Süleymanpaşa, 'Klasik Kemençe Diyarı' Olmak İstiyor

Belediye Konservatuvarı'nda üretilen ve kalitesiyle birçok virtüözden tam not alan klasik kemençeler, Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesine ün kazandırıyor.

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde üretilen klasik kemençeler, pek çok sanatçının elinde nağmeye dönüşüp ruhlara gıda oluyor.

Süleymanpaşa Belediye Konservatuvarı'nda üretilen Türk musikisinin ana sazlarından klasik kemençe, birçok virtüözden tam not alıyor.

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Belediye Konservatuvarı'nda Çalgı Yapım Bölümü'nde klasik kemençe üretimi yapıldığını söyledi.

Bölüm öğrencilerinin, sanatlarını ahşap ve tellere işlediğini ifade eden Eşkinat, 'Belediye başkanı olarak böyle bir hazineye sahip olmanın onurunu yaşıyorum. Özellikle klasik kemençede iddialıyız. Arkadaşlarımızın Klasik Kemençe Festivali'ni de Süleymanpaşa ile özdeş hale getirme çalışmaları devam ediyor. Ben de imrenerek onların çalışmalarını izliyorum' dedi.

- 'Amacımız, Süleymanpaşa'yı klasik kemençe diyarı yapmak'

Süleymanpaşa Belediye Konservatuvarı Müdürü Salih Demirci de 6 yıldır çeşitli bölümlerde eğitimi sürdüren konservatuvarın 60 mezun verdiğini söyledi.

Öğrencilerin, ustaları eşliğinde klasik kemençe, bağlama, gitar, kaval, kabak kemane gibi birçok enstrüman imal ettiğini belirten Demirci, 'Konservatuvarımızın iddialı olduğu bir alan da klasik kemençedir. Bu anlamda bizim iddiamız, Süleymanpaşa'yı bir klasik kemençe diyarı yapmak. Çalışmalarımız sürüyor. Okulumuzun kendi mevcut atölyesini büyüterek önümüzdeki yıl inşallah seri üretime hazırlayacağız' diye konuştu.

- 'Ürettiğimiz enstrümanlar, usta icracılar tarafından beğenildi'

Konservatuvarda öğrencilerin, alanında önemli isimlerden Tunç Buyruklar'la çalışmalarının büyük bir şans olduğunu vurgulayan Demirci, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Okulumuzun en büyük şansı Tunç Buyruklar, hem bölümümüzün başkanı hem de okulumuzun genel sanat yönetmeni. Buyruklar, müzik teknolojileri ve çalgı yapımı alanında sayılı isimlerden biri olduğu için bu şansı iyi değerlendirdi Süleymanpaşa. Hocamızla beraber yaklaşık 16 klasik kemençe imal edildi. Bunlar, ton, ses, icrasındaki kolaylık ve enstrümanın yapısı bakımından değerli üstatlarımız tarafından beğenildi. Talep gördüğü için sayıyı artırmayı uygun gördük ve Belediye Başkanı Eşkinat tarafından onaylandıktan sonra projemiz daha da büyüdü. Bu bağlamda bizim kendi luthierlerimizin çalıştığı atölye sayısı ikiye çıkartıldı. Önümüzdeki yıl da daha büyük olacağı için biz artık üretimi direkt olarak tüketiciye ve icracılara yönelik yapacağız.'

Bu yıl nisan ayında bir klasik kemençe festivali düzenlemeyi planladıklarını aktaran Demirci, 'Ülkemiz icracılarının da katıldığı, konferansların, panellerin düzenlendiği ve bizim ürettiğimiz enstrümanların tanıtıldığı bir festival planlıyoruz. Hasan Esen, Ahmet Kadri Rizeli ve Derya Türkan gibi üstatların icraları, bizim klasik kemençelerimizle olacak' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA