EY Türkiye Birleşme Ve Satın Alma İşlemleri 2015 Raporu

EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Cantekinler: 'Türkiye'de 2015 yılında toplamda 319 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Açıklanmış işlemlerin toplam değeri 10,7 milyar dolar' 'ABD merkezli Pfizer'in, yine ABD merkezli Allergan'ı neredeyse 200 milyar dolar bedelle satın alması dünyada yılın en büyük hacimli işlemi oldu'

EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, Türkiye'de 2015 yılında toplam 319 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştiğini belirterek, 'Açıklanmış işlemlerin toplam değeri 10,7 milyar dolar' dedi.

Cantekinler, EY'nin bu yıl 14.'sünü hazırladığı Türkiye Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2015 Raporu'nun tanıtım toplantısında, gelişmiş ülkelerde seçim olduğunda ülke ekonomisinin durduğunu kaydederek Türkiye'nin 2015 yılında iki seçim birden atlattığına dikkati çekti.

Cantekinler, bunun ekonomiyi etkileyen önemli bir unsur olduğunu belirterek, jeopolitik risklerin de Türkiye'yi etkilediğini, 'İstanbul Suriye'den uzak, korkmayın buyrun gelin' dediği yabancı yatırımcılar olduğunu söyledi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki problemlerin yerli ve yabancı yatırımcıyı etkilediğine işaret eden Cantekinler, toplumsal bir çözüm umduklarını ve 2016 için böyle bir beklentileri bulunduğunu ifade etti.

Bunların yanı sıra Fed'in 'Genişlemeyi durdurup faiz artırımı yapacağı' açıklamasının da ekonomi üzerinde belirsizlik oluşturduğunu vurgulayan Cantekinler, bu durumun Türkiye dahil gelişmekte olan piyasalardan ciddi oranda para çıkışına neden olduğuna dikkati çekti.

Cantekinler, bu yıl ise Çin ekonomisinin gidişatının konuşulduğunu anımsatarak, 'Dün bazı uluslararası bankalar petrol fiyatlarıyla ilgili beklentilerini açıkladı. 3 yıl önce fiyatların 30 doların altına düşmesi rüya olurdu. Aslında dünya o kadar globalleşti ki her olay birbirini etkiliyor' şeklinde konuştu.

- 'Türkiye'deki işlemlerde yaklaşık 7 milyar dolarlık düşüş var'

Müşfik Cantekinler, dünyada 2007'de birleşme ve satın almaların 4 trilyon doların üzerinde olduğunu, yıllar sonra ilk defa yaklaşık 6 trilyon dolara çıktığını söyledi.

ABD ekonomisinde işlemlerin patlaması ve tüketici güvenin geri gelmesinin dünyayı etkilediğini belirten Cantekinler, 2015 yılında dünyanın en büyük işleminin ABD'den geldiğini açıkladı.

Cantekinler, ABD merkezli Pfizer'in, yine ABD merkezli Allergan'ı neredeyse 200 milyar dolar bedelle satın almasının dünyada yılın en büyük hacimli işlemi olduğunu vurgulayarak, bu işlemin tarihteki en büyük ikinci işlem olarak kayıtlara geçtiğini kaydetti.

İşlem hacmine göre 2015 yılında dünyada birleşme ve satın almaların en fazla yaşandığı sektörlerin önceki yıl olduğu gibi sırasıyla yine sağlık ve enerji olduğu bilgisini veren Cantekinler, sözlerine şöyle devam etti:

'Türkiye'de 2015 yılında toplamda 319 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Açıklanmış işlemlerin toplam değeri 10,7 milyar dolar. Açıklanan işlem değerinde bir önceki yıla kıyasla yaklaşık 7 milyar dolarlık düşüş var. İşlem değeri açıklanmamış olanları da dahil edersek ulaştığımız rakam geçen yıl 22 milyar dolardı, bu yıl ise 15 milyar dolar seviyesinde. Tüm işlemlerde 7 milyar dolar geriledik.

Yılın sonunda Katar Ulusal Bankası'nın Finansbank’ı satın alma işlemi yaklaşık 3 milyar dolara gerçekleşti. Eğer bu gerçekleşmeseydi, yılı 7,7 milyar dolar açıklanan işlemle veya açıklanan artı açıklanmayan işlemde 12 milyar dolarda kapatacaktık. Gerçekten ciddi bir düşüş var. Bunu kabul etmeliyiz. Dünyada olumsuz gelişmeler var ancak Türkiye'nin yapacağı olumlu işler var. İşlem sayısında değil ama hacminde ciddi bir düşüş var.'

- 'Yabancı çıkışlarını olay bazında değerlendirmek gerek'

Cantekinler, Türkiye’nin bölgesinin en gelişmiş ve en cazip ülkesi olduğunu dile getirdi.

