Kahramanmaraş, 'Tekstil İhtisas Organize Sanayi' Bölgesine Kavuşuyor

Türkiye'nin tekstil ihracatının yüzde 7'sini ve iplik üretiminin yüzde 35'ini karşılayan Kahramanmaraş, yakın zamanda talep toplayacak Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlayacak Kahramanmaraş Valisi Güvençer: 'Kahramanmaraş olmaksızın, Türkiye'de tamamlanmış dokuma, örme, kumaş sanayinde, iplik sanayinden ve metal mutfak sanayinden bahsetmek zor'.

Türkiye'nin tekstil ihracatının yüzde 7'sini ve iplik üretiminin yüzde 35'ini karşılayan Kahramanmaraş, yakın zamanda talep toplayacak Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Merkez Dulkadiroğlu ilçesi sınırlarındaki Çınarlı, Çiğli ve Yeni Yurt mahallelerinin bulunduğu 500 hektarlık alana kurulacak OSB'de, 73 parseldeki 62 sanayi alanı için 18 Ocak'tan 4 Mart'a kadar müracaatlar alınacak daha sonra müteşebbislere devri gerçekleştirilecek.

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer başkanlığında, bir tesiste, Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölge Müteşebbis Heyeti tarafından basın toplantısı düzenlendi.

Vali Güvençer, burada yaptığı konuşmada, Tekstil İhtisas OSB'nin, bölge ve kent ekonomisi için önemli bir çalışma olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş'ın tekstil sektöründe olmaması halinde Türkiye'nin gücünün yüzde 35 az olacağını ifade eden Güvençer, 'Kahramanmaraş olmaksızın, Türkiye'de tamamlanmış dokuma, örme, kumaş sanayinde, iplik sanayinden ve metal mutfak sanayinden bahsetmek zor. Kahramanmaraş, Türkiye'nin toplam enerjisinin yüzde 8'ini, kağıt üretiminin yüzde 20'sini, çimento üretiminin yüzde 10'una katkı sağlıyor. İmajını her zaman zorlayan bu kentte tam 869 irili ufaklı fabrika var. Bu fabrikalarda en az 80 bin sanayi çalışanı insanımız var' dedi.

Güvençer, kentte 1976'da başlayan 1. Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarının 2003'te tamamlandığını, 2. Organize Sanayi Bölgesi olan Tekstil İhtisas OSB'nin ise 2013'te başlayıp bu yıl talep toplamaya başlayacağına dikkati çekti.

Kahramanmaraş'ta sanayi yatırımları için yeni yerlere ihtiyacın olduğunu vurgulayan Güvenç, bu ihtiyaç değerlendirilerek 2013'te kente ikinci OSB yapılması için ilk adımların atıldığını söyledi.

2014'te yer seçimi tamamlanan Tekstil İhtisas OSB'nin 500 hektarlık alanda başlamış olacağına işaret eden Güvençer, şöyle konuştu:

'OSB'nin 344 hektarı sanayi alanı olarak belirlendi. Bu sanayi alanı kendi içerisinde 73 ayrı parsele ayrıldı. Bu parsellerden 62'si sanayi parseli olarak kullanılacak. İnşallah 2016 yılına yakışır bir organize sanayi bölgesine kavuşacağız. Kavlaklı Organize Sanayi Bölgemizde yaklaşık 8 bin kişi çalışıyor. Yeni organize sanayi bölgemizde doğrudan en az 10 bin dolaylı olarak da 10 bin olmak üzere 20 bin kişi çalışacak. Birinci organize sanayimizle karşılaştırdığımızda sanayi parsel sayımız daha fazla. Son müteşebbis heyeti toplantısında tahsis için ön talep toplama kararı alındı. 4 ayrı kategoriye ayırdık. En küçük 11 dönem en büyük parselimiz 142 dönümdür.'

- 'Yatırımcılara doping yapacak'

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise planlanan organize sanayi bölgesinin Kahramanmaraş'ın geleceği için önemli bir çalışma olduğunu kaydetti.

Kahramanmaraşlı müteşebbislerin her türlü riski alarak çok büyük yatırımlar yaptığını vurgulayan Erkoç, şöyle devam etti:

'Geçmişte sanayi yatırımları öngörülerek sanayi bölgelerinin planlanmadığı için organize sanayi bölgelerinin dışında büyük yatırımlar yapıldı. Şehrin diğer illere bağlayan çevre yollarında bu yatırımlar yapıldı. Çünkü, yeterli bir organize sanayi bölgesi yoktu. Kavlaklı sanayi bölgesi sınırlı bir alandı. Bu yüzden yeni yapılacak olan organize sanayi bölgesi çok önemlidir. Organize sanayi bölgesi yatırımcılara doping yapacak. Artık tarım ve toprak çok önemli, biz büyükşehir belediyesi olarak bu yatırımların organize sanayi bölgelerinde yapılması yönünde yoğun gayret içerisinde olacağız.'
Kaynak: AA