Kırım Tatar Yetkililerinin Tutuklanması

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Çubarov: 'Avrupa Konseyi yetkilileri, Kırım'da Rusların tutukladığı KTMM Başkan Yardımcısı Çiygöz ile görüştü'.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rifat Çubarov, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Özel Gözlem Misyonu Başkanı Gerard Studman'ın bir yıldır tutuklu olan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ile bir araya geldiğini söyledi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Çiygöz'ün Rusya'nın tek taraflı olarak ilhak ettiği yarımadada '26 Şubat davası' kapsamında tutuklanmasının birinci yıldönümü nedeniyle Ukrayna Dışişleri Bakanlığında, gelen yabancı misafirlere gösterilmek üzere, Kırım'da ve Rusya'daki tutuklu Ukraynalıların portrelerinin yer aldığı bir sergi açıldı.

Serginin açılışında konuşan Çubarov, Çiygöz'ün hukuksuz bir şekilde tutuklanmasının üzerinden bir yıl geçtiğini belirtti. Çiygöz'ün insan hakları ihlallerini gözlemlemek üzere yarımadaya gelen Avrupa Konseyi temsilcileri ile görüştüğünü aktaran Çubarov, Avrupa Konseyi Temsilcisi Gerard Studman ile birebir yapılan görüşmenin Rusya'nın sağladığı tercüman aracılığı ile gerçekleştiğini ifade etti.

26 Şubat 2014'te Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği Partisinin karşı karşıya geldiği bir miting düzenlenmişti. Binlerce Kırım Tatarı, Parlamentonun Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın bütünlüğünü desteklemek için mitinge katılmıştı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Çiygöz, bu mitingi organize etmek suçuyla 29 Ocak 2015'te gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan diğer Kırım Tatarları da toplu eylemlere iştirak etmekle suçlanıyor.
Kaynak: AA