'İletişim Yolu İle Dolandırıcılık' Çalıştayı

Emniyet Genel Müdürü Lekesiz: 'Hiçbir savcı, hakim, asker, polis sizden böyle bir talepte bulunmaz, 'Şuraya lütfen para yatırın' demez. Hakim, savcı, başkomiser, asker sıfatıyla arayıp bir yere para yatırmanızı istiyorlarsa, biliniz ki o kişi dolandırıcıdır' Geçen yıl iletişim yoluyla dolandırıcılıkta 9 bin 950 olay meydana geldi, şüpheli olarak yakalanan bin 780 kişiden 786'sı tutuklandı' '2015'te ülke genelinde yaklaşık 7 milyon öğrenci ve velisi, 15 bin camide 5,5 milyon vatandaşımız, 766 bin farklı meslek odası üyesi, 110 bin üniversite akademik, idari personeli, 82 bin şoför, 46 bin muhtar ve ihtiyar heyeti üyesi, 41 bin banka görevlisi, 39 bin din görevlisi, 33 bin avukat, 8 bin il genel meclisi ve belediye meclisi üyesi olmak üzere toplam 13 milyon 500 bin kişiye ulaşılarak bu dolandırıcıların nasıl çalıştığı, temel yaklaşımlarının neler olduğu kendilerine ve onlar aracılığıyla topluma iletildi'

Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, 'Hiçbir savcı, hiçbir hakim, hiçbir asker, hiçbir polis sizden böyle bir talepte bulunmaz, 'Şuraya lütfen para yatırın' demez. Hakim, savcı, başkomiser, asker sıfatıyla arayıp bir yere para yatırmanızı istiyorlarsa, biliniz ki o kişi dolandırıcıdır. Geçen yıl iletişim yoluyla dolandırıcılıkta 9 bin 950 olay meydana geldi, şüpheli olarak yakalanan bin 780 kişiden 786'sı tutuklandı' dedi.

Lekesiz, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Bayrampaşa'daki bir otelde düzenlenen 'İletişim Yolu ile Dolandırcılık Çalıştayı'nın açılışındaki konuşmasında, çalıştayın 2008'den itibaren işlenmekte olan ve teknolojiyle sürekli değişim gösteren iletişim yoluyla dolandırıcılık suçunun önlenmesi ve vatandaşların bilinçlendirilmesi için ilgili tüm kurumların ortak proje üreteceği zemin olacağını dile getirdi.

Geçen yıl iletişim yoluyla dolandırıcılıkta 9 bin 950 olayın meydana geldiğini, şüpheli olarak yakalanan bin 780 kişiden 786'sının tutuklandığını kaydeden Lekesiz, 'Ben hakimim', 'Ben savcıyım', 'Ben başsavcıyım', 'Ben başkomiserim', 'Ben askerim', 'Ben komiserim', 'Filanca yerde filanca terör örgütünde kaydınız çıktı, dolayısıyla şu hesap numarasına şu kadar para yatırmanız lazım' diyenlere inanılmamasını istedi.

Lekesiz, 'Hiçbir savcı, hiçbir hakim, hiçbir asker, hiçbir polis sizden böyle bir talepte bulunmaz, 'Şuraya lütfen para yatırın' demez. Hakim, savcı, başkomiser, asker sıfatıyla arayıp bir yere para yatırmanızı istiyorlarsa, biliniz ki o kişi dolandırıcıdır' ifadesini kullandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin tüm verilerin toplandığını, suçun haritasının çıkarıldığını, en çok hangi bölgelerde, hangi yaş aralığında yapıldığının rasyonel bir üslupla analiz edilerek, bu konuda bir dizi tedbirler alındığını ve uygulamaya konulduğunu anlatan Lekesiz, şunları söyledi:

'İletişim yoluyla dolandırıcılığı önlemenin en etkili yollarından birisi, toplumda farkındalığı artırmak, konuya ilişkin bir bilinç oluşturmak. Bu doğrultuda İçişleri Bakanlığının tüm verileri analitik bir yaklaşımla Adalet Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri Kurumu, GSM operatörleri, EPDK, Türkiye Futbol Federasyonu, BDDK, Türkiye Bankalar Birliği gibi bir sürü kurum ve kuruluş ile işbirliği içinde ele alınarak kapsamlı çalışmalar başlatılmıştır. İstiyoruz ki meşakkatle yarını için, çocuğu için para biriktirmiş insanlarımızın haksız, hukuksuz yere başkaları tarafından birikimleri heder edilmesin, dolandırılmasın.

Geçen yıl alınan kararlar sonucunda, Türkiye genelinde vatandaşlarımızın konuya ilişkin farkındalığını artırmak, dolandırıcılığın olumsuz etkilerinden korumak için 81 il emniyet müdürlüğümüze kısa, farkındalığı artırıcı video gösterimi ve yine son derece kısa, net bilinçlendirici mesaj gönderildi. Bunlar, tüm toplumsal dinamiklerle paylaşıldı. Bu çerçevede 2015'te ülke genelinde yaklaşık 7 milyon öğrenci ve velisi, 15 bin camide 5,5 milyon vatandaşımız, 766 bin farklı meslek odası üyesi, 110 bin üniversite akademik, idari personeli, 82 bin şöför, 46 bin muhtar ve ihtiyar heyeti üyesi, 41 bin banka görevlisi, 39 bin din görevlisi, 33 bin avukat, 8 bin il genel meclisi ve belediye meclisi üyesi olmak üzere toplam 13 milyon 500 bin kişiye ulaşılarak bu dolandırıcıların nasıl çalıştığı, temel yaklaşımlarının neler olduğu kendilerine ve kendilerinin toplumdaki rol modeli olmalarından dolayı geniş kitlelere ulaşabilmeleri istirhamıyla onlar aracılığıyla topluma iletildi.'

- 'ATM cihazlarında uyarı metni yer alması çalışmaları devam ediyor'

Lekesiz, bunların yanı sıra 88 televizyon, 253 radyo kanalı ve 665 yerel gazete aracılığıyla vatandaşları bilgilendirici yayınlar yapıldığını dile getirerek, söz konusu suçla mücadelede ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde yapılan önleyici tedbir ve farkındalığın artırılması çalışmalarının, artan oranda ve yeni projelerle devam edeceğini bildirdi. Lekesiz, '2016 içerisinde ülke genelinde yer alan bankalara ait ATM cihazlarında uyarı metni yer alması çalışmaları devam etmektedir' diye konuştu.

Suçla ilgili bilgilendirme mesajlarının 2016-2017 Eğitim Öğretim Döneminde ders kitaplarında konu olarak işlenebilmesi ve kitapların arka kapaklarında yer alması için Milli Eğitim Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının görüşmelerinin devam ettiğini açıklayan Lekesiz, söz konusu suçun, nitelikli dolandırıcılık veya yağma kapsamına alınarak, Ceza Muhakemeleri Kanununun ilgili maddesinde yer alan katalog suçlar arasına dahil edilmesi yönünde Adalet Bakanlığı ile çalışmaların bu yıl devam edeceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA