Bakırköy Adalet Sarayı'nda ''Arabuluculuk Merkezi'' Açıldı

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar: ''Yaklaşık 1,5 yıl içerisinde yaklaşık 1 ile 1,5 milyonluk dosyayı arabuluculukla çözmeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar da başarı oranımız yüzde 98. Bu bir dünya rekoru. Dünyada yüzde 70 oranında. Arabuluculuk daha ekonomik ve kısa süreçli. Arabulucuk merkezi daha çok hukuk uyuşmazlıklarını kapsıyor. Şu anda 6 bin 500 arabulucumuz Türkiye'de eğitim aldı''

Bakırköy Adalet Sarayı'nda taraflar arasındaki bazı uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek için Arabuluculuk Merkezi açıldı.

Adalet sarayının 7. katında oluşturulan Arabuluculuk Merkezi'nin açılışı dolayısıyla kurdele kesildi.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, yaptığı konuşmada, arabuluculuk müessesesinin esasında adalette hızlı erişimin bir adı olduğunu dile getirerek, ''Bir dava açıldığında, 200 ile 400 günde bitirilen bir süreç. Arabuluculuk sürecinde bazen bir gün, bazen bir hafta gibi çok kısa sürede sorunun çözümlenmesi hedeflenmektedir. Bu hız da adalete erişim anlamında çok önemli. Bu anlamda şu anda davası devam eden vatandaşlarımız da dahil olmak üzere, dava açan bütün vatandaşlarımıza diyoruz ki, dava açmak en son çare. Gelin önce arabuluculukla bu sorunu barışçıl ve kısa sürede çözelim. Arabuluculuk sistemi bizim için çok önemli'' diye konuştu.

Kurulan arabuluculuk merkezlerinin bir irtibat ve bilgilendirme merkezi olarak görev yapacaklarını anlatan Öztatar, tazminat-alacak davası, işçi işveren arasındaki uyuşmazlıklar, kiracı ve sahibi uyuşmazlıkları, tüketici uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar, marka-patent hukukuna ilişkin uyuşmazlıkların arabuluculukla çözümlenebileceğini, insanların arabuluculuğa başvurmasının dava açma haklarını engellemediğini söyledi.

Öztatar, vatandaşların istedikleri zaman arabuluculuk sürecinden çıkarak dava yoluna da gidebileceklerini hatırlatarak şunları kaydetti:

''Arabuluculuk, gelişmiş olan ülkelerde çok yoğun uygulanan bir uygulama. Bugün İngiltere'de 1,5 milyon uyuşmazlığın yüzde 98'i arabuluculuk yoluyla çözümlenmektedir. Sadece yüzde 2'lik bir kısım dava yoluna başvurmaktadır. Bizde yüzde 99'luk bir oranla dava yoluna gidilmektedir. Yaklaşık 1,5 yıl içerisinde yaklaşık 1 ile 1,5 milyonluk dosyayı arabuluculukla çözmeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar da başarı oranımız yüzde 98. Bu bir dünya rekoru. Dünyada yüzde 70 oranında. Arabuluculuk daha ekonomik ve kısa süreçli. Arabuluculuk merkezi daha çok hukuk uyuşmazlıklarını kapsıyor. Şu anda 6 bin 500 arabulucumuz Türkiye'de eğitim aldı. Bu sayı gün geçtikçe artacak. 71 ilimizde arabuluculuk var.''

Arabuluculukta saat ücreti de olduğunu vurgulayan Öztatar, bir ticari davada saat ücretinin 180 lira olduğunu, bu ücretin asgari ücret olduğunu, daha yüksek ücretlerin de olabileceğini, arabuluculuk sisteminin dava açmaktan daha ekonomik bir sistem olduğunu bildirdi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu da Türkiye'nin gün geçtikçe mevzuatını ilerletmeyi ve değiştirmeyi hedeflediğini, aynı zamanda da davaların azaltması sorusuna cevap aradığını ifade ederek, ''Daha önce uzlaşma müessesini geliştirmeye çalıştığımız gibi şimdi de arabulucuk müessesesi geliştirmeye çalışıyoruz. Bunun bir ön ayağı olarak burada küçük bir büro açtık. Adalet Bakanlığımız da bu konuya ciddiyetle eğilmektedir'' dedi.
Kaynak: AA