamak zorunda bırakılmıştı.
Kaynak: AA