Alman Başkonsolos Birgelen Açıklaması'yabancı Turistlerin Buraya Gelmesini Engelleyecek Bir Neden Yok'

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve farklı ülkelerin başkonsolosları Almanya İstanbul Başkonsolusu Dr. Georg Wilhelm Birgelen’ne taziye ziyaretinde bulundu. Birgelen, saldırı sonrası Türkiye’den gördükleri desteği çok takdir ettiklerini belirterek, "Türkiye ve Alman halkları teröre karşı birlik olmalı. Yabancı turistlerin buraya gelmesini engelleyecek bir neden yok" dedi.

Sultanahmet Meydanı’nda 12 Ocak Salı günü meydana gelen bombalı saldırıda Alman turistler hayatını kaybetmişti. Saldırının ardından farklı ülkelerin başkonsolosları ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Almanya İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Wilhelm Birgelen’i ziyaret ederek, taziyelerini sundu.

Ziyarette Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, konsoloslukta açılan taziye defterine duygu ve düşüncelerini yazarak, Başkonsolos Birgelen’e saldırıdan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

"MENFUR SALDIRILAR, İNSANLIĞA YAPILMIŞ SALDIRILARDIR"

Saldırıyı lanetleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Bölgemizdeki terör saldırıları, menfur saldırılar insanlığa yapılmış saldırılardır. Bölgemizin istikrarsızlığı için yapılmış saldırılar. Sultanahmet’te yapılan saldırıda Alman vatandaşlarından vefat edenler oldu. Bizim topraklarımızda oldu. Bu, ayrı bir üzüntüydü. Özellikle konsolosluğumuzun nezdinde bütün Alman vatandaşların başı sağolsun. Terörü lanetliyoruz. İnşallah bölgemizde en kısa zamanda huzura kavuşuruz" dedi.

"ALDIĞIMIZ DESTEĞİ ÇOK TAKDİR EDİYORUZ"

Saldırı sonrası herk kurum ve kuruluştan büyük destek gördüklerini ifade eden Almanya İstanbul Başkonsolusu Dr. Georg Wilhelm Birgelen, "Sayın başkanımızın burayı ziyaret etmesi, resmi kuruluşlardan, diğer kurumlardan aldığımız desteği çok takdir ediyoruz. Çok etkilendik. Almanya İçişleri Bakanı geçtiğimiz Çarşamba günü buraya geldiler ve terörler birlikte mücadele etmemiz gerektiğini tekrar dile getirdi. Biz burada yine hep birlikte terörü lanetliyoruz" diye konuştu.

"CENAZELER YAKIN ZAMANDA ALMANYA’YA NAKLEDİLECEK"

Cenazelerin yakın bir zamanda Almanya’ya gönderileceğini ifade eden Birgelen, "33 kişilik turist kafilesinin neredeyse yarısı çok fazla etkilenmedi. Onlar zaten tekrar buradan devam ettiler. Çoğunluğu Almanya’ya geri döndü. Bazıları halen yaralı ve burada tedavi görmekteler. Bunlar arasında ağır yaralılarımız da var. Elbetteki bu saldırıda hayatlarını kaybedenler var. Onlar da yakın zamanda Almanya’ya nakledilecek" şeklinde konuştu.

Saldırı sırasında turistlere "kaçın" diye seslenerek can kaybının artmasına engel olan turist rehberi Sibel Şatıroğlu ile görüştüklerini ifade eden Alman Başkonsolos Birgelen, "Saldırının hemen akabinde kendisiyle görüşme fırsatını bulduk. Yaptığı çok takdire şayan bir tutum sergiledi. Kendisiyle daha sonra da tekrar görüşeceğimize emin olabilirsiniz" dedi.

"YABANCI TURİSTLERİN BURAYA GELMESİNİ ENGELLEYECEK BİR NEDEN YOK"

Başkonsolos Birgelen, yabancı turistlerin Türkiye’ye gelmemesi için hiçbir neden olmadığını belirtti.

Almanya ile Türkiye’nin teröre karşı ortak hareket etmesi gerektiğini dile getiren Almanya İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Wilhelm Birgelen şunları söyledi: "Almanya içişleri bakanımdan bir alıntı yapmak istiyorum. Kendisi Çarşamba günü buraya geldiğinde bu saldırının doğrudan Almanya’yı hedef aldığı yönünde henüz bir delile rastlanmadığını söyledi.

Dolayısıyla hiçbir şekilde Alman turistlerin buraya gelmemesi için bir sebep olmadığını belirtti.

Ben de bunu tekrar buradan ifade etmek istiyorum. Biz terör karşısında birlikte mücadele etmeliyiz. Omuz omuza durmalıyız. Türkiye ve Alman halkları teröre karşı birlik olmalı ve bu saldırı burada yabancı turistlere yapıldı ama yabancı turistlerin buraya gelmesini engelleyecek bir neden yok. Burada önemli olan Türk ve Alman halklarının birlik olması ve teröre karşı yan yana durmasıdır."

"İNGİLTERE, ALMANYA VE TÜRKİYE’NİN YANINDA"

Alman mevkiidaşına taziyelerini sunan İngiltere İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner ise "Biz de bugün Alman dostlarımıza başsağlığında bulunmak için buradayız. İngiltere’nin de Türkiye’nin ve Almanya’nın yanında olduğunu, birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu söylemek isterim" dedi.

Kaynak: İHA