Eski Bask Başkanı, İspanya Meclis Başkanı Seçildi

İspanya'da 20 Aralık'taki genel seçimlerin ardından İspanyol Meclisi ilk genel kurul oturumunu yaptı Bask bölgesinin eski başkanı olan sosyalist milletvekili Pati Lopez, Meclis Başkanı seçildi.

İspanya'da 20 Aralık 2015 genel seçimlerinin ardından meclisteki ilk genel kurul oturumu yapıldı.

Bask Özerk Yönetimi'nin 2009-2012 yılları arasında başkanlığını yapan ve İspanya tarihinde Bask bölgesindeki ilk sosyalist başkan olma özelliğine sahip olan Pati Lopez, ikinci tur oylamada en fazla oyu alarak Meclis Başkanı seçildi.

Oylamada Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) adayı Pati Lopez 130, Podemos'un adayı Carolina Bescansa 71 oy alırken, 149 milletvekili boş oy kullandı.

Genel kurul salonuna bebeğiyle gelen Bescansa, milletvekili koltuğunda zaman zaman bebeğini emzirmesiyle dikkati çekti.

Geçtiğimiz yıl 20 Aralık seçimlerinden ikinci büyük siyasi parti olarak çıkan PSOE'nin milletvekili olan 55 yaşındaki Lopez, İspanya demokrasi tarihinde mecliste çoğunluğa sahip siyasi partiden olmamasına rağmen Meclis Başkanı seçilen ilk kişi oldu.

Pati Lopez'in Meclis Başkanı seçilmesi için PSOE ve Ciudadanos partileri anlaşırken, seçimlerden birinci siyasi parti çıkan Halk Partisi de (PP) meclis kürsüsünde oturacak başkan yardımcıları ve diğer üyeler arasında en fazla sayıda temsilciye sahip olma şartıyla boş oy kullanarak Lopez'e destek verdi.

- Yeni hükümetin nasıl kurulacağıyla ilgili belirsizlik devam ediyor

Bu arada İspanya tarihinde en fazla sayıda siyasi partinin temsil edildiği yeni meclisten nasıl bir hükümet çıkacağı tartışmaları kulislerde devam etti.

Seçimleri kazanmasına rağmen tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edemeyen PP'nin lideri ve görevdeki Başbakan Mariano Rajoy, gazetecilere açıklamasında, 'Yeni hükümet geçici değil, 4 yıl sürecek, İspanya'ya istikrar, güven ve kararlılık veren bir hükümet olmalı' dedi.

Rajoy, Pati Lopez'in Meclis Başkanı seçilmesinde olduğu gibi hükümetin kurulmasında da PP-PSOE-Ciudadanos arasında büyük bir koalisyon kurulması temennisinde bulundu.

Bu zamana kadarki demeçlerinde PP ile bir koalisyona girmeyeceğini ve alternatif aradığını söyleyen PSOE lideri Pedro Sanchez'e de cevap veren Rajoy, 'Alternatif bir hükümet kısa ömürlü, istikrarsızlık ve güvensizlik veren bir hükümet olur. İspanya'da 20 Aralık seçimlerinin sonuçları Almanya, Hollanda, Avusturya veya Avrupa kurumlarında olduğu gibi geniş katılımlı büyük bir koalisyonu zorunlu kılmıştır' görüşünü savundu.

PSOE lideri Sanchez ise aradığı koalisyonu kuramaması halinde bunun sorumlusunun Podemos olacağını iddia etti.

İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle ortaya çıkan halk hareketinin siyasi uzantısı olarak kurulan ve 20 Aralık seçimlerinden üçüncü büyük siyasi parti olarak çıkan Podemos'un lideri Pablo Iglesias ise PP, PSOE ve Ciudadanos arasında bir hükümete doğru gidildiğini, bunun İspanya'nın sorunlarına çözüm olmayacağını öne sürdü.

İspanya Kralı 6. Felipe'nin en fazla oyu alan siyasi parti olması sebebiyle hükümeti kurma görevini ilk olarak PP lideri Mariano Rajoy'a vermesi beklenirken, iki ay içinde hükümet kurulamaması halinde İspanya Kralı erken seçimlere gidilmesi kararı alacak. İspanya'da yeni hükümetin kurulması halinde ise öncelikli gündem maddesi Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler ve ülkedeki işsizlik sorunu olacak.

Seçimlerin ardından, 350 sandalyesi olan İspanyol Meclisi'nin dağılımı şu şekilde oluşmuştu: PP 123, PSOE 90, Podemos 69 (Podemos 42 - Katalonya'daki kolu En Comu 12 - Valencia'daki kolu Es el moment 9 - Galisya'daki kolu En Marea 6), Ciudadanos 40, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC-Cat Si) 9, Demokrasi ve Özgürlük (DIL) 8, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 6, Birkelik Sol (IU) 2, Bask bölgesindeki EH Bildu koalisyonu 2, Kanarya Adaları Koalisyonu (CC-PNC) 1.

Öte yandan Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran PP'nin adayı Pio Garcia Escudero geçmiş yasama döneminde olduğu gibi bu dönemde de Senato Başkanı seçildi.
Kaynak: AA