Lübnan Sinemalarında Nostalji Rüzgarı

Beyrut'ta 1978 yılında Lübnanlılara yeni başlayan iç savaşı sekiz ay sahnede kalarak unutturan 'Yarına ne var?' oyununun ilk defa yayınlanan görüntüleri 38 yıl sonra beyaz perdeye taşınarak Lübnanlılara nostalji yaşatıyor.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 1978 yılında sekiz ay sahnede kalarak halka o dönem yeni başlayan iç savaşı unutturan ünlü şarkıcı Feyruz'un oğlu Ziyad Rahbani'nin, 'Binnisbe Libukra Şu?' (Yarına ne var?) adlı oyununun ilk defa yayınlanan görüntüleri, 38 yıl aradan sonra Lübnanlılara beyaz perdede nostalji yaşatıyor.

Lübnan'da bestecilik, tiyatro ve söz yazarlığıyla erken yaşta şöhreti yakalayan Rahbani'nin, 1978 yılında başkent Beyrut'ta sekiz ay sahnede kalmayı başaran 'Yarına ne var?' tiyatro oyununun daha önce yayınlanmamış görüntüleri, 38 yıl aradan sonra Lübnan'daki sinemalarda dün ilk kez seyirciyle buluştu.

Zekeriyye ve eşi Süreyya'nın kırsaldaki hayatlarını bırakıp sosyal statülerini yükseltmek amacıyla Beyrut'a göç ederek, şehrin seçkin semti Hamra Caddesi'nde yabancılar ve ülkenin farklı kesimlerinden karakterlerin uğradığı bir barda çalışmaya başlamasını konu alan oyun, sekiz ay sahnelendikten sonra, radyo tiyatrosunda da yayınlanarak ününü tüm Lübnan'a ve sonraki kuşaklara duyurmayı başardı.

Lübnan'ın efsanevi sesi olarak bilinen Feyruz'un oğlu Rahbani'nin oyunla aynı isme sahip 2001 yılında çıkardığı solo albümü de Lübnanlılar arasında oldukça meşhur.

- 'Bu film bize mutlu bir hayatı hatırlattı'

Filmi izledikten sonra AA muhabirine konuşan Nebil (75) ve Ummu Mustafa el-Ebyaz (66) çifti, filmin kendilerini geçmişteki günlere götürdüğünü belirterek, tiyatro oyunu olarak sahnelendiği ilk zamanlarda eşiyle yeni evli olduklarını ve yine bu oyunu izlemeye gittiklerini aktardı.

Rahbani'yi çok sevdiğini dile getiren Ebyaz, filmi izlerken hissettiklerini şöyle anlattı:

'Tatlı maziyi, genç kız olduğum zamanları hatırladım. Güzel zamanları hatırladım. O tatlı, huzurlu günleri unutamıyoruz. Bu film bize mutlu bir hayatı hatırlattı. Her şeyin daha iyi olmasını ümit ediyoruz.'

Eş Ebyaz da beyaz perdede gördüklerinin kendisini tiyatronun ilk oynandığı günlere taşıdığından bahsederek, eşiyle o zaman oyunu izlemeye gittiğini şimdi de sinemada filmini izlediğini dile getirdi.

Ebyaz, 'Filmin bir anını dahi kaçırmak istemedim. Bu oyun o zaman için çok şey ifade ediyordu. Bunlar eski mutlu günlerdi. Bizi oraya götürdü. Allah, Ziyad'a sağlık sıhhat versin' ifadelerini kullandı.

Lübnanlı meşhur sanatçı Feyruz'un oğlu Rahbani (60), sanatçı kimliğinin yanı sıra siyasilere yönelttiği eleştiriler aracılığıyla taşıdığı politik kimliğiyle de tanınıyor. Rahbani, annesinin birçok albümüne de beste yaparak katkıda bulunmuştu.
Kaynak: AA