UNRWA'nın Yardımlarındaki 'Kesinti' Kararı

UNRWA'nın sağlık, eğitim ve insani yardımda kesintiye gitme kararı, yüz binlerce Filistinli mültecinin hayatını daha da zorlaştırıyor Lübnan'daki Filistinli mülteci Atut: 'İnsanlar zaten işsizlikle mücadele ediyor. Şimdi yardımların azalmasıyla da göçe zorlanıyorlar. Burada çoğu aile yaz aylarında denizin sakinleşmesiyle Avrupa'ya göç etmeye hazırlanıyor' Filistinli mülteci Ummu Selim: 'UNRWA'nın Filistinli mültecilerle ilgilenme biçimi iyi değil. Az bir şey ilaç almak için bir sürü işlemden geçiyoruz ve bunlar da yetersiz. Hasta çocuklarıma yetmiyor. UNRWA yardımlarını kesti ve hastalığından dolayı 15 yaşındaki oğlum eğitimine devam edemeyecek'

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA), Filistinliler için sağladığı sağlık, eğitim ve insani yardımda kesintiye gitme kararı, Suriye'deki savaştan kaçarak Lübnan'a gelenler ve halihazırda bu ülkede yaşayan yüz binlerce Filistinli mültecinin hayatını daha da zorlaştırıyor.

UNRWA Suriye Krizi Çağrısı, başlığı altında 2015 yılı için yaptığı yardım çağrısının sadece beşte birini toplayabilirken, 2014 yılında da talep ettiği rakamın sadece yarısını alabildi. Suriye'de devam eden iç savaşın buradaki 250 bin Filistinliyi çevre ülkelere dağıtmasının yükünü de omuzlayan ajans, geçen yılın ortasında yeterli finansmanı olmadığı için kemer sıkma politikalarına başlayacağını duyurdu.

Kemer sıkma kararları çerçevesinde UNRWA, kendi uluslararası personelini azaltmasının yanı sıra temmuz ayında sağlık, eğitim ve insani yardımlarda kısıtlamaya gideceğini açıkladı. UNRWA'nın bu kararından etkilenen Lübnan, Ürdün, Filistin topraklarındaki Filistinli mülteciler durumu tepkiyle karşılarken, UNRWA merkezlerinin önünde yoğun katılımlı protestolar düzenlendi.

- 'Çoğu aile, yazın denizin sakinleşmesiyle Avrupa'ya göç etmeye hazırlanıyor'

Lübnan'ın, nüfusunun yüzde 10’una tekabül eden yaklaşık 400 bin Filistinli mülteciye ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor. Resmi rakamlara göre, bu ülkedeki 315 bin Filistinli doğrudan insani yardıma muhtaç şekilde hayatını sürdürüyor.

Başkent Beyrut’un güneyinde, şehir merkezinden yaklaşık 20 dakikalık mesafedeki Burc el-Baracne Mülteci Kampı'nda yaklaşık 28 bin Filistinli mülteci zor koşullar altında hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. Çevreden sarkan elektrik kabloları, dar sokaklar, birbirine bitişik, dışı sıvasız gecekondu benzeri evlerin bulunduğu kampta yaşayan 7 çocuk babası Muhammed Abdullah Atut AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamptaki Filistinlilerin en önemli ihtiyaçlarının 'Sağlık ve eğitim' olduğunu belirtti.

Söz konusu kesinti kararının kendilerini göçe zorlama amacı taşıdığını savunan Atut, 'İnsanlar zaten işsizlikle mücadele ediyor. Şimdi yardımların azalmasıyla da göçe zorlanıyorlar. Burada çoğu aile yaz aylarında denizin sakinleşmesiyle Avrupa'ya göç etmeye hazırlanıyor' dedi.

Kamptaki siyasi örgütlerin kendi taraftarlarına yardım gönderdiğini ileri süren Atut, UNRWA'nın kararının, zaten kötü olan hayat şartlarını kış aylarının gelmesiyle daha da zorlaştırdığını söyledi.

Üç engelli çocuğuyla yaşam mücadelesi veren Ummu Selim ise 'UNRWA'nın yardımları zaten yeterli değil, şimdi de kesintiye gidiyorlar. Bu kararın sonuçları bizim için iyi olmayacak' diye konuştu. Yaşadığı sıkıntıları anlatırken zaman zaman gözyaşlarını tutamayan Ummu Selim, UNRWA’nın yardımlarının kesilmesiyle ilgili şunları söyledi:

'UNRWA'nın Filistinli mültecilerle ilgilenme biçimi iyi değil. Az bir şey ilaç almak için bir sürü işlemden geçiyoruz ve bunlar da yetersiz. Hasta çocuklarıma yetmiyor. UNRWA yardımlarını kesti ve hastalığından dolayı 15 yaşındaki oğlum eğitimine devam edemeyecek.'

BM tarafından 1949'ta kurulan UNRWA, Ürdün, Suriye, Batı Şeria ve Gazze'de yaklaşık 5 milyon Filistinli mülteciye eğitim, sağlık ve diğer alanlarda hizmet sunuyor. UNRWA sık sık, donör ülkelerin bağışlarının artan hizmet ihtiyacını karşılamadığını ifade ediyor. BM rakamlarına göre Lübnan'da yaklaşık beş yüz bin civarında Filistinli mülteci yaşıyor.

Kaynak: AA