TZD Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

'Son dönemde et fiyatları yeniden yükselme trendine girdi' 'Hayvancılığa verilen teşviklerin artırılmasını, yem fiyatlarının düşürülmesini sağlayacak önlemlerin alınmasını ve ESK'nın güçlendirilerek piyasayı düzenleyebilecek güce kavuşturulmasını bekliyoruz'.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, son dönemde et fiyatlarının yeniden yükselme trendine girdiğine dikkati çekerek, hayvancılığa verilen teşviklerin artırılmasını, yem fiyatlarının düşürülmesini sağlayacak önlemlerin alınmasını ve Et ve Süt Kurumunun (ESK) güçlendirilerek piyasayı düzenleyebilecek güce kavuşturulmasını beklediklerini belirtti.

Yetkin, yazılı açıklamasında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in geçen hafta düzenlenen 15. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi'ndeki 'et ithaline karşıyız' açıklamasıyla ithal et lobisinin hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.

Et fiyatları yükselince ithalatın gündeme geldiğine işaret eden Yetkin, 'İthalat başlayınca fiyatlar geçici olarak düştüğü için hayvanlar kesiliyor, küçük üretici iflasa sürükleniyor. Bunun sonucunda verilen teşvikler boşa gidiyor ve et fiyatları yeniden yükseliyor. Ancak bu kez insanlar yeniden yüksek fiyatla, bu kez ithal et yemek zorunda kalıyor' değerlendirmesinde bulundu.

Yetkin, bu konuda yaşananların kaynağında geçmişte Et Balık Kurumunun tasfiye edilmesinin yarattığı sıkıntılar ve bunun sonucunda 'serbest ithalat' olayının bulunduğunu ileri sürdü. Et Balık Kurumunun 2005 yılında özelleştirme programından çıkarılarak, Et ve Süt Kurumu adıyla tekrar eski statüsüne kavuşturulduğunu hatırlatan Yetkin, 2010 yılında sıfır gümrüklü ithalata izin verilerek büyük bir yanlışın altına imza atıldığını iddia etti.

Yetkin şu değerlendirmelerde bulundu:

'2010 yılında başlatılan kasaplık canlı hayvan ve et ithalatı sonucu 2012 yılı ilk 8 ayını da kapsayan bir dönemde yaklaşık 500 bin büyükbaş kasaplık canlı hayvan ile 1,7 milyon küçükbaş canlı hayvan ve 132 bin ton kırmızı et ithal edilmiştir. Bu hayvanlara 3 milyar dolar civarında para ödenmiştir. İthalat sonucu tasfiye edilen ve küçülen işletmeler dolayısıyla uğranılan kayıp da hesaba katılırsa bu rakam 5 milyar doların üzerine çıkmıştır.

Bütün bunların sonucunda yine de istenilen sonuç elde edilemeyince hayvancılığın tamamen çökmemesi için et ithalatı gümrük vergileriyle önlenmiş ve hayvancılığın teşvik edildiği yeni bir dönem başlamıştır. Bu teşviklerle 2013 yılında büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 3,6 artarak 14,5 milyon adede ulaşmıştır. Küçükbaş hayvan sayısı da artmış ve bunun sonucunda kırmızı et üretimi yeniden yükselişe geçmiştir.'

Yetkin, son dönemde et fiyatlarının yeniden yükselme trendine girdiğine dikkati çekerek, hayvancılığa verilen teşviklerin artırılmasını, yem fiyatlarının düşürülmesini sağlayacak önlemlerin alınmasını, ESK'nın güçlendirilerek piyasayı düzenleyebilecek güce kavuşturulmasını ve üretici kooperatiflerinin pazarlama alanında da etkin hale getirilmesini beklediklerini kaydetti.
Kaynak: AA