Almanya Ekonomik İşbirliği Ve Kalkınma Bakanı Müller, Mersin'de

Müller: '(Suriye'deki iç savaş) Kadınlar, çocuklar kaçış yolu ararken, botlara binmiş halde denizlerde boğulmamalı. Bu facianın sona ermesi gerekiyor. İnsanların yaşamları için, daha iyi bir hayat, yeni imkanlar sunulması gerekiyor. Bunun için de tabi ilk başta savaşın bitmesi gerekiyor' 'O savaşı bitirmeliyiz. Burada Avrupa topluluğuna, dünya topluluğuna büyük görevler düşüyor'

Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Suriye'deki iç savaşla ilgili, 'Kadınlar, çocuklar kaçış yolu ararken, botlara binmiş halde denizlerde boğulmamalı. Bu facianın sona ermesi gerekiyor. İnsanların yaşamları için, daha iyi bir hayat, yeni imkanlar sunulması gerekiyor. Bunun için de tabi ilk başta savaşın bitmesi gerekiyor' dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere İçel'e gelen Müller, beraberindeki UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ile kentteki Suriyeli çocuklar için açılan geçici eğitim merkezlerini gezdi.

Daha sonra Vali Özdemir Çakacak'ı makamında ziyaret eden Müller, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Almanya arasında çok derin dostluk bağlarının olduğunu, geçtiğimiz günlerde de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ülkesinde çeşitli ziyaretlerde bulunduğunu anımsatarak, ziyarette bundan sonraki ilişkilere dair görüşmeler yapıldığını aktardı.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri daha da geliştirmeyi ve derinleştirmeyi arzu ettiklerini anlatan Müller, İçel'in de ekonomik anlamda bu iş birliğinde önemli bir yer tutacağını söyledi.

Müller, bugün, Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle oluşan mülteci sorununu konuşmak ve değerlendirmek için kente geldiğini, İçel'in ve Türkiye'nin de Suriyelileri sahiplendiğini ifade etti.

Çocukların bir bedel ödememesini istediklerinin altını çizen Müller, 'Bu vesileyle Türk hükümetine yaptıkları katkılardan, üstlendikleri görevlerden dolayı teşekkür ediyorum. UNICEF'e de teşekkür ediyorum. Amacımız burada bütün çocukların okulda eğitim imkanını bulmasını sağlamak. Ağırlıklı olarak da bu konudaki iş birliğini bu ziyaret vesilesiyle değerlendirmeyi amaçlıyorum' dedi.

Müller, UNICEF'in verilerine göre, Türkiye'de 350 bin civarındaki Suriyeli çocuğun henüz okula gidemediğini kaydederek, okul ve eğitim imkanı sağlamanın çok önemli bir görev olduğunu, bu konuda Türkiye'yi tek başına bırakmak istemediklerini, destek vererek, bu çocukların da eğitim almasını sağlamayı amaçladıkları dile getirdi.

Bunu sağlamak için okul binaları inşa edilmesi, öğretmenlerin eğitilmesi gibi katkılarla Türkiye'nin yanında yer almak istediklerini bildiren Müller, Suriyelilere yönelik mesleki eğitim alanında da iş birliğini sürdürmeyi hedeflediklerini belirtti.

- 'İnsani sorumluluğu herkesin üstlenmesi gerekiyor'

Müller, bu konuların, Türk ve Alman hükümetlerinin geçtiğimiz günlerde Berlin'de yaptığı görüşmelerde de değerlendirildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

'Kadınlar, çocuklar kaçış yolu ararken, botlara binmiş halde denizlerde boğulmamalı. Bu facianın sona ermesi gerekiyor. İnsanların yaşamları için, daha iyi bir hayat, yeni imkanlar sunulması gerekiyor. Bunun için de tabi ilk başta savaşın bitmesi gerekiyor. O savaşı bitirmeliyiz. Burada Avrupa topluluğuna, dünya topluluğuna büyük görevler düşüyor. Türkiye'ye gelmeden önce Ürdün'ü ziyaret ettim. Lübnan'daki şartlar da farklı değil. Yarın da Irak'a geçeceğim. Orada da milyonlarca insan savaştan kaçmış durumda, feci şartlarda yaşama imkanı içerisinde. Tüm bu insanlara yardım etmeliyiz. Tabi ilk olarak silahların susması gerekiyor. Silahlar susmadığı takdirde bu insanlara ülkelerine dönme ve kendi ülkelerinde yaşamlarını tekrar kurma imkanı vermemiz çok zor. Biliyorum Türkiye ve İçel bu insanları kucakladı. Türk insanı da burada Türk devletinin yanında yer aldı. Bu yüzden Almanya olarak da gösterilen ilgiden dolayı Türk tarafın bir kez daha teşekkür ederiz.'

Londra'da önümüzdeki hafta mültecilerle ilgili taraf olanların katılacağı bir toplantı düzenleneceğini kaydeden Müller, 'Bütün bu katılımcıların toplantı sırasında Türkiye'nin yanında olduğunu ifade etmelerini biz Almanya olarak bekliyoruz çünkü bu insani sorumluluğu herkesin üstlenmesi gerekiyor. Yoksa başka bir şekilde bununla baş edilmesi mümkün değil' dedi.

- 'Misafirin bizim kültürümüzde çok ayrı bir yeri vardır'

Vali Özdemir Çakacak ise Suriye olayının bütün Avrupa'nın, dünyanın hatta tüm insanlığın konusu olduğunu vurgulayarak, iç savaş nedeniyle milyonlarca kişinin komşu ülkelere göç ettiğini, Türkiye'nin de 2,5 milyon civarında Suriyeli'ye ev sahipliği yaptığını anlattı.

Türk halkının 2,5 milyon kişiye kapılarını açtığını dile getiren Çakacak, 'Biz evlerimizi açtığımız misafirlerimize aynı zamanda kardeşimiz de diyoruz. Biz misafir kelimesini kullanıyoruz çünkü misafirin bizim kültürümüzde çok ayrı bir yeri vardır. En fakir köyümüzde, en fakir aileye bir misafir gittiği zaman, kapıyı çalıp 'Ben tanrı misafiriyim' dediğinde o ev sahibi önündeki yemeği misafirine ikram eder. Biz bu anlayışla sahiplendik Suriyelileri' diye konuştu.

Çakacak, İçel'de de 155 bin kayıtlı Suriyeli olduğunu, tüm ihtiyaçlarının karşılanması için çaba sarf edildiğini ve tüm çocukların da eğitime alınmasını istediklerini bildirdi.

Suriye'nin tüm dünyanın konusu olduğunu aktaran Çakacak, 'Biz Türkiye olarak 5 yıldır bu sorunla karşı karşıyayız. Ama tabi bazı devletler belki Avrupa'ya mülteci akını dolayısıyla bu sorunu yeni görmüş de olabilir' ifadesini kullandı.

Çakacak, savaşın bir an önce bitip, insanların ülkelerine dönmelerini arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA