Cezayir'de İstihbarat Biriminin Dağıtıldığı İddiası

Cumhurbaşkanı Buteflika'nın istihbarat birimini dağıtıp yerine cumhurbaşkanlığına bağlı yeni bir müdüriyet kurduğu iddia edildi.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın 'istihbarat biriminin dağıtılıp yerine cumhurbaşkanlığına bağlı yeni bir müdüriyetin kurulmasını öngören kararnameyi imzaladığı' ileri sürüldü.

Cezayir'de yayımlanan özel El-Hıvar Gazetesi'nde yer alan haberde, Cumhurbaşkanı ve Savunma Bakanı Buteflika'nın imzaladığı kararnameye göre, savunma bakanlığına bağlı istihbarat biriminin feshedildiği yerine cumhurbaşkanlığına bağlı 'Güvenlik Maslahatları Müdürülüğü' ismiyle yeni bir müdüriyetin kurulduğu belirtildi.

Söz konusu değişikliğin, Cumhurbaşkanlığı tarafından birkaç aydır yürütülen 'devlet kurumlarının yeniden yapılandırılması' çalışmaları kapsamında gerçekleştirildiği kaydedilen haberde, yeni kurulan müdüriyetin savunma bakanlığından bağımsız, vesayetinin cumhurbaşkanlığına ait olduğu ifade edildi.

Haberde ayrıca 'Güvenlik Maslahatları Müdürülüğü'ün başına geçen eylül ayında istihbarat birim başkanı olarak görevlendirilen Tuğgeneral Beşir Tarkag'ın getirildiği aktarılırken, yeni birimin, iç güvenlik, dış güvenlik ve teknik müdürlükleri kapsadığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Buteflika, geçen eylül ayında Tümgeneral Muhammed Medyen'i emekliliğe sevkederek, yerine Tuğgeneral Beşir Tartag'ın Emniyet ve İstihbarat Müdürlüğü Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı emniyetten sorumlu müsteşarlığı görevine getirilmesi yönünde karar almıştı. Uzmanlar, 1990 yılında göreve başlayan ve 25 yıl boyunca siyasetçiler ve liderler üzerinde etkin rol oynayan 76 yaşındaki Medyen hakkında verilen kararı, iç siyasette oynadığı etkin rolün sonlandırılması amacıyla alındığı şeklinde değerlendirirken emniyet kaynakları ise kararın, Cumhurbaşkanı Buteflika'nın, 2013 yılından bu yana istihbaratın yapısını değiştirmek için yürüttüğü çabaların bir parçası olduğunu söylemişti.
Kaynak: AA