Dünyada yolunu arayan büyük para olduğunu vurgulayan Cantekinler, bunların ülkeye çekilebileceğinin altını çizdi.

Türkiye’ye net sermaye girişinin ekim sonunda 9 milyar dolar olduğunu anımsatan Cantekinler, buna gayrimenkul de eklenince rakamın 13 milyar dolara çıktığını, ancak Türkiye’nin yılda en az 30 milyar dolar civarında sermaye çekmesi gerektiğini ifade etti.

Özelleştirme açısından 2015’in çok sessiz bir yıl olduğuna işaret eden Cantekinler, 2016 için bu konuda beklentilerinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Cantekinler, yabancı çıkışları ile ilgili ise şunları kaydetti:

“Bunları olay bazında değerlendirmek gerek. Mesela Finansbank; Yunan bankasının ne kadar zor durumda olduğunu hepimiz biliyoruz. Ben devletin de satmaları konusunda zorladığını duyum aldım. Yani Yunan hükumeti zorlamış; ‘Siz bunu satın da ülkeye kaynak girişi olsun’ demiş. Şimdi Katarlılar gelip o 3 milyar doları koyduğu zaman o para bize gelmedi, Yunanistan’a gitti. O nedenle işlem bazında değerlendirmek daha doğru.

HSBC ise dünyanın dev bankalarından biri. Özellikle Güney Doğru Asya’da Türkiye’den daha çok biliniyor. Bazı Asya ülkelerinde neredeyse merkez bankası rolünü üstlenmiş, para bile basıyor. Ama anladığım kadarıyla Türkiye operasyonları arzu edilen başarıyı gösteremedi. Ben şahsen çıkışlarla ilgili bir endişeye kapılmıyorum.”

- '2015'te yabancı yatırımcılar öne çıktı'

EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Kıdemli Müdürü Cem Günfer ise 2015 yılının birleşme satın alma işlemlerinde yabancı yatırımcıların öne çıktığını söyledi.

Yabancı yatırımcıların yaklaşık 3 milyar dolarlık Finansbank işlemi ile 6,6 milyar dolar seviyesinde bir işlem hacmi yakaladığını belirten Günfer, açıklanan toplam işlem hacminin ise yüzde 62'lik kısmını gerçekleştirdiğini kaydetti.

Günfer, yerli yatırımcıların ise işlem adedinde yabancı yatırımcıları geride bıraktığını aktararak, yabancıların 123, yerli yatırımcıların 196 adet işlem gerçekleştirdiği bilgisini verdi.

Yerli yatırımcıların işlem hacminde ciddi bir düşüş olduğunu belirten Günfer, “Hacim geçen yıl 13 milyar dolar seviyelerindeyken, bu yıl 4 milyar dolar seviyelerine geriledi. Buradaki en önemli etkenler, yine bu yıl beklenen bazı büyük hacimli özelleştirme işlemlerinin gerçekleşmemiş olması ve bütün işlemlerin ortalama işlem hacmindeki düşüş… Yabancı yatırımcılar arasında Katar öne çıkıyor. Bunu ABD ve Çin izledi' ifadelerini kullandı.

Günfer, sektörel dağılıma bakıldığında enerjinin hacimde, bilişimin ise adet bazında birinci olduğunu dile getirdi.

Finansal hizmetler sektörünün Finansbank işleminin etkisiyle hacimde ikinci sıraya yerleştiğine dikkati çeken Günfer, ulaştırma sektörünün de üçüncü sırada yer aldığını aktardı.

Günfer, enerjide 2015’te hem kamu hem özel sektör olmak üzere toplam 42 işlem gerçekleştiğini ve 4 milyar doların üzerinde işlem hacmi yakalandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşlem adetlerinde ise artan internet kullanımı ve yatırımcıların bu alana ilgisiyle bilişimde 67 işlem gerçekleşti. Enerji ve imalat sektörleri de bilişim sektörünü takip etti. Bilişim sektörü ilk defa hacim bazında dördüncü sırada yer aldı. Bu da ağırlıklı olarak 589 milyon dolarlık yemeksepeti.com işleminin etkisiyle gerçekleşti. 2015 yılının önde gelen ilk 10 işlemine bakıldığında ise toplam hacmin 8 milyar doların üzerinde olduğunu göreceksiniz. Geçtiğimiz yıla göre bu önemli düşüşe denk geliyor. Bu düşüşe rağmen ilk 10 işlemin toplam açıklanan 10,7 milyar dolarlık işlem hacminde yüzde 76'lık payı olduğunu belirtmekte fayda var.”

- 'Ortaklık görüşmelerinde karşılaşılan en önemli sorun fiyat'

Cem Günfer, toplantıda 'Türk İş Dünyasının İşlemlere Bakışı' anketinin sonuçlarını da paylaştı.

