Çocukların Cinsellik Sorularına Dikkat

Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, çocukların cinsellik sorularına dikkat edilmesi konusunda ebeveynleri uyardı.

Çocukların Cinsellik Sorularına Dikkat
Toplumumuzda cinselliğin her zaman tartışılan bir konu olduğunu kaydeden Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, “Bu konuyu konuşmak tehlikeli midir? Kiminle nasıl konuşulmalı? Doğru bilgi nerden edinilir? Çocukların cinsellikle ilgili sorularına nasıl yanıt verilir? Gençler cinsellikle ilgili bilgileri nereden öğrenmeli? Cinsel sorunlarda kimlerden yardım alınmalı? Eşler arası cinsellikle ilgili sorunlar nasıl çözülmeli? Neler cinsel sorundur? Toplumun büyük bir kısmı cinsel bilgiyi akranlarından öğrenir. Ancak, tuhaf olan akranları da ancak kendisi kadar bilmektedir. Diğer bir bilgilenme yolu internettir. İnternetteki bilgilerin doğru olup olmadığı ise her zaman tartışma konusudur. Sağlıklı cinsel bilgiler olmadığında, cinsel sorunu saptamak da zordur” dedi.

Cinsellikle ilgili çocukların sorduğu sorulara, onların anlayacağı şekilde sade cevaplar verilmelidir. Ancak cinsel konularda edinilen bilgilerin başkalarıyla paylaşmanın sakıncalarını ve mahremiyetle ilgili konuları da anlatmak gerekir. Çocuklar bu konuda, ayıp bir daha sorma, nereden öğreniyorsun bu konuları şeklinde azarlanmamalıdır. Çünkü aileye sormazsa başkalarından saçma sapan bilgiler edinmesi olasıdır. Ayrıca kendi bedeninin kendisine ait olduğu ve ona herhangi bir kimsenin dokunamayacağı konusunda çocuk bilgilendirilmelidir.

Ergenlik döneminde cinsellikle ile bilgilenmenin oldukça sıkıntılı olduğunu ifade eden Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, “Gencin kendi cinselliğini keşfiyle, neyi nereye kadar yaşayacağı konusu önem kazanır. Kendine güveni gelişen kişiler bu konuda daha şanslıdır. Sınırlarını daha iyi bilirler. Ancak kendine güvenmeyen gençler ise hatalar yapmaya daha açıktır. Ailenin çocuğuna zamanında kendine güven aşılaması, dürüst bir ilişki içinde olması, gencinde dürüst ve sınırlarını bilen birisi haline gelmesinde önemli bir rol oynar. Cinsellik nereye kadar konuşulmalıdır sorusu önemlidir. Bu alanın mahremiyet içerdiğini unutmamak gerekir. Bu konuda olur olmaz konuşmak ne kadar uygunsuz ise hiç konuşmamak ve yok saymak da o kadar uygunsuzdur. Belki erkek çocuğun baba tarafından, kız çocuğun anne tarafından bilgilendirilmesi daha uygun olur. Ayrıca ergenlikte uygunsuz cinsel yaşantılar, cinsel yoldan bulaşan hastalıklar ve istenilmeyen gebelikler de giderek sorun haline gelmeye başlamıştır. Cinsellikle ilgili bilgilendirme de bu konulara da yer verilmelidir. Cinsel bilgilenmede bu konu ile ilgili kurulmuş derneklerin web sayfaları, bu konuda uzman kişilerin yazıları veya kitaplar yol gösterici olabilir” diye konuştu.

“Cinsellik eşler arasında da konuşulması ve sorunların saptanması zor olan bir konudur” diyen Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, daha sonra şunları kaydetti; “Toplum olarak bu konunun kadın tarafından dillendirilmesi oldukça olumsuz karşılanır. Oysaki cinsellik çiftin yaşamının bir parçasıdır. Bu durumda cinsellikle ilgili kadın da erkek de memnun oldukları alanları ve memnun olunmayan alanları konuşmaları sorunların çözümünde en önemli adımdır. Olumsuz yaşanılan erken boşalma, sertleşme sorunları, orgazm sorunları, cinsellikten soğuma gibi sorunlar mutlaka cinsel terapist psikiyatrist veya psikologlara danışılmalıdır.

Bunun dışında çiftlerin çevreden duydukları ve bu yüzden doğru mu yanlış mı yaptıklarını bilemedikleri konuları da konuşma imkânı bulurlar. Bazen yanlış bilgiler nedeniyle çift birbirini suçlamakta hatta bu nedenle ilişkileri bile bozulabilmektedir.”
Kaynak: İHA