Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr Açıklaması

'Suriye muhalefeti, rejimle yapılması planlanan görüşmelerde kendilerini temsil edecekleri belirlemede tek mercidir'.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed el-Cubeyr, Suriye muhalefetinin, rejimle yapılması planlanan görüşmelerde kendilerini temsil edecekleri belirlemede tek merci olduğunu belirtti.

Cubeyr, Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ile Riyad'da basın toplantısı düzenledi.

Suriye muhalefetinin 9-10 Aralık'ta Riyad'da düzenlediği toplantının ardından oluşturulan yüksek komitenin, müzakerelerdeki temsilcilerini belirleme yetkisine sahip merci olduğunu anlatan Cubeyr, müzakerelerde muhalefeti temsil edecek isimlerin dayatılmasının doğru olmadığını söyledi.

Fabius ile Viyana ve New York görüşmelerinde üzerinde ittifak edilen konular ile rejimle muhalefet arasında yürütülmesi için çaba sarf edilen müzakereler konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Cubeyr, ayrıca Filistin meselesi ile İsrail'le müzakerelerin yeniden başlaması gerektiği, Yemen'deki son gelişmelerle 'İran'ın olumsuz rolü' gibi bölgesel konuları ele aldıklarını kaydetti.

Cubeyr, başkent Riyad'da kurulan ve 34 Müslüman ülkenin katılımıyla oluşturulan terör karşıtı koalisyon hakkında da konuştuklarını dile getirdi.

- 'Hava saldırılarının bitirilmesi gerek'

Fabius ise Suriye müzakerelerinin başarılı olması için hava saldırılarının bitirilmesi ve insanların aç bırakılması, sivillerin öldürülmesi gibi insani olmayan durumların sona erdirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ziyaretinin hedeflerinden birinin, iki ülke ilişkileri konusunda mart ayında yapılması planlanan toplantıya hazırlık olduğunu ifade eden Fabius, Cubeyr'le görüşmesinde bölgedeki siyasi duruma değindiklerini, ülkeler arasındaki gerginliğin yatıştırılması için Fransa'nın büyük çaba sarf ettiğini belirtti.

Libya'da ulusal birlik hükümeti kurulmasından memnuniyet duyduğunu da dile getiren Fabius, nükleer silahların yayılması konusundaki karşıt tutumlarında kararlı olduklarını, bölge ülkeleri arasında karşılıklı saygı ilkesine bağlılıklarını ve bu ülkelerin imkan ölçüsünde çatışmaları beslememeleri gerektiğini ifade etti.

Fabius, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'le Yemame Sarayı'nda bir araya gelmiş, iki ülke arasında ortak öneme haiz konuları görüşmüştü.
Kaynak: AA