Yatmadan Önce Cep Telefonundan Uzaklaşın

Anadolu Uyku Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yılmaz:'Telefonun yaydığı ışık, melatoninin salgılanmasını engelliyor. Telefonun yaydığı radyasyon ise beyinde uyanıklıkla ilgili merkezleri uyarıyor' 'Sağlıklı bir uyku istiyorsanız 23.00'den sonra yatak odanıza cep telefonu ile girmeyin'

FERDİ UZUN - Anadolu Uyku Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, cep telefonunun yaydığı radyasyon ve ışığın uykuyu geciktirdiğini ifade ederek, sağlıklı bir uyku için gece 23.00’den sonra cep telefonuyla yatak odasına girilmemesi gerektiğini bildirdi.

MCBÜ Uyku Merkezi Başkanı da olan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkeze sabahları uyanamama, uykuda solunum bozuklukları, uykuda hareket bozuklukları, uykusuzluk ya da aşırı uyku şeklinde şikayetlerle günde 20 kişinin geldiğini söyledi.

Uyku Merkezi’nde hastaların şikayetlerine göre kan tahlili yaptıklarını anlatan Hikmet Yılmaz, gerek duyulduğu takdirde hastayı ev ortamı şeklinde düzenlenen bir odada 1-2 gün uyutarak, elektronik cihazlarla izlediklerini aktardı.

Hastaların en fazla 'sabah yataktan kalkamama' şikayetleriyle geldiğini anlatan Prof. Dr. Yılmaz, bunun sebebinin gece uykuya dalma süresini geciktiren nedenlerden kaynaklandığını ifade etti.

Hikmet Yılmaz, 'Kişilerde bir melatonin düzeyi vardır. Melatonin, ışıkla miktarı azalan, karanlıkla aktive olan, akşam 21.30’da vücutta salgılanmaya başlayan ve bizi uykuya hazırlayan hormondur. Telefonun yaydığı led ışık, melatonin salgılanmasını engelliyor. Cep telefonunun yaydığı radyasyonun da uyanıklığa neden olduğunu düşünüyoruz. Radyasyon beyinde uyanıklıkla ilgili merkezleri uyarıyor. Bir yandan radyasyon, bir yandan ışıkla kişinin uykuya dalması zorlaşıyor veya mümkün olmuyor' dedi.

Gece boyunca salgılanan melatoninin belirli bir düzeyinin olduğuna dikkati çeken Yılmaz, özellikle bu hormonun zirveye çıkması gereken saatlerde telefon ya da bilgisayar başında vakit geçirmenin hormonun salgılanmasını azalttığını ifade etti.

Prof. Dr. Yılmaz, şöyle konuştu:

'Yatmadan önce oyun, mesajlaşma ya da sosyal medyayla ilgilenmeyi tercih edenler, uyku için gereken melatoninin en yüksek oranda salgılandığı saatleri pas geçiyor ve tabir yerindeyse bir sonraki otobüsü beklemek zorunda kalıyor. Yani melatoninin ikinci pik yapacağı dönemi. Bu da genellikle gecenin ikinci yarısını, saat 04.00’ü bulabiliyor. Sağlıklı bir uyku istiyorsanız 23.00’den sonra yatak odanıza cep telefonu ile girmeyin.'

- 'Uyumayanların ciltleri çabuk kuruyor'

Uykunun az olmasının programlanmış hücre ölümüne neden olduğunu, az uyuyan insanların hastalıklara karşı dirençlerinin düştüğünü ifade eden Hikmet Yılmaz, yeteri kadar uyumanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğine, hatta yaraların dahi daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunduğuna ilişkin bilimsel veriler bulunduğuna işaret etti.

Uykularını yeteri kadar almayan insanlarda dikkatsizliğin belirgin olduğunu söyleyen Yılmaz, 'Ciltleri çabuk kuruyor, cinsel işlev bozuklukları olabiliyor. Unutkan olabiliyorlar, bununla birlikte ömürleri 10 yıl kısalabiliyor. Hastada yüksek tansiyon varsa, uyku bozukluğu da bu hastaya eklendiğinde tek ilaçla tansiyonun regülasyonu mümkün olmuyor. 2'li, 3'lü ilaca ihtiyaç duyuyorlar' diye konuştu.
Kaynak: AA