Katılımcıların çoğunun 2015 yılında Türkiye'de gerçekleşen birleşme ve satın alma işlem hacmini düşük olarak nitelendirdiğini belirten Günfer, şöyle devam etti:

'Bu aktiviteyi Türkiye'de etkileyen en önemli faktörler sırasıyla siyasi istikrar, ekonomik konjonktür ve uluslararası piyasalardaki gelişmeler olarak öne çıkıyor. Özel sermaye fonlarının aktivitesi hem artan işlem hacmi hem işlem adedi ile katılımcılar tarafından olumlu olarak algılanırken, ortaklık görüşmelerinde karşılaşılan en önemli sorun fiyat olarak ön plana çıkıyor. Katılımcılara bu yıl içinde herhangi bir ortaklık görüşmesinde bulunup bulunmadıklarını sorduk ve yüzde 56'sı bulunduğunu belirtti. Katılımcılara 2015 yılının en önemli işlemini sorduğumuzda yaklaşık yüzde 43 ile yemeksepeti.com'un satın alma işlemi birinci oldu.'

Günfer, ankette katılımcılara 2016 yılına ilişkin beklentilerini de sorduklarını, buna göre katılımcıların yüzde 70’inin 15 milyar dolar altında bir işlem hacmi beklentisi içerisinde olduğunu söyledi.

Katılımcıların yüzde 51'lik kısmının 2016'da Türkiye'deki yatırım ortamının durağan olacağını öngördüğü ve en fazla hareket beklenen sektörün enerji olduğu bilgisini veren Günfer, katılımcıların dünyanın birçok gelişmiş ekonomisinde devam etmekte olan toparlanmanın ve Fed'in olası ek faiz artırımının Türkiye'ye muhtemel etkisinin sınırlı olacağını değerlendirdiğini de kaydetti.

- 'Bu yıl 1,9 milyar dolarlık kamu kaynaklı 9 işlem gerçekleştirildi'

EY Türkiye Kurumsal Finansman Direktörü Gökhan Kaçmaz da 2015 yılının kamu kaynaklı işlemler bakımından durağan bir yıl olduğunu belirterek, bu yıl 1,9 milyar dolarlık kamu kaynaklı 9 işlem gerçekleştirildiğini söyledi.

Kamu kaynaklı işlemlerde enerji sektörüyle ilişkili üretim özelleştirmelerinin ön plana çıktığını vurgulayan Kaçmaz, 'Konya Şeker'in Soma Termik Santrali'ni satın alması işlemi oldukça önemli bir hacim oluşturuyor. TMSF işlemlerinden Digiturk’ün satışı da yılın öne çıkan kamu kaynaklı işlemlerinden biri oldu. Bunun oldukça büyük çaplı bir işlem olduğunu tahmin edebiliyoruz' diye konuştu.

Kaçmaz, 2016 yılına bakıldığında ise seçimlerin bitmesiyle artık hükumetin bu konuda aksiyon alacağını düşünerek kamu kaynaklı işlemler açısından daha aktif bir yıl olacağını ve ertelenmiş bazı özelleştirmelerin bu yıl içinde gerçekleştirilebileceğini düşündüklerini kaydetti.

Özel sermaye fonlarının 2015 yılında gerçekleştirdiği 57 işlemle hem işlem adedi hem de açıklanan işlem hacmi bazında artış gösterdiğini aktaran Kaçmaz, şunları söyledi:

'İşlem değeri açısından da ciddi bir artış var. Özel sermaye fonlarının işlemleri 350 milyon dolar mertebelerindeydi, bu yıl 1,6 milyar dolara çıktı. Bu rakamın 1,3 milyar dolarını, Goldman Sachs'ın Socar Türkiye'nin yüzde 13'lük hissesini satın alması tek başına oluşturdu.

Son yıllarda Türk yatırımcıların yurt dışında yaptığı birleşme ve satın alma işlemleri de dikkat çekiyor. Bu yıl Türk yatırımcılar yurt dışında 38 adet işleme imza attı. Geçen yıl 30 adetti. Değer açısından bakıldığında ise 2,5 milyar dolar mertebelerinde işlem değeri gerçekleştirdiğimizi öngörüyoruz. Geçen yıl bu 5,5 milyar dolardı ancak bunun 3 milyar dolarını, tek başına Yıldız Holding'in United Biscuits'i satın alması domine etmişti. Bu yıl, 2,5 milyar doların 2 milyar dolarını yaklaşık 5 işlem oluşturuyor. Türk yatırımcıların gerçekleştirdiği en büyük işlem, Oyak Grubu'nun Hollanda Merkezli Almatis'i satın alması oldu. Türk yatırımcıların yatırımları genelde ABD ve AB ülkelerinde yoğunlaşıyor.'

Kaynak: AA