Türkiye'de Toprak Kirliliği Ve Gıda Güvenliği Sorunları

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nadir Suğur, 26 Aralık 2015 tarihinde yapılan "Toprak Kirliliği ve Gıda Güvenliği Arama Konferansı"nda katılımcıların üzerinde durduğu konular hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de Toprak Kirliliği Ve Gıda Güvenliği Sorunları
Tüketiciyi Destekleme Derneği binasında basın açıklaması yapan Suğur, konferansın Odunpazarı Ziraat Odası Başkanlığı ve Tüketiciyi Destekleme Derneği işbirliği ile yapıldığını hatırlattı. Suğur, bu konferans sonucunda toprak kirliliği ve gıda güvenliği sorunları ile ilgili yaptıkları tespitleri paylaştı. Suğur, sorunları şu şekilde sıraladı:

“Bilinçsiz ilaç ve gübre kullanımı, aşırı sulama ve gübreleme sonucu taban suyunun yükselmesi, kamuda çalışan teknik ekibin ağırlıklı olarak büro işleri yapması nedeniyle saha çalışmalarına yeterince zaman ayıramamaları, hava, su ve topraktaki kirleticilerin nedenleri belirlenerek, bütünleşmiş doğal kaynak yönetimine geçilmemesi, hormonsuz ve ilaçsız sağlıklı gıdaların verimliliğinin düşük ve maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle üreticiler tarafından tercih edilmemesi, üreticinin daha fazla ürün almak için kimyasallar kullanması, tarıma verilen desteklerin tarım dışı alanlarda kullanılması, tarımsal üretimi teşvik için verilen desteklerin kullanım alanlarının denetlenmemesi, gıda güvenliğinde, eleman, araç gereç, bütçe ve analiz sayısının yetersizliği.”

Suğur, konferans sonucu ile ilgili, “Arama konferansına katılanlar, devletin yukarıda sayılan sorunları acilen çözmesi gerektiğini ve Türkiye’de “Sağlıklı Gıda ve Sağlıklı Yaşam İçin” organik gıda üretimi ve tüketiminin teşvik edilmesinin şart olduğunu vurguladı” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA